Getty Images
GLUMICA U FOKUSU

Ruth Negga: Glumica koja će obilježiti 2017. godinu

Iako je već neko vrijeme prisutna na sceni, može se reći da je 2016. bila prijelomna godina u karijeri etiopsko-irske glumice Ruth Negga. Prošle je godine, naime, ostvarila nekoliko zapaženih uloga, ali i nekoliko vrlo primijećenih pojavljivanja na crvenom tepihu.

Negga je, uz pomoć stilistice Karle Welch, u posljednjih šest mjeseci izgradila prepoznatljiv, specifičan stil kojim je predstavila svoju moderniziranu viziju starog holivudskog glamura.

Getty Images
S britanskim glumcem Dominicom Cooperom u vezi je od 2010.

Njezina prva veća šetnja po crvenom tepihu, ona koju je potvrdila kao ozbiljnu kandidatkinju prve holivudske lige, bila je u svibnju na filmskom festivalu u Cannesu kada je nosila kreaciju Marca Jacobsa. Ta je haljina poslužila kao romantični dodatak njezinoj estetici i stilu koji je već počela graditi, a prvi put ga je predstavila prošloga listopada na premijeri svojeg filma "Loving". Film je dobio sjajne kritike, a napravljen je prema istinitoj priči o međurasnom braku Mildred i Richarda Lovinga koji se našao u središtu američke borbe za građanska prava.

Getty Images
S redateljem Jeffom Nicholsom i glumcem Joelom Edgertonom na premijeri filma "Loving" u Cannesu

Profimedia
Scena iz filma "Loving": Alano Miller, Terri Abney, Ruth Negga i Joel Edgerton

Negga je prije dva dana proslavila 35. rođendan, a već ima jako bogat i zanimljiv životopis: 2010. je postala prva tamnoputa Ofelija u ulozi Nacionalnog teatra, a godinu dana kasnije je glumila veliku Shirley Bassey u biografskom filmu koji je o njoj snimao BBC. No, svojim najvećim uspjehom i dalje smatra film "Loving" o kojem je izjavila: "Za većinu glumaca postoji uloga koja njihovu karijeru podijeli na 'prije' i 'kasnije'. Ovo je za mene bila takva uloga."

Profimedia
Na dodjeli Creative Impact Award nagrada u siječnju

Inače, Negga je rođena u glavnom etiopskom gradu Adis Abebi kao kći irske medicinske sestre i etiopskog liječnika. Kada je politička situacija postala previše uzburkana i nasilna, četverogodišnja Ruth je s majkom otišla u Irsku, a njezin otac nije mogao izaći iz zemlje i tri godine kasnije je poginuo u prometnoj nesreći. Glumica je nekoliko puta izjavila da je zbog te nesreće dobila "emocionalnu iskrenost" koja je nužna za uspjeh u glumačkom poslu.

Profimedia
Na dodjeli nagrada BAFTA

"Loving" je katapultirao Neggu pod svjetla reflektora, a glumica se trenutačno nalazi i na naslovnici američkog Voguea. Po svemu sudeći, 2017. bi mogla biti njezina godina, podjednako na filmskom platnu i na crvenom tepihu.

Linker
16. travanj 2024 11:22