Greta Gerwig na dodjeli SAG nagrada
 Getty Images for Turner Image
OSVAJA HOLLYWOOD

U društvu četiri muškarca: U 90 godina Oscara, ona je tek peta nominirana redateljica

Iako je već više od desetljeća 'it' djevojka indie filmova, američka glumica i redateljica tek je nedavno osvojila Hollywood - i to svojim redateljskim debijem.

Nakon što su objavljene nominacije za 90. dodjelu nagrada Oscar, najprestižniju u svijetu filma, svi su počeli pričati o Greti Gerwig. Naime, ta 34-godišnjakinja je tek peta žena u dugoj povijesti Oscara koja je nominirana za nagradu u kategoriji najboljeg redatelja pa ovog puta Natalie Portman neće morati, kao što je to učinila na dodjeli Zlatnih globusa ove godine, najaviti nominirane s rečenicom: "Ovo su svi najbolji muški redatelji".

Hoće li Greta Gerwig sa svojim filmom "Lady Bird" uspjeti preoteti zlatni kipić nekom od muškaraca nominiranih u istoj kategoriji vidjet ćemo 4. ožujka, ali već je i njezina nominacija u društvu Paula Thomasa Andersona, Guillerma del Tora, Christophera Nolana i Jordana Peelea za mnoge veliki uspjeh i pomak u filmskoj industriji.

NEW YORK, NY - JANUARY 09:  Actress, writer, and director Greta Gerwig is seen leaving 'The View' talk show on January 9, 2018 in New York City.  (Photo by Gilbert Carrasquillo/GC Images)
GC Images
Greta Gerwig

Glumica i redateljica iz Sacramenta s diplomom engleskog jezika i filozofije, što je završila na Barnard Collegeu, najprije je radila indie filmove i glumila u projektima poput "Hannah Takes the Stairs" i "Baghead", a s Joeom Swanbergom je režirala svoj prvi film "Nights & Weekends", u kojem je igrala i glavnu ulogu. Ipak, Hollywoodu je trebalo neko vrijeme da je prepozna: najprije je imala uloge u filmovima "Arthur" i "No Strings Attached", da bi kasnije napisala i glumila u dva projekta s redateljem, a danas i dečkom Noahom Baumbachom – "Francis Ha" i "Mistress America". Lani je zaslužila pohvale za ulogu u "20th Century Woman", a sada osvaja sa svojim prvim samostalnim redateljskim uratkom "Lady Bird". Radnja filma odvija se u njezinom rodnom Sacramentu i prati srednjoškolku Christine Lady Bird McPherson (Saoirse Ronan) te njezin kompleksan odnos s majkom (Laurie Metcalf) i sve poteškoće odrastanja.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 21:  (L-R) Actors Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Greta Gerwig, and Timothee Chalamet attend the 24th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 21, 2018 in Los Angeles, California.  (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)
FilmMagic
Filmska postava filma "Lady Bird" i redateljica

LOS ANGELES, CA - JANUARY 21:  (EDITORS NOTE: Image has been shot in black and white. Color version not available.) Director Greta Gerwig (L) and actor Saoirse Ronan attend the 24th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 21, 2018 in Los Angeles, California. 27522_011  (Photo by Emma McIntyre/Getty Images for Turner)
Getty Images for Turner Image
Redateljica s glavnom glumicom Saoirse Ronan

Osim što je zaradila nominaciju za najboljeg redatelja, Greti Gerwig otišla je i nominacija za najbolji scenarij te najbolji film, a glumice Saoirse Ronan i Laurie Metcalf nominirane su za najbolje glumačke izvedbe.

- Ova nominacija mi znači sve na svijetu - izjavila je redateljica nakon objave nominacija i prisjetila se trenutka iz 2010. kada je Kathryn Bigelow postala prva žena koja je osvojila nagradu Oscar u kategoriji najboljeg redatelja za film "The Hurt Locker". Tada nije prestajala plakati, baš kao ni sada jer smatra da će takvi uspjesi potaknuti djevojke i žene da stanu iza kamere. Osim njih dvije, u toj su kategoriji dosad bile nominirane još tri žene: Lina Wertmuller ("Seven Beauties"), Jane Campion ("The Piano") i Sofia Coppola ("Lost in Translation").

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 07:  (L-R) Actor Timothee Chalamet, actor Laurie Metcalf, actor/director Greta Gerwig and actor Saoirse Ronan pose with the award for Best Motion Picture (Musical or Comedy) for 'Lady Bird' poses in the press room during The 75th Annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton Hotel on January 7, 2018 in Beverly Hills, California.  (Photo by Steve Granitz/WireImage)
WireImage
Na dodjeli Zlatnih globusa film "Lady Bird" je nagrađen za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije

- Stalno se vraćam svojoj glumačkoj postavi i filmskoj ekipi jer filmovi nisu samostalan projekt, oni su jedna od formi u kojoj je suradnja ključna. Svi su se u projekt unijeli srcem i dušom i zajedno smo ga stvorili - izjavila je Greta Gerwig i dodala kako njezin redateljski uspjeh ne znači da će ostaviti glumu. Dapače, uskoro će krenuti sa snimanjem filma "Bergman Island" u kojem ćemo je moći gledati iduće godine.

Linker
23. travanj 2024 15:01