U posjetu Kini 2014. godine
 VCG via Getty Images
nakon teške bolesti

Preminuo princ Henrik: Svojoj supruzi nikada nije oprostio što mu nije dodijelila titulu kralja

Princ Henrik, suprug danske kraljice Margarete II. je preminuo u 84. godini nakon teške bolesti, potvrđeno je iz palače.

- Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik preminuo je u utorak, 13. veljače u 23:18 sati u dvorcu Fredensborg – stoji u službenom priopćenju. 83-godišnjeg princa jučer su iz bolnice, u kojoj je bio od kraja siječnja zbog teške upale pluća, preselili u kraljevsku palaču nedaleko Kopenhagena kako bi svoje posljednje dane proveo kod kuće. U trenutku smrti uz njega su bili njegova supruga, kraljica Margareta II. i njihova dva sina.

BAD BERLEBURG, GERMANY - MARCH 21:  Queen Margrethe of Denmark and Prince Henrik leave the funeral service for the deceased Prince Richard of Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1934 - 2017) at the Evangelische Stadtkirche on March 21, 2017 in Bad Berleburg, Germany. Prince Richard, husband of Princess Benedikte of Denmark, died suddenly on March 13, 2017 at age 83.  (Photo by Juergen Schwarz/Getty Images)
Getty Images
Kraljica Margareta i princ Henrik u ožujku prošle godine

Princ Henrik, punog imena Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat, rođen je u Francuskoj, nedaleko Bordeauxa, a vjenčao se s Margaretom II. u lipnju 1967. godine, kada je ona bila prva u liniji za krunu. Kraljica je postala u siječnju 1972. godine i Henrik nikada nije skrivao svoje razočaranje što je cijelog života ostao princ, umjesto da mu je supruga omogućila da nosi titulu kralja.

Portrait of Queen Margrethe of Denmark and her husband Prince Henrik, March 16th 1972. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Portret kraljice Margarete i princa Henrika iz 1972. godine

Od svojih dužnosti umirovio se 2016. godine, a lani je uspio izjaviti kako ne želi biti pokopan pokraj svoje supruge jer ih nikada nije učinila ravnopravnima. Kraljevski parovi uvijek su sahranjeni zajedno u katedrali Roskilde, zapadno od Kopenhagena.

- Ako želi da me pokopaju s njom, mora me imenovati kraljem i točka. Ne zanima me. Moja žena je odlučila da želi biti kraljica i ja sam sretan s njenom odlukom. Ali kao osoba, ona mora znati da kada su muškarac i žena u braku, oni su jednaki. Moja žena mi nije pokazala poštovanje kakvo bi "obična" supruga pokazala svojem partneru – izjavio je lani za Se og Hør te dodao kako je od njega napravila budalu jer mu nije dodijelila titulu kralja. Doduše, tradicionalno je da suprug kraljice ne nosi titulu kralja, već princa. Na primjer, suprug kraljice Elizabete princ Philip također nosi titulu princa, a ne kralja. Par mjeseci nakon toga s danskih kraljevskih dvora otkrili su da mu je dijagnosticirana demencija, a veći zdravstveni problemi krenuli su krajem siječnja kada je hitno vraćen s putovanja u Egipat zbog teške upale pluća. Da je situacija ozbiljna postalo je jasno kada je njegov sin princ Frederik u petak, 9. veljače, napustio Zimske olimpijske igre i požurio kući kako bi bio sa svojim ocem.

Kraljica Margareta II. i princ Henrik dobili su dvoje djece u svojem braku: krunskog princa Frederika (49) i princa Joachima (48), a ona je u Danskoj popularna jer je studirala na Cambridgeu i Sorbonni, govori pet jezika, kreira odjeću, slikarica je i prevoditeljica te strastvena pušačica, a pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala je dansko izdanje Tolkienove trilogije Gospodar prstenova. Danski kraljevski par bio je u zajedničkom posjetu Hrvatskoj 2014. godine.

GRASTEN, DENMARK - JULY 15:  Crown Prince Frederik of Denmark, Prince Vincent of Denmark, Prince Henrik of Denmark, Princess Josephine of Denmark, Prince Christian of Denmark, Princess Isabella of Denmark, Queen Margrethe II of Denmark and Crown Princess Mary of Denmark pose for photographers at the annual summer photo call for The Danish Royal Family at Grasten Castle on July 15, 2016 in Grasten, Denmark.  (Photo by Luca Teuchmann/Getty Images)
Getty Images
Princ Henrik i kraljica Margareta s krunskim princom Frederikom njegovom suprugom Mary i njihovom djecom

Linker
11. travanj 2024 14:23