Steven Spielberg
 Getty Images
odlazak našeg velikana

Od Branka Lustiga opraštaju se i holivudske zvijezde, Spielberg otkrio: 'Jednim potezom me ostavio bez teksta'

Istaknuti hrvatski filmski producent i jedini hrvatski dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u Zagrebu, u 88. godini života. Od Lustiga su se oprostili brojni suradnici, kolege, prijatelji i štovatelji njegova rada, pa tako i holivudski redatelj s kojim je radio.

"Srce mi se slomilo kada sam čuo da je Branko preminuo. Moje misli su s njegovim prijateljima i obitelji. Kada smo se prvi puta sreli kako bismo raspravili o filmu Schindlerova lista, inzistirao je na tome da su njegove zasluge za film irelevantne i da je njegov rad na filmu bio jednostavan. Nakon što je zasukao rukave i pokazao mi tetovažu iz Auschwitza, ostavio me bez teksta i u tom trenu se rodilo naše divno prijateljstvo koje je trajalo tri desetljeća", komentirao je redatelj Steven Spielberg.

S jednim od najpoznatijih redatelja današnjice Branko Lustig radio je na potresnom filmu utemeljenom na istinitom događaju te su za njega primili i filmsku nagradu Oscar 1995. godine. "Bijeg od horora Holokausta i njegovo osobno putovanje je uistinu trijumf, zaista će nam nedostajati", kazao je redatelj poznat po filmovima "E.T" i "Jurski park".

Zagreb 13052013
Branko Lustig
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Branko Lustig

Od Lustiga su se oprostili i u kultnom zagrebačkom kafiću "Charlie", gdje je bio česti gost. U čast Lustigu na jedan od stolova postavljen je bijeli šešir kakav je nosio.

Prisjetili smo se najintimnijeg intervjua koji je Branko Lustig ikad dao: 'Moj put od logora do Hollywooda'

Oswiecim, Poljska, 020511.
Memorijalni muzej Aushwitzu.
Trdicionalni
Željko Grgić / hanza Media
U Aushwitzu 2011.

Lustig je preminuo u Zagrebu u 88. godini, a za života je ostvario holivudsku karijeru i jedini je naš dvostruki dobitnik nagrade Oscar. Drugu nagradu dobio je za rad na filmu "Gladijator" na kojem je radio s glumcem Russellom Croweom, koji je također čuo za odlazak našeg redatelja.

"Upravo sam čuo da je preminuo Branko Lustig. Kakav nevjerojatni život je imao, od horora Drugog svjetskog rata pa do dvije akademske nagrade. Jednom mi je kazao - "Često se ne slažeš sa mnom, ali uvijek si mi prijatelj u danima kada te trebam." Da, Branko, šaljem puno ljubavi. Uvijek tvoj prijatelj", napisao je na Twitteru glumac. Za vrijeme njihove suradnje navodno su se često svađali i nailazili na nesuglasice, no ostvarili su dugogodišnje prijateljstvo.

Vijest o smrti našeg redatelja potresla je našu, ali i inozemnu scenu. U sjećanje na Branka Lustiga, HRT je na dan njegove smrti emitirao film "Schindlerova lista", a uz Spielberga i Crowea, od njega su se oprostili brojni drugi, poput njegovog kolege Miljenka Brlečića i Veljka Bulajića.

Linker
23. travanj 2024 04:30