Taylor Swift i Jack Antonoff na dodjeli Grammyja 2016. godine
 Getty Images for NARAS
Ružna atmosfera uoči dodjele

Optužbe za silovanje, rasizam i čudni izostanak pop dive: Niz skandala okružuje dodjelu Grammyja

Jay-Z, Drake, Frank Ocean... Važna glazbena imena ignorirat će dodjelu Grammyja zbog rasizma, a donedavna čelnica dodjele uputila je tužbu zbog silovanja i seksizma.

Sve je spremno za još jednu dodjelu Grammyja, najprestižnije glazbene nagrade na svijetu. Dok se nove generacije poput Lizzo (31) i Billie Eilish (18) pripremaju za svečanu večer, u sjeni je nekoliko spornih situacija koje okružuju dodjelu.

Prva i najgora jest skandalozna afera koja potresa organizatore, a ta je ona o optužbi za seksualno zlostavljanje. Oštar prigovor uputila je Povjerenstvu za ravnopravnost u zapošljavanju Deborah Dugan, čelnica škole glazbenika i glazbenih profesionalaca Recording Academy. Ukazala je na nepravilnosti pri glasanju te izjavila da je njezin prethodnik Neil Portnow silovao pjevačicu. On je optužbe nazvao smiješnima i neistinitima, a Dugan više ne sjedi na donedavnoj poziciji.

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 20: Recording Academy president and CEO Deborah Dugan and Chair speaks onstage at the GRAMMY Nominations Press Conference at CBS Studios on November 20, 2019 in New York City. (Photo by Bryan Bedder/Getty Images)
Getty Images
Deborah Dugan

Nije to jedina bura koja se digla oko Grammyja. Više je uglednih glazbenika afroameričkog podrijetla dodjelu nazvalo irelevantnom. Frank Ocean, Drake i Jay-Z tvrde da se premalo nagrada dodjeljuje afroameričkim umjetnicima. Pridružio im se i Puff Diddy (50) koji je na zabavi večer uoči Grammyja izjavio da se glazba Afroamerikanaca ne poštuje. 'Treba nešto reći o Grammyjima, i ovo govorim s ljubavlju. Ako ćemo govoriti istinu, hip-hop nikada nije bio poštovan na Grammyjima. Naša glazba nikada se nije poštovala na dodjeli. Imate 365 dana da to ispravite. Mi glazbenici moramo vratiti kontrolu, transparentnost, trebamo različitosti', rekao je između ostalog Diddy govoreći s pozornice na kojoj mu je dodijeljeno priznanje za njegov dosadašnji rad.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - JANUARY 25:  Sean
Getty Images for The Recording A
Sean Diddy Combs

Iako je nominirana u dvije velike kategorije, one za najbolju pop solo izvedbu i za najbolji pop album, navodno se na Grammyjima neće pojaviti Taylor Swift (30). Ne zna se zašto neće doći, no vijest je došla u najgore vrijeme - ljudi koji stoje iza prestižne dodjele na meti su brutalnih kritika.

LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 15:  Musician Taylor Swift attends The 58th GRAMMY Awards at Staples Center on February 15, 2016 in Los Angeles, California.  (Photo by Jason Merritt/Getty Images)
Getty Images for NARAS
Taylor Swift

Linker
20. travanj 2024 00:36