REUTERS
ODLAZAK KATE SPADE

Sestra preminule dizajnerice: 'Bojala se potražiti pomoć'

Smrt modne dizajnerice Kate Spade jučer je šokirala sve obožavatelje njezinog rada, ali ne i njezinu obitelj. Samo dan nakon što je objavljeno da je američka dizajnerica počinila samoubojstvo u svojem stanu, njezina obitelj otkrila je da se Kate godinama borila s psihičkom bolešću, ali se bojala potražiti pomoć jer je mislila kako će to naštetiti njezinom brendu.

55-godišnja dizajnerica si je oduzela život u svojem domu u Park Avenueu, a ostavila je samo oproštajnu poruku svojoj 13-godišnjoj kćeri u kojoj joj je napisala da ju je uvijek voljela. Nakon što se medijima proširila vijest o tužnom odlasku jedne od najcjenjenijih dizajnerica, njezina starija sestra Reta Saffo odlučila je otkriti da se Kate godinama borila s psihičkom bolešću, da je postala opsjednuta Robinom Williamsom nakon njegovog samoubojstva u kolovozu 2014., te da je odbijala potražiti pomoć.

- Ponekad jednostavno ne možeš spasiti ljude od njih samih – izjavila je Reta Saffo i otkrila da su ona i suprug dizajnerice Andy Spade više puta pokušavali nagovoriti Kate da potraži pomoć te je čak upisali na isti tretman koji je prošla glumica Catherine Zeta-Jones zbog bipolarnog poremećaja, ali bi se Kate svaki put prestrašila i odustala.

NEW YORK - NOVEMBER 29: Designer Kate Spade (L) and her husband Andy Spade (R) attend the Annual Benefit for the Children's Advocacy Center on November 29, 2005 in New York City.  (Andrew H. Walker/Getty Images)
Getty Images
Sa suprugom 2005. godine

- Bili bi toliko blizu da spakiramo njezine torbe, ali svaki put je slika njezinog brenda bila važnija. Bila je jako zabrinuta što će ljudi misliti ako saznaju – otkrila je starija sestra dizajnerice te dodala kako se Kate borila s prihvaćanjem svojeg zvjezdanog statusa, što je samo pogoršalo njezino stanje, a sumnja se kako se i ona borila upravo s bipolarnim poremećajem.

- Bila je predraga, ali je predugo bila okružena s ljudima koji su joj govorili 'Da' i zbog toga nije dobila nužnu pomoć za, kako ja vjerujem, bipolarni poremećaj. Ona nije očekivala da će njezin brend postati toliko popularan i zapravo nije bila spremna na to. Nakon što sam joj nekoliko puta pokušala pomoći, naposljetku sam odustala, ali me zabrinula kada mi je rekla: "Reta, znam da mrziš pogrebe, ali molim te doći na moj". Znala sam da ima neki plan, ali ona je inzistirala da nema i da je sve u redu – otkrila je Reta za DailyMail i dodala kako je posebno zabrinuta postala nakon što je glumac Robin Williams počinio samoubojstvo 2014. godine.

- Kate i ja smo bile tužne i šokirane vijestima, ali ona se stalno vraćala na to, stalno je pregledavala fotografije, kao da je već tada razmišljala o tome.

Kate se proslavila svojim dizajnom torbica sredinom devedesetih, a iza sebe je ostavila supruga Andyja Spadea i kćer Frances kojoj je u oproštajnom pismu poručila kako ništa nije njezina krivica te da ju je uvijek voljela.

Linker
20. travanj 2024 17:23