Getty Images
posljednji pozdrav

Odavanje počasti pokojnom glazbeniku: Pjesme Georgea Michaela ruše sve rekorde

Nije pretjerano reći da je vijest o smrti britanskog glazbenika Georgea Michaela - i to na sam Božić – cijeli svijet zavila u crno. A postoji li boji način za odati počast glazbeniku, od – slušanja njegove glazbe?

Vjerojatno ne, a tu tezu podupire i podatak koji je objavio digitalni glazbeni servis Spotify. Naime, broj streamanja njegovih pjesama u samo jedan dan nakon njegove smrti, porastao je za nevjerojatnih 3158 posto. Taj je broj zapravo još i veći jer je u obzir uzimana samo glazba iz njegovog solo kataloga, dok najveći hitovi koje je snimio s grupom Wham! – kao što su "Last Christmas" i "Wake Me Up Before You Go-Go" – nisu uključeni u statistiku.

Osim uz pomoć glazbe, brojni fanovi i bliski prijatelji Georgea Michalea, koji nas je iznenada napustio u 54. godini života, glazbeniku su odlučili odati počast i dijeljenjem priča o njegovoj velikodušnosti koju je pjevač tijekom cijelog života držao u tajnosti.

Tako je javnost saznala da je anonimno podupirao brojne humanitarne udruge – pogotovo one što pomažu oboljelima od HIV-a i AIDS-a, bolesti od koje je 1993. umro i njegov partner Anselmo Feleppa. Donirao je milijune i brojnim udrugama koje se bave dobrobiti djece i suzbijanjem gladi u svijetu, u čiju se korist odrekao autorskih prava na svoje brojne hitove među kojima su i "Last Christmas" te duet s Eltonom Johnom, "Don't Let the Sun Go Down on Me".

Pomagao je i "nasumične" ljude u problemima pa je tako jednoj barmenici otplatio studentske dugove, a neplodnoj ženi omogućio odlazak na 15 tisuća funti vrijednu umjetnu oplodnju. Također, 2010. na dražbi je od privatnog kolekcionara anonimno kupio klavir Johna Lennona na kojem je britanski glazbenik skladao "Imagine", a umjesto da ga zadrži za sebe, donirao ga je muzeju Beatles' Story u Liverpoolu – kako bi ga svi mogli vidjeti.

Linker
14. travanj 2024 06:52