Instagram
slavni pijanist

Peter Bence: Mađar za kojim će vrištati i Hrvatice

S dvije godine sjeo je za pianino kod djeda i bake i počeo svirati pjesme iz crtića. Onako, po sluhu. Roditelji su prepoznali njegov talent pa je čudo od djeteta sa sedam godina napisalo prvu kompoziciju, a s 11 izdalo prvi album. Nastavio je graditi stil te se nakon rodne Mađarske školovao u Bostonu - danas je svjetska klavirska senzacija koju je dovoljno jednom čuti i ostati  – u pozitivnom šoku. Čak i one koji ne pomišljaju slušati klavirsku glazbu, oduševe njegove interpretacije Michaela Jacksona, grupe Queen ili njegov famozni 'Despacito' - on ne zvuči kao solo izvođač, on zvuči kao da u igri cijeli sastav! U lipnju prvi put nastupa u Hrvatskoj, a tim povodom s ovim smo talentiranim 26-godišnjakom poveli zanimljiv razgovor.

Da je izvanredan, govori činjenica da na YouTube i Facebook kanalima mađarski virtuoz Peter Bence ima preko 250 milijuna pregleda, a svi su njegovi koncerti, koje posjećuje i po 10.000 ljudi, rasprodani širom svijeta, u preko trideset zemalja. Izvodi sve od klasične do filmske glazbe, od rocka do popa, od Bacha do Michaela Jacksona i skupine Queen te njegova inovativnost inspirira mlađe i starije generacije glazbenika. Njegovi nastupi, njegove ekspresivne izvedbe i savršena klavirska tehnika zbog koje je završio u Guinnessovoj knjizi rekorda, oduševljavaju bez iznimke. U KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu dolazi 2. lipnja.

Kako je sve počelo? Pianino si počeo svirati kao dvogodišnjak… tko je prepoznao tvoj talent?

U bakinoj i djedovoj kući imali smo pianino i tamo sam počeo svirati, spontano, nitko me na to nije tjerao. Kad su roditelji uvidjeli da doista imam talenta za sviranje, upisali su me u glazbenu školu. Tako je spontano došla i odluka da će glazba biti moj poziv.

Kako je teklo tvoje obrazovanje?

Podrška roditelja bila je ključna za moj razvoj, a moj su put dalje usmjeravali i profesori i glazbeni uzori. Klasično obrazovanje iz klavira i kompozicija stekao sam u Mađarskoj, na Akademiji Franz Liszt u Debrecenu, a potom sam osjetio želju stvari raditi drugačije. Naime, bio sam silno inspiriran filmskom glazbom, osobito onom od Johna Williamsa (Star Wars, Harry Potter, Jurassic Part itd.) te sam poželio skladati upravo tu vrstu glazbe. Upao sam na jednu od najboljih glazbenih institucija, Berklee College of Music u Bostonu, i to uz stipendiju. Tamo sam naučio mnoge stvari koje koristim kao glazbenik poput glazbene produkcije, dizajna zvuka, poslovanje u glazbenom svijetu itd. i tu je počelo pravo ostvarenje mog sna.

Glavni uzori u djetinjstvu bili su mi Mozart, Chopin i Bach, kasnije John Williams i Hans Zimmer, no Michael Jackson bio je taj koji je najviše oblikovao moja djela. Danas najviše volim izvoditi, osim Michaela Jacksona, obrade pjesama grupe Queen, ali i, iako čudno zvuči, pjesmu Despacito!.

U Guinnessovoj si knjizi rekorda, što te tu upisalo?

Tu sam za 'najveći broj udarenih tipki u jednoj minuti' što zvuči blesavo baš kao što i jest, no napravio sam to iz zabave.

PR by Outbox

Tko je Peter Bence privatno?

Odrastao sam u glazbenoj obitelji, iako moji roditelji nisu profesionalni glazbenici, sestra studira ples na Kingston University u Londonu. Volim kuhati kad god imam priliku, ponekad svakodnevno. Siguran sam, da nisam postao glazbenik, bio bih kuhar! Kad god ne mogu spavati, satima gledam videa poznatih kuhara i što ih više gledam, sve više uviđam da glazba i kuhanje rade na istom principu i vjerujem da to vrijedi za mnoga područja u kojima čovjek mora biti kreativan ili mora udovoljiti ljudima.

Postoji li netko poseban u tvom ljubavnom životu?

Volio bih da jest, no oženjen sam za glazbu.

Primaš li često pisma?

Ne u fizičkom obliku, već na stotine i tisuće poruka na Facebooku i putem maila. Kad imam viška vremena, volim ih pročitati što više, ali je nemoguće pročitati sve. Inače, Facebook i You Tube su moji glavni kanali uz podršku Instagrama.

PR by Outbox

Što bi nam tvoji prijatelji rekli o Peteru Benceu?

Vjerojatno da svaki trenutak živim vrlo strastveno i volim se o svemu šaliti, pa čak i na vlastiti račun.

Jesi li već bio u Zagrebu, Hrvatskoj? Što ti se najviše svidjelo u našoj zemlji?

S obzirom na to da sam odrastao u susjedstvu, posjetio sam mnoga mjesta u Hrvatskoj za vrijeme obiteljskih odmora. Hrvatska ima prekrasnu obalu, vodopade, planine, mnogo toga za pogledati. Volim i ljude i hranu u Hrvatskoj. Ovo će mi biti prvi koncert ovdje, kao i prvi put da dolazim u Zagreb.

Kako izgleda tvoj raspored nastupa?

Kada sam na turneji, imam gust raspored. Putovanja, probe, intervjui i ostalo ostavljaju još mjesta samo za spavanje. Kada nisam na turneji, svoje vrijeme uglavnom provodim stvarajući glazbu, miksajući, vježbajući. Ovisi od mjeseca do mjeseca, nekada imam osam do deset koncerata, nekada manje.

PR by Outbox

U koliko si zemalja nastupao? Imaš li vremena razgledati sve te lijepe svjetske gradove?

U protekle dvije godine bio sam u više od 30 zemalja. Teško je pamtiti baš sve, ali sjećam se skoro svega, ako ne detaljno, svakako se sjećam iskustva i emocija. Volim kada imam dan, dva za prošetati gradom i povezati se s ljudima.

Reci nam više o svom novom albumu.

Naslovio sam album po mojoj originalnoj pjesmi 'The Awesome Piano' jer vidim da je klavir kao instrument mnogo više od samo klavijature. Volim eksperimentirati s različitim zvukovima koje može proizvesti, povlačiti žice ili udarati po njemu stvarajući ritam, imitirajući cijeli bend ili orkestar samo s klavirom, stoga sve što čujete na albumu je odsvirano samo s jednim klavirom! Pola pjesama su coveri, a pola moje originalne pjesme koje nisam nikada objavio i zbog kojih sam jako uzbuđen.

Linker
14. travanj 2024 13:21