Getty Images for IMG
BURCU BIRICIK

Nova turska zvijezda: Divljakuša nježnog srca

Turska glumica BURCU BIRICIK, zvijezda TV serije ‘Djevojka sa sela’, samo izgleda kao slatka plavuša - ona je rođena avanturistica, koja se zaručila u džungli, pala s motora u planinama i nakon toga nastavila s mužem planirati nova putovanja

Premda zbog svijetle kose i krupnih plavih očiju odgovara stereotipu “slatkice”, turska glumica Burcu Biricik (29) proslavila se ulogom negativke. Njezina Hulija - lik koji tumači u TV serijalu “Djevojka sa sela” - nipošto se ne bi mogla opisati kao bezazlena, naivna i dobra cura, kakvu bismo očekivali u crno-bijelim podjelama “sapuničarskih” uloga: ona je prepredena i opasna djevojka koja spletkari i protiv vlastite sestre da bi pobjegla od siromaštva i udala se u dobru obitelj. Na kraju joj i uspijeva postati suprugom bogataša Kerima, kojega tumači Birkan Sokullu (32), inače bivši muž glumice Asli Enver (34), zvijezde serijala “Istanbulska nevjesta”.

Mladoj je glumici to prva naslovna uloga, i premda isprva nije vjerovala u uspjeh, donijela joj je veliku popularnost u Turskoj. - Prihvatila sam angažman u seriji “Djevojka sa sela” misleći kako nemam što izgubiti. Ako ne uspijem, barem sam dala sve od sebe, a i nije mala stvar dobiti glavnu ulogu, makar i u neuspješnom projektu - kaže glumica koja je, suprotno svojim očekivanjima, za “Djevojku sa sela” lani dobila prestižnu glumačku nagradu Elele Avon te nominaciju za TV nagradu Altin Kelebek.

ISTANBUL, TURKEY - MARCH 22:  Burcu Biricik attends the Brand Who show during Mercedes-Benz Istanbul Fashion Week March 2017 at Grand Pera on March 22, 2017 in Istanbul, Turkey.  (Photo by Levent Kulu/Getty Images for IMG)
Getty Images for IMG

Osim toga, intrigantna uloga “seljančice” u sapunici donijela joj je nove poslove izvan tog žanra: ovih je dana, naime, počelo snimanje turskog trilera “Çiçero”, čija se radnja zbiva u vrijeme Drugoga svjetskog rata, a Burcu tumači naslovnu ulogu, lik njemačke špijunke. No ništa joj manje nije izazovna uloga Hulije, koja se također zna izvući iz bezizlaznih situacija. - U stvarnom životu sam potpuno različita od nje. Hulija je prevrtljiva žena s više lica, čije po­­stupke često ne odobravam. Ima neku praktičnu inteligenciju i u trenu donosi odluke, pogotovo u kriznim trenucima, a ja bih danima razbijala glavu. Zajednička crta nam je odlučnost i agresivnost u borbi za ostvarenje zacrtanih ciljeva. Ni ja nisam razmažena princeza, štoviše, rekla bih da sam karakterom prava divljakuša - otkriva glumica, čiju je borbenu narav vjerojatno oblikovalo nimalo idilično odrastanje.

U njezinom ranom djetinjstvu roditelji su se rastali, a dok je majka Mubera radila, Burcu i starijeg brata Bekira odgajali su djed i baka u malom mjestu Elmali nedaleko od grada Antalije, na jugu Turske. Rano je stekla radne navike jer je baki pomagala u kućanstvu, a već u osnovnoj školi se zaposlila u susjedovu dućanu kako bi zaradila džeparac.

Hurriyet
Sa 17 godina htjela sa zaposliti kao tajnica, ali je dobila savjet da se prijavi za izbor ljepote

- S ocem nismo bili u kontaktu, a nakon djedove smrti nedostajala mi je očinska figura. Možda sam zbog toga kao dijete bila muškobanjasta pa umjesto suknje kao školsku uniformu nosila hlače i igrala se s dječacima - prisjeća se Burcu, koja se ni danas ne opterećuje garderobom te ne vidi smisla u praćenju mode i trošenju novca na odjeću. Nosi jednu torbu, koju si je darovala za rođendan, a ormar joj je prepun ležerne odjeće. - Novac ću radije potrošiti na putovanja, hranu i prijatelje - objašnjava glumica čija modna “opuštenost” ide dotle da se na nedavnoj gala premijeri jednog turskog filma pojavila u trapericama i sportskoj jakni. Sutradan je to bila glavna vijest u medijima, koji su se s njom sprdali, ali je osvojila simpatije žena zrelije dobi, kojima se sviđa i to što nije ovisna o društvenim mrežama.

