Youtube Screenshot
Tužna vijest

Otišla prva predstavnica Jugoslavije na Euroviziji: Ljiljana Petrović preminula u 82. godini

Sa estrade se povukla još 70-ih godina, a Jugoslaviju je predstavljala davne 1961. godine u Cannesu s pjesmom "Neke davne zvezde".

Srpska pjevačica Ljiljana Petrović, koja je prva predstavljala Jugoslaviju na Euroviziji 1960. godine, preminula je u 82. godini života., javlja srpski Kurir. Svoju pjevačku karijeru započela je iste te godine, dok je bila anonimna novosadska pjevačica, kada joj je prišao direktor Jugotona i pitao želi li snimiti ploču.

Njezin talent oduševio je Jožu Privšeka koji joj je ponudio svoju pjesmu "Neke davne zvezde" s kojom je nastupila na Euroviziju u Cannesu te osvojila osmo mjesto. Od tada je nastupala po brojnim festivalima s velikim uspjehom, no nikada nije pobijedila.

Ipak, dobila je nagradu stručnog povjerenstva subotičkog festivala zabavne glazbe "Omladina 1967.", za izvedbu pjesme Tibora Balaša "Stani na čas". Njezina karijera nije bila dugog vijeka jer se s estrade povukla krajem 70-ih godina prošlog stoljeća.

Pjesma po kojoj ćemo je pamtiti, osim one eurovizijske, bila je "Neka to bude u proljeće" Jovana Adamova s kojom je sudjelovala na opatijskom festivalu. 1966. godine. Od 1989. godine pisala je haiku poeziju, a 1991. objavila je i knjige "Stope i talasi" te autorsku publikaciju "Ljiljana".

Linker
17. travanj 2024 15:28