Karen Ballard
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Reese Witherspoon: Rastrgana između četiri muškarca

Američka glumica i producentica te zvijezda filma ‘Počinjem ponovno’ otkriva da je, baš kao i lik koji tumači, nakon propalog braka zapala u krizu te se pitala hoće li ponovno pronaći ljubav.

Film “Počinjem ponovno” priča je o Alice, majci dvoje djece koja se u četrdesetoj razvede, vrati u rodni Los Angeles i krene ispočetka. Na ludoj proslavi svog rođendana upoznaje tri mlada filmaša koji se k Alice, na nagovor njezine majke (glumi je Candice Bergen), i - useljavaju. Simpatični dečki ubrzo postaju dio obitelji i zajedno čine savršenog muškarca: brinu se o djeci, kuhaju, zavode domaćicu i pružaju joj emotivnu podršku. Komplicirana situacija još se više zahukta kada u priču - i u kuću - ulazi bivši muž (Michael Sheen) koji se želi pomiriti...

HOME_AGAIN_113016_11317.RAF
Karen Ballard
U filmu živi s tri mladića, a još joj se i bivši muž želi vratiti...

HOME_AGAIN_120216_11921.RAF
Karen Ballard
U filmu ju je zaveo Harry, kojeg glumi Pico Alexander

Zvijezda filma Reese Witherspoon (41) na velikom platnu djeluje kao da je beskrajno uživala u svakoj sekundi snimanja, a njezino se raspoloženje prenosi i na publiku. Na žene ovaj romantični film, koji uskoro dolazi i u hrvatska kina, djeluje poput opuštajuće dvosatne masaže, čemu pridonosi i muški postav: u filmu se pojavljuju Nat Wolff (22) i Jon Rudnitsky (27), a zgodnog Harryja koji zavodi Alice glumi poljski glumac Pico Alexander (26). On otkriva da je snimku za audiciju napravio dok se prošlo ljeto u Poljskoj brinuo o bolesnom djedu - i nije mu palo na pamet da bi mogao završiti kao partner slavne oskarovke. Ona se, pak na intervjuu pojavila u decentnoj tamnoplavoj haljini do koljena, bez nakita i potpuno opuštena, kao da ide s prijateljicom na kavu. Glumica - ujedno producentica filmova “Nestala” i “Divljina” te serijala “Male laži” u kojem igra jednu od pet glavnih uloga - prštala je pozitivnom energijom i cijelu je sobu u hotelu Four Seasons na Beverly Hillsu ispunila smijehom.

Što vas je zaintrigiralo u scenariju?

- Odlično je napisan i vrlo smiješan, a ja smatram da nam danas nedostaje dobrih ženskih komedija. Tema je ispričana iz perspektive žene i majke srednjih godina čiji brak ne funkcionira, a ona ne zna bi li u njemu ostala ili se razvela... Pita se i hoće li ponovno pronaći ljubav - u čemu sam se prepoznala jer sam i sama u tridesetoj bila razvedena majka s dvoje djece i znam kako je teško istodobno sređivati vlastiti život i brinuti se o klincima. Redateljica Hallie Meyers-Shyer majstorski je upakirala sve te komplicirane teme i emocije u film.

Što mislite o vezi starije žene i mlađeg muškarca?

- Jako mi se svidjelo što se film bavi baš tom temom. Pokazao nam je kako se mlađem muškarcu može iskreno svidjeti starija žena, a da ona pritom može iskreno vjerovati u njega i njegove sposobnosti. Muškarac to nikada ne bi napisao, a i da pokuša, to bi bio potpuno drugačiji film.

Uspješne žene u Hollywoodu odlučile su preuzeti stvari u svoje ruke i stvarati “ženske projekte”, a time se bavi i vaša producentska kuća Hello Sunshine. Hoćemo li uskoro imati podjelu na filmove koje su žene snimile za žene i one koje su muškarci snimili za muškarce?

- Nadam se da nećemo jer svi prvenstveno želimo raditi dobre filmove. Nitko ne želi podjelu. Pogledajte, primjerice, seriju “Male laži” - knjigu je napisala žena, muškarac je napisao scenarij, pet je glumica nosilo seriju, a režirao ju je muškarac. I rezultat je bio fantastičan. Takva mješavina stvara prave promjene u društvu jer nam omogućuje da ljudske postupke sagledamo ne samo iz svoje nego i iz tuđe perspektive.

Reese Whiterspoon in the Draper James new ad campaign , January 2016, Image: 270644698, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press
Profimedia, Thunder Press
Reese je i sama model za svoju modnu marku Draper James

Nakon što se njezin mladi ljubavnik ne pojavi na spoju, Alice prekida vezu izjavom da ona takav tretman ne zaslužuje i da mora misliti na sebe. Jeste li se prepoznali u tom trenutku preuzimanja kontrole nad vlastitim životom?

