Getty Images
PREMIJERKA NOVOG ZELANDA

Trudnica koja vodi državu: Šest tjedana nakon poroda brigu o djetetu prepušta partneru

Premijerka Novog Zelanda, koja je dužnost preuzela šest dana nakon što je saznala da će postati majka, beskompromisni je borac za ravnopravnost spolova pa će šest tjedana nakon porođaja brigu o djetetu prepustiti svom partneru Clarkeu Gayfordu.

Novi Zeland, otočna država s 4,5 milijuna ljudi i 50 milijuna ovaca, uskoro će dobiti još jednog stanovnika, posebnog po tome što će ga roditi novozelandska premijerka Jacinda Ardern (37). Mnogo je godina prošlo otkako je na čelu neke države bila trudnica. Posljednji takav primjer zabilježen je 1990. kad je tadašnja pakistanska premijerka Benazir Bhutto rodila svoje drugo dijete, kćer Bakhtawar, a prvo dijete novozelandske premijerke i njezinog partnera Clarkea Gayforda (40), voditelja popularne televizijske emisije o ribolovu, rodit će se u lipnju. Vijest o prinovi Jacinda je naciji objavila preko Twittera duhovitom fotografijom koja prikazuje dvije velike i jednu malu udicu.

AUCKLAND, NEW ZEALAND - FEBRUARY 08:  Prime Minister Jacinda Ardern and partner Clarke Gayford arrive ahead of the 55th Halberg Awards at Spark Arena on February 8, 2018 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Phil Walter/Getty Images)
Getty Images
Premijerka i njen zgodni životni partner, TV ribolovac Clarke Gayford

Roditelji znaju spol djeteta, no taj podatak ipak ne žele dijeliti s biračkim tijelom. Ardern je najavila da će državu voditi sve dok joj trbuh ne bude do zuba, nakon porođaja uzet će šest tjedana rodiljnog dopusta, a u tom razdoblju posao premijera obavljat će njezin zamjenik Winston Peters.

- Činjenica da žena može biti premijerka Novog Zelanda i postati roditelj dok je na toj dužnosti govori mnogo o tome kakva je naša zemlja i kakva može biti - moderna, progresivna i s jednakim pravima za sve. Siguran sam da svi Novozelanđani uživaju u premijerkinoj sreći - ponosno je izjavio James Shaw, predsjednik novozelandske stranke Zelenih.

Dakako, ženama ni na Novom Zelandu ne teku samo med i mlijeko. Tek što je lani u kolovozu bila izabrana za predsjednicu Laburističke stranke, Jacindu su već na prvoj novinskoj konferenciji zasuli pitanjima kako će novu funkciju pomiriti sa svojim planovima o potomstvu. Ona nije mogla otrpjeti taj seksizam.

/ Privatni album
Jacinda Ardern nedavno je sudjelovala na Gay paradi u Aucklandu

- Biste li i muškarcu postavili isto pitanje? Sasvim je neprihvatljivo da žene na njihovom radnom mjestu bilo tko propituje planiraju li imati djecu ili ne. Žene same odlučuju kad će i hoće li roditi, a njihova odluka ne smije utjecati na to hoće li ih netko zaposliti i povjeriti im odgovoran posao. Prečesto žene u politici zbog karijere odustaju od majčinstva, učinila je to i bivša novozelandska premijerka Helen Clark, ali ne i njezina štićenica Jacinda Ardern, beskompromisan borac za ravnopravnost spolova. Jacindino dijete začeto je usred predizborne kampanje. Liječnik joj je 13. listopada prošle godine potvrdio da će postati majka, a šest dana kasnije potvrđeno je da će postati premijerka. Kad su je pitali može li sastaviti vladu dok se bori s jutarnjim mučninama, odgovorila je: "To je ono što gospođe rade". Malo tko je primijetio da je prva tri mjeseca svog mandata zaista patila od prilično teških jutarnjih mučnina. Treća premijerka u povijesti Novog Zelanda tvrdi da se vlada neće morati puno prilagođavati njezinom majčinstvu osim što će tražiti da se u službena vozila stave dječje sjedalice. Također je najavila da će za svoju bebu rado prihvatiti već rabljenu odjeću i opremu.

- Sigurna sam da će nam cijeli Novi Zeland pomoći u podizanju prvog djeteta - kaže Jacinda Ardern. - Radujem se što ću postati majka, ali podjednako sam usredotočena na svoj premijerski posao i odgovornosti. To što sam trudna ne znači da sam onesposobljena. Nakon premijerke, rodiljni će dopust uzeti i njezin partner Clarke Gayford. Upoznala ga je prije tri godine kad joj je, kao članici parlamenta, poslao pismo u kojem ljutito izražava zabrinutost zbog toga što vlada nekim mjerama potencijalno ugrožava privatnost građana. Pozvala ga je da tu temu rasprave na kavi, našli su se, skrenuli priču na glazbu (Jacinda je na nekim glazbenim festivalima nastupala kao DJ) i tako je počela njihova romansa.

AUCKLAND, NEW ZEALAND - JANUARY 27:  New Zealand Labour MP Jacinda Ardern performs her DJ set in the Thunderdome during the Laneway Festival on January 27, 2014 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Fiona Goodall/Getty Images)
Getty Images
Dok nije počela voditi državu, Jacinda je povremeno nastupala kao DJ

Gayford je shvatio da je upecao ženu svog života kad je Jacindu odveo u ribolov, a ona iz prve izvukla zubaca od pet i pol kilograma. Da će postati otac, javila mu je Facebook messengerom jer on je tada negdje na pučini snimao svoje ribičke priče. Kad se vratio kući u Auckland, nekonvencionalani je par radosni događaj proslavio buketom cvijeća i odlaskom na hamburger. Ribolovac i političarka od samog su početka zajedničkog života nastojali dobiti dijete, no nije im išlo. Čak su im savjetovali liječenje neplodnosti, tako da je Jacindina trudnoća i za njih bila potpuno iznenađenje. Novozelanđane je premijerkino blagoslovljeno stanje bacilo u euforiju: pred kućom joj ostavljaju kutije s kolačima, na cesti joj veselo trube iz automobila, kolege političari pjevaju joj slavopojke, a u televizijskim emisijama voditelji otvaraju šampanjce i nazdravljaju prvoj novozelandskoj "kraljevskoj bebi". Kad se političari ponašaju kao normalni ljudi, onda cijela nacija ima razloga za slavlje.

Privatni album
Clarke Gayford proslavio se TV emisijama o ribolovu

Linker
23. travanj 2024 08:54