Suzana Nikolic Vizazistica Lucija Juros.
Zagreb.
Fotograf Matej Dokic 201016
Matej Dokić
Suzana Nikolic Vizazistica Lucija Juros.
Zagreb.
Fotograf Matej Dokic 201016
Matej Dokić

Osobno iskustvo

Suzana Nikolić vratila se iz Kine: 'Stjuardese u avionu rekle su nam da se javimo liječniku'

  • 29.01.2020. u 13:46

  • Autor:
    • Ines Stipetić

Zagrebačka glumica Suzana Nikolić, koja predaje na najvećoj glumačkoj akademiji u Kini, otkriva kako izgleda život u izvanrednim uvjetima u Šangaju, gdje je na dan kad se ona vraćala kući preminula prva žrtva koronavirusa.

Početkom tjedna, kad se zagrebačka glumica Suzana Nikolić prijavljivala u zračnoj luci u Šangaju za let prema Europi, nije znala da je u tom kineskom gradu u kojem ona živi i radi proteklih šest mjeseci preminula prva žrtva koronavirusa. Profesorica Nikolić ­koja predaje glumu na Shanghai Theatre Academy, najvećoj kazališnoj akademiji u Kini, kaže da u tom trenutku nije ni znala da je opaki virus stigao do Šangaja, iako je epicentar zaraze, grad Wuhan, udaljen samo sedamstotinjak kilometara.

S maskom na licu ušla je u avion, vesela što će mjesec dana ­ koliko traju školski praznici ­ provesti kod kuće. "Tek sada kada sam stigla u Zagreb i gledam vijesti postajem svjesna koliko je javnost zabrinuta zbog tog novog virusa. U Kini je nešto drukčije, ne širi se panika, ali svakodnevno putem medija dobivamo upute.

„Dobili smo upute da izbjegavamo javni prijevoz i okupljanja, često peremo i dezinficiramo ruke, pijemo mnogo tekućine te da provjetravamo stanove i urede”

 

Otkazana su i sva javna događanja, nije bilo ni proslave Nove godine, nema predstava, ne rade muzeji i kina, a čak je i vrlo malo otvorenih dućana i restorana. Ali Kina je golema zemlja i u ovakvim izvanrednim situacijama ljudi se ponašaju kao vojnici poslušno i disciplinirano. Ovaj put kineske vlasti reagirale su brže i bolje nego prije osamnaest godina, kad se tamo pojavio SARS. Tada su šutjeli sve dok nije umrlo nekoliko desetaka ljudi, a tada se virus već nekontrolirano širio",­ govori glumica koja za sada ne osjeća nikakav strah od zaraze i u džepu već ima povratnu kartu za Šangaj, u koji je pozvana kao stručnjakinja za glumačku tehniku Mihaila Čehova.

Privatni album
 

Nada se, kaže, da se situacija u sljedećih mjesec dana neće tako pogoršati da bi morala odgoditi putovanje. No, zasada epidemija ne jenjava, virus se proširio na cijelu Kinu, pa i izvan nje. Kineski grad Wuhan s 11 milijuna stanovnika, gdje se početkom prosinca pojavio prvi slučaj zaraze koronavirusom, postao je najveća karantena na svijetu: stanovnicima je naređeno da ne izlaze iz svojih domova, ubrzano se gradi bolnica namijenjena oboljelima, nema javnog prijevoza i malo koji dućan radi.

instagram

"U Šangaju nije takva situacija, ali u ovo doba godine, kada su novogodišnji praznici, Kinezi mnogo putuju i ne znam koliko su ih vlasti uspjele odgovoriti od nauma. Moj prijatelj Englez, koji je za ove praznike namjeravao ostati u Kini, ipak se predomislio jer ga je panično nazvala mama i uvjerila ga da se hitno vrati u London. Ja sam odavno isplanirala put u Zagreb, koji je prošao začuđujuće mirno. Na aerodromu u Šangaju, činjenica je, svi no  se maske ­ putnici, osoblje pa čak i piloti, ­ali nas nitko nije posebno pregledavao, nije bilo nikakvog skeniranja. Jedino su nam stjuardese u avionu rekle da se javimo svom liječniku na odredištu osjetimo li znakove prehlade ili počnemo kašljati",­ za Gloriju govori Suzana Nikolić, dodajući da joj ova epidemija nije narušila dobre dojmove o Kini.

 

Uključite se u veliku nagradnu igru Glorije i osvojite Scavolini kuhinju po svom izboru - u vrijednosti od 100 tisuća kunaPrvi kupon mogli ste kupiti u izdanju Glorije od 16. siječnja, a drugi kupon 23. siječnja.

Za sudjelovanje u nagradnoj igri trebate skupiti dva kupona, a ako ste jedan propustili, u Gloriji koja izlazi u četvrtak 30. siječnja možete kupiti Joker kupon. Dobitnik će biti objavljen 13. veljače u Gloriji.