Jeff Spicer/Getty Images
bizarne scene obilježile snimanja

Ruth Wilson: Od skandalozne obiteljske tajne napravila je televizijski hit

Britanska glumica zvijezda je serijala ‘Gospođa Wilson’, koji prikazuje život njezinog djeda, tajnog agenta, romanopisca i zavodnika, koji se četiri puta ženio, ali se nijednom nije razveo - a supruge su tek nakon njegove smrti doznale jedna za drugu

Većina glumačkih zvijezda prljavo rublje iz privatnog života skriva od javnosti, no ne i Engleskinja Ruth Wilson (37). Ona je od najskandaloznije obiteljske tajne napravila - televizijski hit. U mini serijalu “Gospođa Wilson”, koji se prikazuje na kabelskoj televiziji Viasat Epic Drama, glumi svoju baku Alison Wilson, koja je tek nakon djedove smrti doznala da nije bila njegova jedina supruga. Ruthin djed Alexander Wilson bio je slatkorječivi pisac, agent britanske obavještajne službe MI6 i veliki zavodnik, a kada bi neka njegova djevojka ostala trudna, odmah bi je odveo pred oltar. No, pritom se nije zamarao sitnicama kao što su razvodi pa je nakon smrti iza sebe ostavio četiri udovice. - Mislila sam da smo sasvim normalna obitelj sve dok nam krajem devedesetih baka nije dala rukopis svojih memoara. U njima je opisala djetinjstvo i kako se zaljubila u djeda te kako je tek 1963., nakon njegove smrti, otkrila da se od svoje prijašnje žene Gladys nije razveo, nego je njoj pokazao falsificiranu potvrdu. Baka je umrla 2005., a mi smo tek dvije godine poslije doznali da je djed, osim bake i Gladys, imao još dvije žene - u telefonskom razgovoru za Gloriju objašnjava Wilson, dobitnica dviju britanskih kazališnih nagrada “Olivier”, koja se u svijetu proslavila ulogama u TV serijalima “Luther” i “Preljub”.

BEVERLY HILLS, CA - AUGUST 11:  (L-R) Actors Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney and Joshua Jackson speak onstage during the 'The Affair' panel discussion at the Showtime portion of the 2015 Summer TCA Tour at The Beverly Hilton Hotel on August 11, 2015 in Beverly Hills, California.  (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)
Getty Images
Zvijezde serije Preljub

Alexander Joseph Patrick Wilson rođen je 1893. u Doveru. Iz Prvog svjetskog rata izišao je kao odlikovani ratni invalid, s ozljedom koljena i šrapnelima u lijevoj nozi. Tijekom rata, 1916., vjenčao se s Gladys, s kojom je iduće godine dobio sina Adriana. Uskoro je dobio još jednog sina, Dennisa, te kći Daphne. Obitelj je uzdržavao kao voditelj kazališne trupe u kojoj je i glumio, no novca nikad nije bilo dovoljno pa je 1925. ostavio suprugu i djecu i otišao predavati engleski na sveučilištu u Lahoreu u Britanskoj Indiji, današnjem Pakistanu. Navodno ga je već tada angažirala britanska tajna služba, na što upućuje i činjenica da je nekoliko godina poslije počeo pisati špijunske romane. Od 1928. do 1940. objavio je čak 24 knjige u kojima je glavni junak bio sir Leonard Wallace, koji je veoma podsjećao na tadašnjeg šefa tajne službe MI6 Mansfielda Smith-Cumminga. I dok je iz Lahorea pisao ljubavna pisma Gladys, ondje je “pronašao” drugu ženu - glumicu Dorothy Wick. Njoj je slagao da je Gladys njegova sestra te je priredio raskošno, ali lažno vjenčanje u crkvi. S Dorothy se u Englesku vratio 1933., kada se rodio njihov sin Michael, pa je nekoliko godina vodio paralelni bračni život. Kada bi trebao nestati na dva-tri tjedna, samo bi jednoj ženi rekao da ide na tajni zadatak i preselio se drugoj. Radeći u MI6 upoznao je 1940. tada 21-godišnju tajnicu Alison McKelvie, baku Ruth Wilson.

