Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
U ULOZI KOJA JU JE PROSLAVILA

U 64. godini prošla vojnički dril: Rigorozni trening i dijeta za povratak u ulogu holivudske akcijske heroine

Zvijezda prva dva ‘Terminatora’ u novom se nastavku vratila ulozi akcijske junakinje, zbog koje je godinu dana prolazila vojnički dril i postigla gotovo nadljudske rezultate - a sve to na nagovor bivšeg supruga, redatelja Jamesa Camerona

Kad je holivudski glumac Arnold Schwarzenegger 1984. u ZF hitu “Terminator” izgovorio jednu od najcitiranijih filmskih rečenica - I’ll be back (Vratit ću se) - nije mogao znati da će 35 godina poslije te riječi biti savršeni “šlagvort” njegovoj kolegici Lindi Hamilton (63). Naime, američka glumica koja je u “Terminatoru” i njegovom nastavku “Terminator 2: Sudnji dan” iz 1991. igrala akcijsku junakinju Sarah Connor vratila se ulozi koja ju je proslavila.

USA.  Linda Hamilton in the ©Paramount Pictures new movie: Terminator: Dark Fate (2019). 
Plot: Sarah Connor has returned from far away, and she's gearing up with a team of agents who will fight against T-1000., Image: 476066300, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Supplied by LMK / Landmark / Pro
Glumica kao Sarah Connor u filmu ‘Terminator: Mračna sudbina’

- Godinama sam ponavljala “nikad više Sarah Connor”. Napustila sam Los Angeles, sav taj lažni glamur, napuhana ega, sise i usnice, i doista sam bila sretna. I nisam htjela tu sreću zamijeniti za novih petnaest minuta slave - govori Linda Hamilton, koju je na povratak u nastavak “Terminator: Mračna sudbina” nagovorio bivši suprug, redatelj James Cameron (65). Nakon uspjeha prva dva filma o sukobu kiborga i ljudi, koje je napisao i režirao, Cameron se distancirao od te priče. Dok je on snimao hitove kao što su “Titanic” i “Avatar”, drugi su neuspješno pokušavali nastaviti serijal te je on dobio još tri mlaka filmska nastavka i jedan neuvjerljivi TV serijal. U njihovom nastanku nisu sudjelovali ni on ni Linda. Kada je, pak, pristao vratiti se i producirati novi film o Terminatoru, Cameron je, u dogovoru s redateljem Timom Millerom, odlučio sve to zaboraviti i nastaviti priču tamo gdje je stala. No za to mu je trebala “stara” Sarah Connor pa je uzeo telefon i nazvao bivšu suprugu.

- Već dulje vrijeme ne razgovaramo. Zato mu i nisam odgovarala na pozive. Javila sam se tek kad je treći put nazvao i na sekretarici ostavio poruku da zove zbog “Terminatora” - kaže Linda Hamilton, koju je poziv iznenadio, zaintrigirao, ali i uplašio. Znala je da bi sad mogla ponovno ući u lik snažne žene, pogotovo ove koja štiteći sina spašava cijeli svijet, ali se živo sjećala koliko joj je muke i truda trebalo da postane mišićava Sarah Connor. Njezini kao isklesani bicepsi devedesetih su bili ideal snažne žene.

- Vježbala bih šest dana tjedno, a u slobodno vrijeme prolazila sam vojničku obuku. Kad bih dobila dan za sebe, spavala bih 20 sati samo da se malo oporavim. Bio je to pakao. Znala sam, ako se želim vratiti, moram sve to ponovno proći, ali još deset puta intenzivnije - razmišljala je glumica, svjesna da više nije u tridesetima, nego u šezdesetima. Postojao je strah od neuspjeha, ali snažnija je bila ideja da i žena njezinih godina može biti holivudska akcijska heroina.

