REUTERS
ČEŠKA TENISAČICA

Teniski svijet tuguje: Napustila nas je Jana Novotna

Teniski svijet tuguje nakon što je češka tenisačica, osvajačica Wimbledona preminula nakon duge i teške bolesti.

Tenisačica Jana Novotna napustila nas je u 50. godini života u Pragu nakon što je dugo bolovala od raka, potvrđeno je iz Ženske teniske asocijacije (WTA). U svojoj je karijeri osvojila 24 WTA naslova u pojedinačnoj konkurenciji i 76 u parovima te je ukupno osvojila 17 Grand Slam naslova. Tri puta je osvojila olimpijsku medalju, ali njezinu karijeru su obilježila tri velika finala Wimbledona.

LONDON - JULY 08:  Jana Novotna of the Czech Republic salutes the crowd celebrates victory  following the Women's Invitation Doubles Final match against Ilana Kloss of South Africa and Rosalyn Nideffer of USA during day thirteen of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on July 8, 2007 in London, England.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Getty Images

Svi se sjećaju njezinih suza nakon što je 1993. godine izgubila u finalu najuglednijeg teniskog turnira od tenisačice Steffi Graf. Na dodjeli pehara, Novotna je plakala na ramenu vojvotkinje od Kenta koja ju je tada utješila riječima: Jana, ja vjerujem da ćeš ti uspjeti, nemoj se brinuti“. 1997. godine pokušala je ponovno, ali uspjela je tek iduće: pobijedila je francusku tenisačicu Nathalie Tauziat i podigla Wimbledonski pehar – prvi i jedini put.

FILE PHOTO: Jana Novotna of the Czech Republic returns a forehand to compatriot Adriana Gersi during their match on the second day of the Roland Garros French tennis open May 26. Novotna defeated Gersi 6-3 6-2. REUTERS/Jacky Naegelen/File Photo
REUTERS

- Jana je bila inspiracija svima nama i na terenu i izvan njega, svima onima koji su je imali priliku i čast upoznati. Njezina zvijezda uvijek će sjati u teniskoj povijesti. Naše misli su danas s Janinom obitelji - poručio je u emotivnom priopćenju direktor WTA Steve Simon.

Linker
30. ožujak 2024 07:48