NOVA KOLUMNA

Paula Šik Sik: Moda kao pošast suvremenog doba

Ozbiljniji naslov nisam do sada imala o temi koja trpi neozbiljnost! Neozbiljno slaganje uzoraka na uzorke, materijala i tekstura, boja i stilova definira hrabrost modnog izričaja, a minimalističko usklađivanje dvije boje čini eleganciju.

Tako sam, bar ja, nekada "davno" definirala kič i basic. Danas nema pravila, nekako mi se čini da je sve do osobe koja nosi, a ne što nosi. Postoje ljudi koji isfuraju čisti "kič" kao vrhunsku elegantnu kombinaciju, koji spare nespojivo i dalje izgledaju besprijekorno, a imaš i one koji se silno trude, a i dalje su nezapaženi.

Bilo kako bilo, uspjeli smo isfurati gumene čizme - na subotnju špicu. Sibirske Ugglavnom šlape, na bljuzgavi zagrebački asfalt. PVC umjesto u prozore, stavili u haljine. Novčanike povećali, torbe smanjili.

Noge od stolova ubacili umjesto blok peta na cipelama, suncobrane umjesto šešira na glavi nosimo (čitaj predimenzionirani šešir), ćaćine košulje furamo kao haljine, a grudnjake kao majice.

Da se razumijemo, nema sretnije od mene što je tomu tako (osim velikih novčanika jer svaki manjak kuna osjetim duplo), ja prva navijam za PVC! Jer kako ukloniti celulit, nego istom tom haljinom u ljeto na +27 °C.

Da se vratim na naslov, u ozbiljnost cijele ove priče - a to je da modno izražavanje nikada nije bilo jače. Toliko je jako da i najhrabriji, najdebljih bankovnih računa, padaju. Padaju na testu ljudskosti i osobne higijene.

Naime, svi znamo bar jednu koja posuđuje odjeću, iznosi pa vrati, jer baš je u dva dana izgubila deset kila i više joj nije taman ta haljina. Zaluđenost ide toliko daleko da se dižu krediti i troše na markirane skupe krpice jer #ootd to nalaže.

Da skratim prepričavanje već poznatog. Stil nisu markice i skupe stvari, niti mnoštvo krpica. Stil je način izražavanja, a ne način peglanja kartica. Budite žena sa stilom - dobro se osjećajte u svojoj koži: tada svake trapke bolje stoje!

Voli Vas…Paula

Linker
23. travanj 2024 01:02