- One su krive što postajemo sve agresivniji, jer svi su jako hrabri u izjavama i nešto diskutiraju. Bombardiraju nas vijestima koje su izvan pameti, a sve se to odražava na naš stvarni život - kaže Burcu koja stoga radije objavljuje samo fotografije na Instagramu. Ima više od milijun pratitelja, a mnogi komentiraju njezin atraktivan izgled. A on joj je, da toga nije bila ni svjesna, itekako pomogao u karijeri. Kad se, naime, sa 17 godina javila na natječaj za posao sekretarice u jednoj menadžerskoj agenciji, umjesto posla dobila je kompliment da je prelijepa i da se prijavi za izbor Kraljice Mediterana. Unatoč protivljenju obitelji, otišla je na natjecanje i osvojila prvo mjesto. Gluma ju je, međutim, više privlačila od manekenstva pa je kao srednjoškolka bila članica školskog kazališta, a za studija arheologije u Izmiru pohađala je glumačke radionice u tamošnjem kazalištu Bornova. Nakon studija se doselila u Istanbul i prijavila u glumački talent show Artiz Mektebi.

Hurriyet

- Dobila sam temperaturu i bila bez novca za autobusnu kartu pa sam mislila odustati od natjecanja. Mama mi je, međutim, u ruke tutnula novac i izgurala me iz kuće rekavši: “Ti ideš na to natjecanje!”. Otišla sam i - pobijedila - prisjeća se Burcu i dodaje da je ubrzo dobila malu ulogu djevojke iz harema u povijesnom serijalu “Sulejman Veličanstveni”, a prvu važniju u serijalu “Pitanje časti”. Nakon “Djevojke sa sela”, koja se počela snimati prije dvije godine, glumila je u turskoj verziji kanadskog filma “Moj dečko se ženi”, u ulozi koju je u originalu tumačila Julia Roberts.

Uspon u glumačkoj karijeri pratila je i sreća u ljubavi: nakon trogodišnje veze Burcu se 2016. udala za Emrea Yetkina (36), marketinškog stručnjaka koji je napustio uspješan posao u uredu da bi se posvetio svojoj drugoj strasti - putopisnoj fotografiji. Ljubav prema putovanjima dijeli s Burcu pa su zajedno posjetili Panamu, Kubu, Maltu te mnoge europske gradove, a posebno su im prirasli srcu Šri Lanka i Indonezija. - U ljeto 2015. trebali smo putovati na Bali, ali smo u zadnji čas odustali zbog erupcije vulkana i završili u Šri Lanki. Na vrhu jednog brda usred džungle Emre je kleknuo, izvadio crvenu kutijicu s prstenom i zaprosio me. Ostala sam bez riječi, a kad sam se sabrala, rekla sam - da. Kako je prvobitni plan bio da me zaprosi na plaži na Baliju, umjesto zaruka, ondje smo proveli medeni mjesec - otkriva glumica dodajući da ona i Emre zajedno idu na satove joge, kampiranje, izlete motorom... Tako su početkom svibnja na skliskoj cesti u gorju Kaz u egejskom dijelu Turske pali s motora te zadobili lakše ozljede. To, ipak, nije pokolebalo njihov avanturistički duh pa će nakon završetka snimanja njezina novog filma otići u Vijetnam.

Hurriyet
Sa suprugom Emreom vjenčala se 2016.godine

- Emre i ja nismo romantični, ali se volimo do­­bro zabavljati - kaže Burcu Biricik te dodaje da joj suprug nije ljubomoran, ali ipak izbjegava gledati njezine ljubavne scene. Kad je ona “u klinču” s partnerom, kaže, Emre ne gleda u ekran nego se igra na mobitelu.

Linker
16. travanj 2024 23:46