Da bi se vratila u formu, najprije se obratila Mackieju Shilstoneu, koji joj je odgovorio - ne. Kondicijski trener, najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s tenisačicom Serenom Williams, sumnjao je da bi žena njezine dobi mogla podnijeti zahtjevne treninge. No Serena Williams je u to vrijeme bila trudna i nije morao raditi s njom, a James Cameron ga nije prestajao nagovarati i Shilstone je ipak pristao. Zahtijevao je da Linda Hamilton obavi temeljit zdravstveni pregled te joj nakon toga dao prvi zadatak. Tijekom tri tjedna rigoroznog trening trebao je procijeniti može li glumica, koja je tada bila potpuno izvan forme, izdržati taj pritisak, ne samo fizički, nego i psihički.

Prod DB © Carolco Pictures / DR
TERMINATOR 2: LE JUGEMENT DERNIER (TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY) de James Cameron 1991 USA
avec Linda Hamilton, Image: 174275498, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: T.C.D / Visual movies / Profimedia
T.C.D / Visual movies / Profimed
28 godina ranije u akcijskom hitu ‘Terminator 2: Sudnji dan’

- Brzo sam shvatio da Linda nije poput drugih 61-godišnjakinja - priznao je Shilstone. - U trenucima kad bi druge brzo odustale i pomirile se sa svojim stanjem, ona nije ni pomišljala na poraz. Upravo je po toj odlučnosti i volji slična svojoj junakinji. Nakon što je izdržala ta prva tri tjedna, glumica se obvezala na cjelogodišnji trening. Producenti su čak financirali uređenje teretane u njezinoj kući u New Orleansu. Šest dana u tjednu počinjala je s dvosatnim kružnim treningom radeći na snazi, pokretnosti i izdržljivosti. To je dopunjavala dvjema 45-minutnim seansama, ujutro i poslijepodne, na eliptičnom trenažeru za kondiciju. Naravno, nakon nekog vremena počeli su bolovi, uglavnom u donjem dijelu leđa i u ramenima, pa je odlazila i na svakodnevne tretmane fizioterapeutu te redovite kontrole kod ortopeda. Samo vježbanje ipak ne bi bilo dovoljno te je, uz stručni nadzor, uzimala medicinske preparate za bolje funkcioniranje organizma i promijenila način prehrane.

- Godinu i pol nisam jela ugljikohidrate - otkriva glumica, koja je u tom razdoblju živjela u ritmu “vježbaj, jedi, vježbaj, jedi, vježbaj, jedi, spavaj”. Rezultat je nadmašio sva očekivanja. Njezino mišićavo tijelo kao da se vratilo tri desetljeća unatrag, što je prouzročilo i probleme. S minimumom potkožne masti istopile su se i ženstvene obline pa je na snimanju nosila posebne umetke kako bi joj se zaokružile grudi i stražnjica. Povratak staroj ulozi i “starom” tijelu glumici je donio veliko zadovoljstvo jer je svjesna što je sve morala proći da bi dosegnula sadašnji psihofizički status.

Djevojci iz gradića Salisburyja u mladosti su govorili da nikada neće moći zarađivati kao glumica, a težak emotivni šok doživjela je 1989. kada ju je suprug, glumac Bruce Abbott, napustio dok je bila trudna s njihovim sinom Daltonom. Utjehu je pronašla na snimanju “Terminatora 2” - u zagrljaju redatelja. James Cameron je, pak, zbog nje ostavio suprugu, redateljicu Kathryn Bigelow. Ljubavna romansa i uloga s kojom je postala jedna od najtraženijih glumica u Hollywoodu bili su dovoljni da se osjeća kao da je na vrhu svijeta.

Actress Linda Hamilton and husband Bruce Abbott attending 40th Annual Primetime Emmy Awards on August 28, 1988 at Pasadena Civic Auditorium in Pasadena, California. (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)
Ron Galella Collection via Getty
Prvi suprug, glumac Bruce Abbott, napustio ju je 1989. kada je bila trudna

- Imala sam sve, mogla sam birati uloge. No moj odgovor na iznenadni uspjeh bio je da zatrudnim i povučem se među svoja četiri zida - rekla je glumica, koja je 1993. rodila kćer Josephine. Veza s Cameronom bila je prilično intenzivna. Puno romantičnih večeri, ali i burnih svađa, koje bi najčešće završavale njegovim odlaskom od kuće.