- Mislim da u četrdesetima shvatite da nemate vremena za ljude koji iz vas izvlače najgore ili umanjuju ono što jeste. Tu važnu spoznaju omogu- ćuju nam godine - i to je odlična strana starenja.

Sviđa li vam se kako starite?

- Obožavam starjeti! Imam drugačije stavove, sve mi je puno jasnije, bolje sam usredotočena na svoje planove, znam zašto nešto radim, manje improviziram.

Čini se da ste trenutačno i privatno i poslovno na vrhuncu: uz troje djece i uspješnog muža, dokazali ste se i kao producentica, žene obožavaju modele iz vaše modne linije Draper James, a postali ste i vrlo moćan ženski glas u Hollywoodu.

- Da, mislim da sam u odličnoj fazi. Kreativno radim ono što želim i u svojoj sam karijeri puno postigla. Sada se želim posvetiti stvaranju moguć- nosti za druge: jako me veseli građenje tuđih karijera.

28-7-2016

Reese Witherspoon writes
Profimedia, Planet
Reese Witherspoon drugu bračnu sreću pronašla je s Jimom Tothom

Reese Witherspoon (reesewitherspoon / 14.05.2017):
Profimedia, Face To Face A
Reese Witherspoon u društvu svoje djece - Ave, Deacona i Tennesseeja

Kako usklađujete karijeru s majčinstvom?

- To je zanimljiva vježba balansiranja. Djeca su mi cijeli dan u mislima. Neprestano se pitam gdje je Ava (17), gdje je Deacon (13), gdje je Tennessee (4). Pokušavam ih ohrabriti da budu najbolje verzije sebe samih, a ne male verzije mene ili tate ili očuha. Cilj dobrog roditeljstva je prepoznati njihove strasti, ono što ih čini jedinstvenima i u tome ih ohrabriti.

Jesu li tako razmišljali i vaši roditelji?

- Jesu. Bili su jako zbunjeni kada sam odlučila biti glumica. Moj otac je liječnik, a majka medicinska sestra pa su mislili da ću se i ja odlučiti za medicinu. Ali uvijek su me u svemu podržavali i hrabrili.

Koliko ste kao iskusna glumica imali povjerenja u redateljicu Hallie Meyers-Shyer s obzirom na to da je ovo njezin prvi redateljski pokušaj?

- Susrela sam se s njom nekoliko puta prije nego što sam prihvatila ulogu. Zanimalo me je li svjesna količine posla i odgovornosti koju je preuzela jer režirati film je kao biti general u vojsci. Ali njezina vizija bila je toliko čista, a ideje tako dobre da sam imala puno povjerenje u nju. Hallie je odrasla na filmskom setu i razumije proces bolje nego što se to može naučiti na filmskoj akademiji. Gledala je roditelje kako ostvaruju svoje ideje, pišu scenarije, režiraju, montiraju filmove i onda vode marketing. Hallie više zna o cijelom procesu nego ja nakon gotovo 30 godina karijere jer kao glumica neke dijelove ne vidim. Nikad, primjerice, ne idem u montažu.

Kao što je to njezina majka radila u svojim filmovima, Hallie je od nekoliko nesavršenih muškaraca stvorila jednog savršenog. Ali danas je ideja savršenog muškarca drugačija nego prije trideset godina.

- Ideja savršenog muškarca danas je vrlo zbunjujuća. Puno očekujemo od njih: da dobro zarađuju, da se brinu o djeci, da budu emotivno otvoreni i prisutni, da budu zabavni i visoki, u dobroj formi, da nam čitaju misli. Uloge žena i muškaraca danas više nisu jasno podijeljene i to zbunjuje. Puno učimo iz filmova jer nam oni omogućuju da stvari sagledamo iz tuđe perspektive. Zato je važno da imamo ženske filmašice - muški likovi će se drugačije ponašati i biti drugačije prikazani u ženskim filmovima.

Pripremate li s najboljom prijateljicom Nicole Kidman novi ženski projekt?

- Da, radimo na projektu koji se zove “Truly, Madly, Guilty” prema istoimenoj knjizi Liane Mo­riarty, autorice “Malih laži”. I razmišljamo o nas­tavku te serije. Često razgovaramo s Liane o tome što bi se trebalo dogoditi a da bude jednako dobro - ako ne i bolje. To je vrlo visoko postavljen cilj.

S novinarkom Anom Tajder na Beverly Hillsu

Linker
24. travanj 2024 19:57