CROPIX
napokon spremna

Potpuni zaokret Ivane Banfić: Moj novi život

Devedesetih je žarila i palila dance scenom hitovima 'Šumica', 'Ti si bolji', 'Cigareta', a danas živi nekim sasvim drugim životom. Ivana Banfić (47) rijetko nastupa, a posvećena je radionicama na kojima ljudima pomaže pobijediti tremu i strah, uz to se bavi se poljoprivredom i gradi kuću od slame na zemlji kraj Siska. Više se ničim ne opterećuje jer živi u savršenom balansu, miru i skladu s prirodom. U svemu joj je podrška suprug Kruno Ladišić s kojim ove godine slavi desetu obljetnicu braka u kojem su dobili sina Jana (8).

Održavate svoje glazbene radionice, o čemu se zapravo radi?
Radionica 'Glas, tijelo i duh' je program gdje se kroz niz vježbi i meditacija radi na glasu, tijelu i duhu kroz četiri teme koje obuhvaćaju rad s glasom, tehnike disanja, vokalne tehnike, gluma, uživljavanje u uloge, ples u pokret te psihološki rad na temama treme, straha od javnog nastupa, rad na samopouzdanju osobe i osvještavanje vlastite vrijednosti. Mnogi imaju problem s komunikacijom pred većom grupom ljudi. Moj cilj je da ljudi koji dolaze na radionicu spoznaju sebe i svoj glas i da nauče transformirati svoj strah i svoje unutarnje blokade u pozitivnom smjeru. Dakle da prođu kroz negativne osjećaje i strahove kroz iskustvo na radionici u sigurnim uvjetima.

Kada ste s tim počeli? Kako se rodila ta poduzetnička ideja?
Ideja je se rodila prije godinu dana kad sam diplomirala na Centru za integrativni razvoj za integrativnog tjelesno orijentiranog terapeuta. To je ozbiljan psihološki rad na fizičkoj, emotivnoj, energetskoj i duhovnoj razini. Sve sam to prošla kroz vlastito iskustvo, znam s kakvim strahovima, nelagodama, stiskanja u grlu i tremama sam se nosila. Tako da je radionica nastala kao spoj znanja i iskustva u cilju širenja i pomaganja ljudima koji si žele pomoći i rječiti se nekih neugoda koje ih sprečavaju da žive svoj puni potencijal. Možemo to reći i ovako: Da upoznaju pravog sebe i opuste se. Da puste sve kočnice, blokade i da se oslobode.

Koliko imate polaznika?
To su grupe do deset ljudi. Radionice se održavaju jedanput mjesečno i to u prvom tjednu tekućeg mjeseca.

Zagreb, 180817.
Koranska 2.
Ivana Banfic, glazbenica i psihoterapeutkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Napravili ste veliki zaokret u životu, imate zemlju koju obrađujete kraj Siska, kako vam se sviđa vaš novi život?
Još sam jednom nogom u gradu, a drugom na selu. Trenutno sam u ostvarenju života na selu, sto znači da smo u radovima i gradnji, renoviranju. Dosta vremena provodim na selu i uživam u svemu tome. Da, spremna sam živjeti u skladu s prirodom i na jedan skroz drugačiji način. Raditi na zemlji, uzgajati vlastitu hranu, hraniti se hranom koju smo mi kao obitelj sami uzgojili. Želim imati puno životinja, što mi je bila želja i san od kad sam bila mala.

Je li rad na zemlji za vas svojevrsna terapija?
Da, definitivno. Ono sto sam primijetila da kad sam u dodiru sa zemljom i prirodom puno sam mirnija, osjećam se normalno i prirodno. Nema nervoze, napetosti, nesanice. Odlazim spavati kad padne mrak, i budim se kad sviće. Puno zdravije.

13.04.2013., Velika Gorica - Ivana Banfic na tecaju o biodinamickom uzgoju povrca na eko imanju. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Grgur Zucko / Pixsell
Ivana Banfić na svom imanju

Što vam najbolje polazi za rukom od sadnje? Što ste sve posadili na zemlji?
Vidjet ću kad sve nikne. Posadila sam ove godine puno toga. Luk, mrkvu, rajčice nekoliko vrsta, prokulice, zelenu salatu, začinsko bilje, ljekovito bilje, slanutak prvi put ove godine.

Domace# rajcice# berba#vrt# ljubav# happy

Objavu dijeli ivana banfic (@ivanabanfic)

Radite li zimnicu, što posebice vole jesi vaši?
Da, radim marmelade, džemove i pesto. Sušim čajeve matičnjak,mentu, začinsko bilje, bosiljak, peršin, majčinu dušicu.


Zagreb, 150311.
U shopping centru West Gate odrzano je snimanje za novu kampanju frizerskog salona Ru¾a Institut Kerastase.
Na slici: Ivana Banfic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX/Neja Markičević

Dobivate li ponude za nastupe?
Ima ponuda, odem pa napravim koji koncert ili dance party devedesetih.

Zanimaju li vas nove pjesme i suradnje?
Trenutno nisam u novim pjesmama jer sam u totalno drugim temama. Ruralni i seoski turizam, poljoprivreda, domaće životinje, izgradnja kuće od slame... posla kao u priči.

Sudjelovali ste u showu 'Tri, dva, jedan, kuhaj!', kako vam je to bilo iskustvo?
Ludo i nezaboravno. Nije to bas tako jednostavno kako izgleda na TV-u. Postoji tu dosta stresnih situacija. Pogotovo kad ti vrijeme istječe i imaš još pet minuta do kraja, a kolač još nije stigao do pećnice, vrijeme pečenja je dvadeset minuta. E, tu se uključuje stres.

Zapravo ste se pokazali kao vrsna kuharica, koji su vaši specijaliteti?
Nemam neki poseban. Volim raznovrsno i uvijek drugačije napravim neko jelo.

Pazite na liniju i svi vam zavide na izvrsnoj formi, kako je održavate?
Tako da više ne pazim na liniju, nisam time opterećena. Jednostavno jedem kad sam gladna i pazim da je hrana zdrava i organska. Domaća hrana. Ne pretjerujem i ne odričem se. Našla sam najbolju mjeru za sebe. Puno fizički radim na zraku sam i to je to.

Privatni album

Progovorili ste o svojim estetskim korekcijama, kakav je danas vaš stav o tome?
Ako nešto jako želiš i osjećaš da je to dobro za tebe, napravi to. To je moj stav.

Surađivali ste s brojnim glazbenicima, imate li neku anegdotu koju nećete zaboraviti dok ste živi?
Ima ih puno, ali ću to ostaviti za knjigu koju planiram napisati.

Prošle godine ste proslavili 25 godina karijere, to je vrlo pohvalna brojka, što možete poručiti mlađim kolegama koji se tek bore za malo pažnje u glazbenim vodama?
Volite glazbu svim svojim srcem i bićem, s najvećom strasti koju imate u sebi. To će vas dovesti tamo gdje želite i trebate biti. Ljubav!

Zove li vas itko IBee od prijatelja ili obitelji?
Neki od prijatelja me još uvijek zovu IBee. Obitelj me nije nikad zvala IBee. Dosta je od tada prošlo vremena.

Linker
24. travanj 2024 14:19