Getty Images
NAKON DUGE I TEŠKE BOLESTI

Preminula je kraljica soula Aretha Franklin

Nakon dugogodišnjih zdravstvenih problema u svojem je Detroitu preminula kraljica soula Aretha Franklin koja će ostati upamćena po hitovima 'Respect' i 'I Say a Little Prayer'.

Nakon dugogodišnjih zdravstvenih problema u svojem je Detroitu preminula kraljica soula Aretha Franklin koja će ostati upamćena po hitovima 'Respect' i 'I Say a Little Prayer'.

Pjevačica Aretha Franklin preminula je u 77. godini života nakon duge i teške bolesti. Da je zdravstveno stanje glazbene legende sve lošije saznalo se tek prošlog tjedna, ali prijatelji bliski obitelji tvrde kako je posljednjih godina kraljica soula imala zdravstvenih problema, ali nije željela da javnost zna koliko je loše. Posljednji nastup održala je lani u studenome za fondaciju Eltona Johna za borbu protiv AIDS-a.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 07:  Aretha Franklin performs onstage at the Elton John AIDS Foundation Commemorates Its 25th Year And Honors Founder Sir Elton John During New York Fall Gala at Cathedral of St. John the Divine on November 7, 2017 in New York City.  (Photo by Theo Wargo/Getty Images)
Getty Images

Višestruka dobitnica Grammyja bit će zapamćena po hitovima "Respect", "I Say a Little Prayer", "A Natural Woman" i "Freeway of Love", bila je prva žena koja je uvrštena u Rock&Roll kuću slavnih 1987. godine, a među brojnim Grammyjima nalazi se i onaj za životno postignuće. Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Singer, Aretha Franklin performs in Washington D.C.
16 Aug 2018
Credit: Ron Sachs / CNP
(RESTRICTION: NO New York or New Jersey Newspapers or newspapers within a 75 mile radius of New York City)., Image: 382771125, License: Rights-managed, Restrictions: NO Australia, New Zealand, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

Aretha Franklin bila je glazbeni fenomen i kidala je glazbene, rasne i rodne barijere. Da voli glazbu pokazala je još kao tinejdžerka kada je pjevala gospel u očevoj crkvi u Detroitu, a glazbena zvijezda je postala kada je 1967. godine objavila obradu pjesme "Respect", Otisa Reddinga. Ta pjesma postala je njezin zaštitni znak, a osim osvojenih čak 18 Grammyja i 44 nominacija, Aretha je proglašena i najboljom pjevačicom svih vremena prema izboru magazina Rolling Stone.

NEW YORK, NY - APRIL 19:  Aretha Franklin performs onstage during the
Getty Images for Tribeca Film Festival

U veljači prošle godine kraljica soula najavila je da se želi umiroviti: "Snimat ću nove pjesme, ali neću više nastupati, osim na nekim odabranim koncertima" - izjavila je tada Aretha, a iako joj je zdravlje bilo sve lošije, vratila se i u kolovozu nastupila u Philadelphiji kada je, zbog njenog izgleda, krenulo šuškanje da pjevačica nije dobro.

Nakon toga je, lani u studenome, nastupila na gala večeri Eltona Johna, ali je dva koncerta zakazana za ožujak i travanj ove godine morala otkazati zbog naredbi liječnika. Tada je najavljeno kako mora odmarati barem narednih dva mjeseca, ali se nikad nakon toga nije vratila na pozornicu, a ne zna se niti u kojem je stadiju njezin najavljeni album "A Brand New Me" koji je trebao biti objavljen u studenome ove godine.

Aretha je rođena u Memphisu, ali je u dobi od šest godina preselila s obitelji u Detroit, u isti kvart u kojem su živjeli Diana Ross i Smokey Robinson. Majka Barbara napustila je nju i njezine sestre Ermu i Carolyn te braću Cecila i Vaughna kada je Aretha imala samo šest godina, a preminula je četiri godine kasnije pa je o njima brinuo njihov otac Clarence LaVaughn, propovjednik Baptističke crkve u Detroitu. Upravo je on zaslužan za njezino prvo približavanje glazbi: Aretha je u crkvi redovito pjevala gospel, a kasnije je nadgledao njezinu preobrazbu u soul pjevačicu.

- Ona i tada su bili jako bliski. Stalno je slušala njegove savjete, ovisila je o njima. Kada je živjela u Kaliforniji zvala ga je tri ili četiri puta dnevno - otkrila je njezina sestra Erma još 1985. godine za magazin People. Upravo je ona bila najviše pogođena kada je njezin otac upucan u pljački svojeg doma i završio u komi idućih pet godina te preminuo 1984. Nakon tragedije, Aretha se redovito vraćala u Detroit da bi naposljetku kupila kuću i živjela u njoj do kraja svojeg života.

- Dok je otac bio u komi potrošila je pola milijuna dolara na njega, 1500 dolara tjedno odlazilo je samo na medicinske sestre. Ali i dalje nije razgovarala o tome, čak niti sa svojom vlastitom obitelji. Riječ smrt nije se smjela spominjati kraj nje - opisala je njezina sestra Erma koliko je teško Aretha prihvatila da njezinog zaštitnika više nema.

Njezino preseljenje iz Los Angelesa u Detroit bilo je popraćeno i njezinim drugim razvodom od glumca Glynna Turmana nakon gotovo šest godina braka. Njezin prvi brak s Tedom Whiteom trajao je od 1961. do 1969. godine i s njim je dobila sina Teda Whitea Jr., svoje treće dijete. Aretha je postala majka već s 14 godina, kada je rodila sina Clarencea Jr., dvije godine kasnije dobila je sina Edwarda, dok je četvrti sin Kecalf stigao 1970. godine. Za prvo dvoje nikada nije otkrila identitet oca, dok je posljednje dijete dobila sa svojim menadžerom Kenom Cunninghamom.

Njezini zdravstveni problemi krenuli su 2010. godine, ali ih nikada nije željela komentirati i nikada nije potvrdila da je te godine oboljela od raka gušterače. Godinama je skrivala pravu istinu, ali oduvijek je voljela da njezina privatnost bude samo njezina. Često je govorila kako je ona diva samo kada to treba biti - kao 2008. kada se jako naljutila jer je Beyonce najavila Tinu Turner kao kraljicu soula, ali je u privatnom životu bila obična žena iz susjedstva - koja je posljednje svoje dane provela u voljenoj kući u Detroitu.

Linker
26. travanj 2024 16:51