- Bio je stariji od nje, naočit i pomalo zvijezda u tim krugovima. Pričao je zanimljive priče o Indiji, a i njegovi su se romani odlično prodavali. Normalno je da se moja baka zaljubila u njega - govori Ruth Wilson. Od nove djevojke, a uskoro i žene, vješto je skrivao druge dvije supruge. Toliko vješto da je Alison sve do njegove smrti vjerovala da radi za MI6, iako je iz tajne službe otpušten još 1942. Naime, Alexander je bio zadužen za prisluškivanje telefonskih razgovora zaposlenika indijskog veleposlanstva. Šefovi su bili zadovoljni njegovim radom sve dok nisu shvatili da on svoje transkripte vrlo često izmišlja. Supruzi Alison, s kojom je u međuvremenu dobio dva sina, otkaz je predstavio kao - napredovanje. Rekao je da ide na tajni zadatak zbog čega u javnosti mora ostaviti dojam kao da više nije zaposlen u MI6, a ona je u to povjerovala. Čak i kad su ga uhitili zbog sitne pronevjere te osudili na zatvor, njegovo je objašnjenje bilo da je to dogovoreno s tajnom službom kako bi se u zatvoru sprijateljio s nekim kriminalcima i špijunirao ih. Pošto je odslužio kaznu, zaposlio se kao pomoćni tehničar u bolnici, gdje je 1955. zaveo medicinsku sestru Elizabeth Hill slagavši joj da je doktor. S njom se također vjenčao i dobio sina.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 18:  Ruth Wilson attends the EE British Academy Film Awards (BAFTA) held at Royal Albert Hall on February 18, 2018 in London, England.  (Photo by Jeff Spicer/Jeff Spicer/Getty Images)
Jeff Spicer/Getty Images

I dok u serijalu “Gospođa Wilson”, zbog dramaturških razloga, supruge još za njegova života doznaju jedna za drugu, u stvarnosti sve se otkrilo tek nakon njegove smrti. Alison je prekapajući po njegovim papirima doznala za prvu suprugu pa ju je pozvala na sprovod. Dvije žene tad su se vidjele prvi i posljednji put, a za druge dvije supruge nikada nisu doznale. Cijela priča je procurila tek 2007., kad je povjesničar Tim Crook, na nagovor Alexanderova sina Michaela, kojemu je majka Dorothy rekla da je otac umro u Drugom svjetskom ratu, počeo istraživati Wilsonov život i o njemu 2010. objavio knjigu.

- Godinama sam svima pričala bakinu priču i nagovarala ih da je pretvorimo u seriju ili film - kaže Ruth Wilson, koja je na snimanju doživjela i bizarne situacije. Naime, u jednoj sceni njezin lik, u stvarnosti njezina baka Alison, rađa sina Nigela - u stvarnosti njezinog oca. - Svaku je scenu porođaja grozno snimati, ali ova je uz to bila i bizarna. Glumila sam trudove, sva znojna i u boli, a onda sam se sjetila koga rađam i prasnula u smijeh pa smo morali prekinuti scenu. Iako ne brani djeda, kojeg u serijalu glumi Iain Glen, Ruth Wilson ne želi ga ni osuđivati. U njegovoj priči ima dosta nelogičnosti, mnogo toga se ne može provjeriti, pa je moguće i da njezinoj baki nije lagao kad je tvrdio da je cijeli život radio kao tajni agent. - Prošle smo godine tražili od MI6-a djedov dosje, ali ga nismo dobili jer je njegovo djelovanje i dalje državna tajna - govori glumica, koja se sada često viđa s članovima sve četiri djedove obitelji. Svi zajedno postavili su mu nadgrobni spomenik na kojem su dali uklesati epitaf: “Nije volio mudro, ali je volio svim srcem”.

Linker
25. travanj 2024 09:04