Mario Kucera
U DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Novi HTV-ov meteorolog: 'Bio sam očajan student, Maja me dovela u red, 'pokosila' me' čim sam je vidio

Novi metorolog u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ Izidor Pelajić otkriva kako je samo zbog ljubavi prema kolegici s PMF-a završio fakultet, te je bračnu sreću umjesto u Dalmaciji pronašao u Prigorju.

Naš prigorski Dalmatinac - tako stanovnici Svetog Ivana Zeline govore o 33-godišnjem Vodičaninu Izidoru Pelajiću, magistru fizike i geofizike koji je već deset godina njihov sugrađanin, nakon što se "priženio" u njihov kraj, a oni ga prihvatili kao svog. Roditelji njegove supruge Maje (36), doktorice kemije, ponosni su na zeta čija je popularnost porasla otkako vremensku prognozu, osim svima privatno, objašnjava i na Hrvatskoj televiziji, gdje je došao kao muško pojačanje nakon čak devet godina i najmlađi je meteorolog. Njegovo prvo pojavljivanje u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" pomno se pripremalo s glavnim meteorologom HRT-a Zoranom Vakulom: najavio ga je kao - "naočitog Dalmatinca, ležernog i komunikativnog" - ali i dobronamjerno upozorio da ne kasni, da dođe točno u pet i trideset.

Zagreb, 300719.
HRT.
Zoran Vakula, voditelj vremenske prognoze na HRT i njegov buduci nasljednik Izidor Pelajic.
Na fotografiji: Zoran Vakula, Izidor Pelajic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Najmlađi televizijski prognostičar sa svojim šefom Zoranom Vakulom koji ga je najavio kao - naočitog Dalmatinca

- Poznata je moja navika da se počinjem spremati u zadnji čas, ali uvijek uspijem stići na vrijeme. No već drugi dan došao sam čak prije Vakule. Važno mi je bilo da ga ne razočaram jer toliko se potrudio oko mene, organizirao je nekoliko pripremnih snimanja, poput generalnih proba, stoga i nisam osjetio početničku tremu. Dok sam objašnjavao kakvo nas vrijeme očekuje, najviše sam razmišljao o tome hoću li pravilno izgovoriti riječ Velebit - rekao je Izidor Pelajić čiji je glas, i prije televizijskog debija, bio poznat slušateljima radijskih postaja, kojima se javlja s vremenskim prognozama sa svojeg radnog mjesta - iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog ljubavi prema Zelinčanki Maji Poldrugač još za studija na PMF-u more je zamijenio prigorskim brežuljcima. Prigrlio je tamošnje običaje: domaće vino svoga punca, odojak, čvarke i hladetinu, ali i donio svoje - brudet, ribu na gradele, a supruga je uz njega zavoljela škampe. Prije im ih je slao Izidorov djed iz Primoštena, s kojim je on ljeti "šegrtovao" po kočama i tunolovcima.

Odrastao je u Vodicama, kao najstarije dijete u obitelji Pelajić: otac Ante je pedijatar, a majka Svjetlana stomatologinja. Mlađa sestra Ana (31) inženjerka je građevine i živi u Dugom Selu, a brat Stipe (26) je kao liječnik zaposlen u Hitnoj u Zaboku. Premda svi troje žive relativno blizu, zbog svojih se poslova rijetko viđaju. Završio je prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Šibeniku jer je - kako kaže - na taj smjer bilo lakše upasti, a priznaje da je bio lijen kad se trebalo prihvatiti knjige.

SV IVAN ZELINA 20062019
IZIDOR PELAJIC SA SUPRUGOM MAJOM I SINOM PETROM
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Izidor Pelajić sa suprugom Majom i sinom Petrom

- Ali znatiželjan sam, uvijek me sve zanimalo i važno mi je da ono što radim barem za mene ima smisla. Igrao sam rukomet, košarku, nogomet i odbojku, odlazio na teniske i šahovske turnire, u Vodicama uređivao školski list, glumio u predstavama, sudjelovao u organizaciji maškara, osnovao sekciju Hrvatskog prirodoslovnog društva koja se zvala Vuge, prema ptici pjevici. Jako sam se zainteresirao za ekološki uzgoj maslina, na imanju Zrno u Habjanovcu ljeti sam učio o ekološkoj poljoprivredi, kao 14-godišnjak na Jarunu sam bio čuvar veslačke staze na svjetskom nadmetanju... - govori svestrani Izidor Pelajić.

U gimnaziji se uključio u astronomsku sekciju, i to iz praktičnih razloga, jer u tjednima kad su se održavala natjecanja profesori ga nisu ispitivali školsko gradivo. Na državnom nivou među srednjoškolcima osvojio je treće mjesto i riješio problem fakulteta - jer mogao se izravno upisati na studij fizike na PMF-u, a dobio je i stipendiju i smještaj u domu.

- Bio sam očajan student, položio bih samo bitne kolegije da ne izgubim studentska prava. Tek kad sam upoznao Maju shvatio sam da na faksu ipak treba i učiti. Tada sam još bio na prvoj godini, a Maja je već bila apsolventica kemije. "Pokosila" me njezina pojava dok je silazila u kafić Tangenta kod PMF-a, potrudio sam se doznati je li slobodna, ali s uletom se nisam baš iskazao - iskren je prognostičar. Bio je poseban i vrijedilo se potruditi.

- Privukla me ta njegova znatiželja, način komunikacije, kreativnost i zaigranost, ali teško ga je bilo uvjeriti da počne učiti. Kad je otkrio da to može, broj nepoloženih ispita se smanjivao, uozbiljio se i premišljao bi li prihvatio ponuđenu četvorku. Dobio je i Rektorovu nagradu - kaže Maja, voditeljica laboratorija u Zavodu za zaštitu bilja u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Kad se doselio u Zelinu, osvojio je i njezine roditelje. Vjenčali su se prije pet godina u šibenskoj katedrali, a nakon svadbene večere u hotelu unajmili su brod i sa stotinjak svatova otisnuli se na slavljeničku plovidbu. Prije 17 mjeseci rođen je Petar, znatiželjni dječak kao tata i uporan poput mame. Maja i Izidor renoviraju i za sebe nadograđuju kat u obiteljskoj kući, a njezini roditelji sretni su zato što su ostali živjeti s njima. No kako se bliži jesen, meteorologu sve više nedostaje Dalmacija baš u to doba godine pa planira na koji dan skoknuti u svoje Vodice jer, premda je ženidbom postao Prigorac, korijeni se ne mogu zaboraviti.

Linker
16. travanj 2024 19:27