Biljana Gaurina / Hanza Media
POSLJEDNJI POZDRAVI

Odlazak legendarnog meteorologa Milana Sijerkovića: 'Gledati prema oblacima nikada više neće biti isto'

Odlazak Milana Sijerkovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih meteorologa, koji je preminuo u 84. godini, nikoga nije ostavio ravnodušnim, a ponajmanje njegove kolege i učenike koji su se dirljivim izjavama oprostili od njega.

Milan Sijerković bio je jedno od najpoznatijih lica vremenskih prognoza s malih ekrana. Prvi se put na televiziji pojavio još 1968. godine i idućih 50 godina gledateljima otkrivao kakvo će vrijeme biti idućih dana, ali je to radio na prepoznatljiv način kroz dosjetke i izreke zbog kojih su ga gledatelji posebno zavoljeli.

Zagreb, 130911.
Na slici: Milan Sijerkovic, meteorolog i voditelj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

"Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto" - napisali su njegovi kolege na stranici Hrvatskog meteorološkog društva, a od svojeg učitelja oprostila se i RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

"Prije mjesec dana pisala sam pogovor za novu Sijerovu knjigu. Nisam znala da će biti i posljednja. Zbogom, učitelju, obećajem Ti da će Tvoje nasljeđe nastaviti živjeti... Bilo je to prije petnaestak godina kada meteo karte nisu bile još dostupne na internetu i mobitelima. A pogotovo ne ove s kojima smo mi radili. Zato, ako ne bi stigao doći na Grič, uvijek bi nazvao. To je bio vrhunac dana, Sijerov poziv za telefonske konzultacije. Tada smo mi mladi, novi, bili njegove oči. Ispitivao bi, ovisno o predznanju kojega je svakako uvijek imao, konkretne sinoptičke elemente. „Reci mi, Dunja, ona dolina koja se jučer zadržavala u Atlantiku, je li ubrzala ili zastala dovoljno da se stvori ona grozna Biskajska? Znaš što ćemo imati ako ta krene prema nama!“. Ili, na primjer, „Kako to izgleda kod DWD-a, u posljednjem runu modela je još bilo relativno blago? Znaš da je Nijemac ciklogenetičniji od Engleza?“ Jest, dragi Sijer, znam, kao što znam i da je istina negdje u sredini. Uvijek je negdje u sredini. Naučila sam. Od najboljih" - napisala je Dunja na svojem Facebooku, a od svojeg kolege oprostio se i meteorolog Zoran Vakula.

"Kakva godina!? Rekordna! Ne samo po temperaturi zraka u mnogim dijelovima Lijepe naše, nego i po odlascima velikana. I meteoroloških. Ni šest mjeseci od dr. sc. Vesne Jurčec - prve meteorologinje HTV-a, u subotu, 8. prosinca 2018. godine napustio nas je i mr. sc. Milan Sijerković, od većine zvan i znan i kao Sijer. Za mnoge i "profesor". Šef. Meteo - legenda! - poručio je Vakula, javlja HRT.

Zagreb, 070617.
Meteorolozi Zoran Vakula i Milan Sijerkovic, fotografirani na setu dokumentarnog filma o buducnosti televizije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Zoran Vakula i Milan Sijerković

Milan Sijerković bio je jedan od pionira "televizijske meteorologije": krenuo je od priloga za TV Zagreb, nakon toga je bio na HTV-u sve do umirovljenja 2000. godine, da bi se na male ekrane ponovno vratio 2005. i svojim prilozima nas uveseljavao sve do kolovoza ove godine u programu Nove TV.

Zagreb, 291110.
Trnsko.
Milan Sijerkovic, meteorolog, sa svojom knjigom
Davor Pongračić / Hanza Media
Sa svojom knjigom "Kad laste nisko lete"

Sijerković iza sebe ima brojne stručne radove, tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga, ali nažalost, nije dočekao objavljivanje najnovije knjige "O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera".

Linker
17. travanj 2024 08:29