Matej Dokić
zvijezda 'osmog povjerenika'

Splitska glumica Nadia Cvitanović: Moj početak iz snova

Kad je čula da se snima film 'Osmi povjerenik' po njenoj omiljenoj knjizi, romanu Renata Baretića, splitska glumica Nadia Cvitanović poslala je redatelju mail sa svojim studentskim radovima - i odmah dobila ulogu.

Petnaest godina nakon što je roman "Osmi povjerenik" Renata Baretića osvojio gotovo sve relevantne hrvatske književne nagrade, po njemu je snimljen film koji se počinje prikazivati 11. siječnja. Humorističnu priču o imaginarnom dalmatinskom otoku Trećiću i vladinom povjereniku koji dolazi organizirati izbore i uspostaviti lokalnu vlast adaptirao je zagrebački scenarist i redatelj Ivan Salaj, a u filmu se uz poznate glumce Franu Maškovića, Borka Perića, Gorana Navojca, Filipa Šovagovića i Ivu Gregurevića pojavljuje i jedno novo lice - Splićanka Nadia Cvitanović.

Osmi povjerenik

- Obožavam knjigu i kada sam čula da Salaj po njoj radi film, e-mailom sam mu poslala svoj životopis i kratki rad koji sam snimila dok sam studirala glumu. Nisam očekivala da će mi odgovoriti pa sam se iznenadila kada me pozvao na razgovor. Izgleda da smo od prve kliknuli jer mi je ubrzo javio da neće raditi casting i da sam dobila ulogu - priča 28-godišnja glumica kako je dobila svoju prvu veću filmsku ulogu. U "Osmom povjereniku" tumači lik Ukrajinke Julije, žrtve trgovine ljudima, koja se na otoku skriva od mafijaša. Film je sniman na Braču i na Hvaru, a ona je na set došla nervozna, jer nikoga osim Salaja nije poznavala. Studirala je, naime, u Sarajevu, a diplomirala je u listopadu 2015., samo šest mjeseci prije prve klape "Osmog povjerenika". No, strah da je kolege neće prihvatiti rasplinuo se već prvog dana, kada je vidjela koliko su svi ljubazni prema njoj.

- Nikada nisam mislila da ću biti profesionalna glumica. Ipak, s 21 godinom nešto se u meni prelomilo i odlučila sam pokušati - priča Nadia, kći pomorca Gorana i Branke, službenice u bolnici koja je sada u mirovini. Kao tinejdžerica je plesala u klubu Style Force, a nakon srednje škole upisala je Ekonomski fakultet. Nije joj išlo loše, ispite je polagala bez problema, no osjećala je da ekonomija nije ono što želi u životu.

Nadia Cvitanovic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 191217
Matej Dokić

- Sve mi se preokrenulo kad sam upisala glumačku radionicu PlayDrama Elvisa Bošnjaka. Mislila sam da će mi to biti ispušni ventil, no brzo sam shvatila da gluma za mene nije samo hobi, nego nešto puno važnije - kaže Nadia Cvitanović. Prekinula je studij ekonomije kad su joj do diplome ostala samo četiri ispita i prijavila se za studij glume u Novom Sadu, ali ondje nije prošla prijamni pa se na kraju odlučila za Sarajevo.

- Provela sam tamo četiri divne godine tijekom kojih sam naučila puno o glumi, ali i o ljudima. Sigurno ću se uvijek vraćati u Sarajevo - priča glumica, koja je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dobila i prvu ulogu pred kamerama, u filmu "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića, svog profesora s Akademije, koji je osvojio nagradu FIPRESCI na festivalu u Berlinu. A radeći u organizaciji Sarajevo Film Festivala, na kojem je uglavnom bila asistentica, upoznala je i neke poznate filmaše, među njima i slavnog glumca Roberta De Nira.

Privatni album

- Na jednom domjenku prišla sam direktoru festivala Mirsadu Purivatri zbog nekog problema, ali me on prekinuo. “Ma pusti posao. Dođi da te upoznam s jednim prijateljem”, rekao mi je. Nisam se ni snašla, a ispred mene je stajao De Niro - prisjetila se glumica, kojoj je američki oskarovac dao samo jedan savjet: da bude uporna. Upoznala je i druge filmaše, poput glumice Mirjane Karanović, a svi savjeti koje je od njih dobila pomogli su joj kada je u "Osmom povjereniku" oblikovala svoj lik, ali i snimala golišavu scenu.

- Nije mi bilo svejedno, puno toga čovjeku prođe kroz glavu. Ipak, toliko smo uvježbavali koreografiju scene da smo je rutinski odradili - kaže glumica kojoj je Salajev film tek prva stepenica u karijeri. O ljubavi ne razmišlja, niti ima vremena za nju jer se potpuno posvetila poslu. Već je snimila film "Aleksi" s redateljicom Barbarom Vekarić, a u pregovorima je za još jednu, veliku ulogu.

Linker
14. travanj 2024 18:20