Getty Images
Dosta joj je

Slavna glumica bez dlake na jeziku: 'U Hollywoodu postoji posebna hijerarhija'

Unatoč tome što je jedna od najcjenjenijih glumica u filmskoj industriji, Oskarovka Julianne Moore priznala je da još uvijek ne prima istu plaću kao i njezini muški kolege jer u Hollywoodu postoji posebna hijerarhija.

Diskriminacija žena u filmskoj, ali i drugim industrijama još uvijek je prisutna, što je potvrdila i glumica Julianne Moore (58) u nedavnom intervju. Na pitanje zarađuje li jednako kao i njezini kolege, odgovorila je kratko i jasno: "Ne, definitivno ne!". Unatoč tome što je jedna od najpoznatijih i najpriznatijih glumica te je 2015. osvojila Oscara za najbolju glumicu u filmu 'Zauvijek Alice', Moore je priznala da u Hollywoodu još uvijek postoji hijerarhija u mainstream filmovima, odnosno diskrepancija što se tiče plaća muških i ženskih glumaca.

CANNES, FRANCE - MAY 17: Julianne Moore attends the
Getty Images

S druge strane, Oskarovka je objasnila da su plaće 'pravednije' kada je riječ o nezavisnim filmovima jer glumci tamo dijele dobit, a ne dobivaju plaću unaprijed. "Dakle, kolege s većim ulogama i većom popularnošću uvijek će biti više plaćeni. No, postavlja se pitanje: ako glumci u filmovima imaju jednako veliku ulogu i jednako su poznati, zašto ne bi mogli biti jednako plaćeni? Očito da se radi o velikom izazovu", nastavila je Moore.

Nekoliko tjedana ranije u Cannesu, Moore je potegnula isto pitanje i priznala da se nećemo riješiti diskriminacije ako svi ne surađuju. "Žene nisu posebna interesna skupina. U cilju postizanja balansa, moramo poduzeti potrebne mjere. To je činjenica. Igra mora biti fer za sve, bez obzira na njihovu rasu, spol ili kulturu", naglasila je glumica.

The Dead Don't Die' premiere and opening ceremony, 72nd Cannes Film Festival, France - 14 May 2019
CAP/PL
©Phil Loftus/Capital Pictures.
14 May 2019, Image: 433200154, License: Rights-managed, Restrictions: NO United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency
Julianne Moore

U intervjuu 2017. godine, Moore je priznala da su glumci preplaćeni i previše privilegirani pa se njih ne bi trebalo uzimati kao primjer diskriminacije između spolova. "Diskrepancija se događa diljem svijeta, ne samo u Hollywoodu. To nije problem Hollywooda, nego svih. Ako radiš jednako dobro kao i svi ostali, trebao bi biti plaćen isto toliko kao i oni", zaključila je.

Linker
20. travanj 2024 13:58