- Tako je seksi gledati Jamesa kako sve kontrolira na snimanju. No ono što je seksi na poslu, nije nužno seksi kod kuće - opisala je glumica njihov odnos. Dovodilo ju je do ludila to što nije dopuštao da išta promijeni u kući, da neki nebitan detalj uredi po svojem ukusu, a pobjesnjela bi kada bi on nakon svađe poslao pomoćnika po svoje stvari. Bezbroj puta su se posvađali i pomirili, pa ni vjenčanje 1997. nije donijelo promjene nabolje. Razveli su se dvije godine poslije, pustila ga je da zauvijek ode iz njezinog života, ali je pritom zadržala 50 milijuna dolara bračne stečevine.

Edward Furlong, Robert Patrick, Arnold Schwarzenegger, James Cameron and Linda Hamilton (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc)
FilmMagic, Inc
Filmska ekipa na premijeri ‘Terminatora 2’: glumci Edward Furlong, Robert Patrick, Arnold Schwarzenegger i Linda Hamilton te redatelj James Cameron

- Priznajem, nisam ni ja bila savršena. Moje promjene raspoloženja bile su nagle i često nekontrolirane. Ne mogu se ni sjetiti što sam sve bacala na njega - rekla je glumica, koja je sve to pripisivala svojoj naravi. Tek je u četrdesetima doznala da uzrok nje samo buran temperament nego i - bipolarni poremećaj. - Bojala sam se, ali ne za zdravlje, nego za karijeru. Sve moje zapažene uloge bile su likovi snažnih, emotivnih žena, pa sam strahovala da ću uzimajući lijekove postati “normalna”, da ću ostati bez strasti - priznala je Linda Hamilton, koja je ipak poslušala liječnike i počela uzimati terapiju, što joj je pomoglo da život dovede u red i nastavi s karijerom. No nakon “Terminatora 2” uglavnom je dobivala manje uloge pa je 2013. odlučila napustiti Los Angeles.

SEOUL, SOUTH KOREA - OCTOBER 21: Linda Hamilton attends during a press conference for 'Terminator: Dark Fate' on October 21, 2019 in Seoul, South Korea. The film will open on October 30, in South Korea.  (Photo by Han Myung-Gu/WireImage)
WireImage
Glumica se dugo borila s bipolarnim poremećajem, koji joj je dijagnosticiran tek u četrdesetim godinama

- Djeca su otišla svojim putem i odjednom je kuća u Santa Monici postala prevelika. Trebala sam mir, malo distance, a to sam pronašla u New Orleansu - govori Hamilton i priznaje da je tijekom vremena naučila ono najvažnije - voljeti sebe.

- U celibatu sam posljednjih 15 godina. Čovjek prestane i brojiti, jednostavno više nije važno. Ili barem nije bitno meni. U romantičnoj sam vezi sa svojim svijetom i svim ljudima koji su u njemu - pomirljivo i spokojno kaže glumica, koja je naučila odvojiti se od bijesa koji pokreće njezinu filmsku junakinju Saru Connor.

DIJETA ZA SARAH CONNOR

Linda Hamilton je godinu dana bila na posebnom režimu prehrane kako bi postigla željenu formu. Ovo je primjer kombinacija za dnevni meni:

  • DORUČAK

- omlet od bjelanaca s povrćem i avokadom uz malo šumskog voća

- grčki jogurt bez masti s malo šumskog voća

- kajgana s povrćem i mljevenim purećim prsima

  • RUČAK

- velika zelena salata s puno povrća i kvalitetnim izvorom proteina (bijelo meso, riba...), s maslinovim uljem

- kvalitetan izvor proteina uz kuhano povrće i pola čaše smeđe riže

- neograničena količina škrobnog povrća

- losos/tuna jednom tjedno

- zdrave masti uz jela: avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi

Linker
19. travanj 2024 07:43