Getty Images
60 mu je godina tek

Otrov za žene - Viggo Mortensen

Holivudski zavodnik, koji je u 60. godini nominiran za Oscara u filma 'Zelena knjiga: Vodič za život' u vezi je s glumicom Ariadnom Gil koja je zbog njega ostavila supruga.

Viggo Mortensen upravo je nominiran za Oscara, treći put u karijeri, za ulogu u filmu “Zelena knjiga: Vodič za život” Petera Farrellyja. Prema mišljenju mnogih, ovaj put je ozbiljan kandidat za nagradu koja mu je dosad izmicala, možda i zato što je glumac koji je izbio u prvi plan kao Aragorn u sagi “Gospodar prstenova” na neki način izvan uobičajenih kategorija.

Ovaj naočiti 60-godišnjak muževnog lica i skandinavski modrih očiju glumio je cijelu paletu likova, od seksi slikara koji zavodi Gwyneth Paltrow u “Savršenom ubojstvu”, preko čovjeka koji skriva zločinačku prošlost u “Povijesti nasilja” do Sigmunda Freuda, ali tijekom karijere je, kako su napisali u New York Timesu, definirao sebe kao sve što filmska zvijezda nije. Jer unatoč slavi i novcu, Mortensena nema u tabloidima, paparazzi ga ne hvataju pijanog na izlasku iz noćnog kluba niti okružena polugolim starletama, ne odlazi na odvikavanja u poznate klinike i općenito se ne ponaša kao stereotipni celebrity. Kako je jednom sam rekao: - Ono što se smatra tipičnim holivudskim ponašanjem, mene ne zanima. Kad su ga 2008. prvi put nominirali za Oscara, za ulogu ruskog mafijaša u filmu “Ruska obećanja” Davida Cronenberga, kipić je dobio Daniel Day-Lewis, dok ga je 2017., kad je bio nominiran za ulogu nekonvencionalnog oca u filmu “Captain Fantastic”, nadmašio Casey Affleck u potresnom “Manchesteru na moru”. Uloga Aragorna nije mu donijela Oscara, ali mu je zato osigurala svjetsku slavu - nakon čega je mogao snimati samo filmove koji mu doista nešto znače. Jedan takav je i “Zelena knjiga: Vodič za život”.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 13:  Actor Viggo Mortensen attends The Academy of Motion Picture Arts and Sciences official screening of
Getty Images for The Academy Of

Snimljen prema istinitim događajima, film je priča o neobičnom prijateljstvu koje nadilazi rasne i klasne barijere. Mortenson glumi Tonyja Lipa, izbacivača talijanskog podrijetla kojeg su 1962. angažirali da vozi crnog pijanista Dr. Dona Shirleyja na turneju po rasno netrpeljivom američkom Jugu. Tijekom putovanja se između dvojice muškaraca koji ne mogu biti različitiji razvije istinsko razumijevanje i prijateljstvo. Film je već jesenas na premijeri na filmskom festivalu u Torontu osvojio nagradu za najbolji film po izboru publike, a kritičari su nahvalili i Mortensena i njegovog partnera Mahershalu Alija, sjajnog glumca kojeg gledamo u novoj sezoni HBO-ove serije “Pravi detektiv”, koji je također nominiran za Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu, onu dr. Shirleyja. Mortensen je sretan zbog nominacije, ali još je sretniji zbog uspjeha filma koji je u trci za Akademijinu nagradu za najbolji film, scenarij i montažu. - Nisam znao kako će film biti primljen, ali prihvatio sam ulogu zato što je to ne samo izvrsna priča, sjajno napisana i zabavna, nego i stoga jer progovara o važnim pitanjima - rekao je Mortensen, kojeg je najviše brinula činjenica što on, napola Danac, glumi američkog Talijana.

BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - FEBRUARY 04: Viggo Mortensen attends the 91st Oscars Nominees Luncheon at The Beverly Hilton Hotel on February 04, 2019 in Beverly Hills, California. (Photo by Jon Kopaloff/Getty Images)
Getty Images

- Svjestan sam toga da ima mnogo odličnih glumaca talijanskog podrijetla koji su mogli odigrati tu ulogu. Zato sam pazio da nikoga ne uvrijedim i da ni u čemu ne pogriješim. Nisam htio napraviti karikaturu - objasnio je glumac. Mortensen se i inače, u svakoj ulozi, trudi do kraja ući u lik koji tumači, shvatiti nekog drukčijeg od sebe i vidjeti svijet njegovim pogledom. Zato i smatra da je “Zelena knjiga” važan film, onako kako je u konačnici svaki film važan: jer čovjeku u publici daje mogućnost da upozna nekog drukčijeg od sebe i pogleda svijet drugim očima.

- Ti imaš svoju priču, ja svoju, ja tvoju vidim na svoj način, drugi ljudi vide je na drugi način - kaže Mortensen, koji je filmom “Falling”, što ga je režirao, dao sebi priliku da ispriča osobnu priču o ostarjelom ocu koji pati od demencije i njegovom konfliktnom odnosu sa sinom, kojeg glumi. Autobiografski elementi su prepoznatljivi, jer se Mortensen nije slagao s ocem.

Danac Viggo Peter Mortensen i Amerikanka Grace upoznali su se u Norveškoj, vjenčali se u Sjedinjenim Državama gdje im se rodio Viggo kao prvi od trojice sinova, i ubrzo se preselili u Argentinu. Viggo stariji radio je kao nadglednik na peradarskoj farmi, a Viggo mlađi u školi je svladao španjolski, jedan od četiriju jezika koje tečno govori. Kad je dječaku bilo 11 godina, roditelji su se rastali i majka se s djecom vratila u svoj rodni Watertown kraj New Yorka, dok se otac još nekoliko puta ženio, tumarao svijetom, a onda se i on doselio u Watertown.

- Rekao je da ga podsjeća na Dansku, ali znam da je zapravo samo htio mučiti majku - oštro je jednom primijetio Mortensen. Ipak, kad je Viggo stariji teško obolio, nježno se brinuo za njega sve do smrti 2017. Nakon što je diplomirao, Viggo je neko vrijeme živio u Danskoj (i danski govori besprijekorno, kao i francuski i engleski, a služi se i talijanskim i katalonskim), gdje je radio kao vozač kamiona i prodavač cvijeća. A onda se, nakon što je odgledao i previše filmova i pomislio “Pa to mogu i ja”, vratio u SAD da bi se posvetio glumi. To baš nije išlo glatko pa je za život zarađivao kao konobar, a karijeri mu nije pomoglo ni to što se u jednom trenutku preselio u Idaho. Tad je već bio u braku s Exene Cervenko, pjevačicom punk-rock sastava X, s kojom se vjenčao 1987., a godinu poslije dobili su sina Henryja. Brak se ubrzo raspao, ali Henry se pokazao ključnim za očevu karijeru. Iako je 1985. dobio malenu ulogu u “Svjedoku” s Harrisonom Fordom, Mortensen je sljedećih petnaestak godina proveo tek povremeno radeći i to uglavnom u nezapaženim filmovima, a onda mu je 1999. Peter Jackson ponudio da bude Aragorn, kad je drugi glumac otpao u posljednji čas. Mortensen je umalo odbio ulogu - pristao je samo zato što ga je na to nagovorio Henry koji je obožavao Tolkienovu trilogiju. Popularnost i novac koji su slijedili možda bi nekom drugom udarili u glavu, ali ne Mortensenu.

- Bilo mi je već više od 40 godina, iza sebe sam imao 20 godina rada i znao sam da je to samo jedna priča i da ti cijena raste ili pada ovisno o tome što slijedi. Količina pozornosti koju su poklanjali svima nama iz filma bila mi je novost, ali znao sam: to je super, ali neće trajati zauvijek. Moraš ići dalje, moraš dalje raditi - izjavio je Mortensen. Nešto novca zarađenog s “Gospodarom prstenova” Mortensen je uložio u biznis koji se teško može povezati s Hollywoodom: 2002. osnovao je izdavačku kuću Perceval Press kako bi izdavao poeziju, pisce koji nemaju šansu kod velikih izdavača i knjige o umjetnosti. Izdavaštvo sad vodi njegov sin Henry, koji je i filmaš dokumentarist, a Mortensen je objavio niz knjiga, među kojima i nekoliko vlastitih zbirki poezije i fotografija, kao i brojne CD-e jer se bavi i glazbom. Njegov se imutak danas procjenjuje na tridesetak milijuna dolara i omogućuje mu ne samo da se mirno bavi poezijom i bira uloge, nego i da živi gdje hoće, a to je posljednjih godina Madrid, kamo ga je odvela ljubav. Deset godina mlađu španjolsku glumicu Ariadnu Gil Mortensen je upoznao još 2006. na snimanju filma “Alatriste”, a ponovno su se sreli dvije godine poslije kad je među njima buknula strast i otada su zajedno. Ariadna je zbog Mortensena ostavila muža, redatelja Davida Truebu, s kojim ima dvoje djece, a Truebin prijatelj, pisac Javier Cercas, opisao je tu ljubavnu dramu u romanu “El monarca de las sombras”, u kojem je napisao: “Ostario je preko noći. Žena ga je ostavila zbog jednog od onih tipova za kojima sve žene uzdišu”.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 20:  Spanish actress Ariadna Gil and Danish-American actor Viggo Mortensen attend the
Getty Images

Viggo i Ariadna za stalnu su adresu odabrali centar Madrida gdje žive povučeno i rijetko izlaze; ona je sramežljiva, a on bučne zabave i izlaske na mjesta kamo se ide da budeš viđen smatra gubitkom vremena. A vrijeme mu je važnije od svega. - Često razmišljam o smrti, od malena. Znam da je neizbježna i ne bojim je se, ali me to ljuti. Nepravedno je što neću stići putovati na sva mjesta koja me zanimaju, neću stići pročitati sve knjige koje bih htio, vidjeti sve slike koji bih volio vidjeti. Vrijeme nam je ograničeno. Radije bih živio vječno - izjavio je jednom Mortensen, a onda se ispravio: - Dobro, možda ne vječno, ali barem još 150 godina.

Linker
18. travanj 2024 10:10