Matea Smolčić Senčar
žena koja zastupa svoje stavove

VELIKI INTERVJU U GLORIJI Jelena Veljača između prosvjeda, ljubavi i nove serije

Liderica inicijative #spasime, koja je na prosvjedima u Hrvatskoj okupila 10 tisuća ljudi, koliko ih treba svaki predsjednički kandidat, u intervjuu za novi broj magazina Gloria tvrdi da nema političke ambicije, otkriva kako joj frizura diže samopouzdanje te zašto svaki njen muškarac mora imati feminističku crtu. Progovorila je i o svom gostovanju u TV emisiji Nedjeljom u dva i razgovoru s voditeljem Aleksandrom Stankovićem nakon kojeg je uslijedila debata na društvenim mrežama uz bestijalne poruke voditelju na Facebook stranici Nu2, koje su je zgrozile. .

Televizijska producentica, scenaristica, glumica, kolumnistica Jutarnjeg lista, feministkinja, društvena aktivistica i jedna od pokretačica inicijative #spasime Jelena Veljača (38) kod nakon subotnjeg prosvjeda “Pravda za djevojčice” gostovala je u TV emisiji Nedjeljom u dva na temu seksualnog nasilja. Razgovor je rezultirao je izbijanjem novog nasilja, zasad samo verbalnog. Stanković je sugovornici rekao da ne razumije zašto neke žrtve, poput glumice Salme Hayek, dugo trpe seksualno zlostavljanje i prijavljuju ga tek nakon povelikog vremenskog odmaka. Smatra da time žrtve gube na vjerodostojnosti. Veljača mu je zamjerila da takvim stavom “sekundarno viktimizira” žrtve. Neki zasad anonimni promatrači te debate iskoristili su Facebook stranicu Nu2 kako bi voditelju emisije uputili bestijalne poruke. "Svi komentari su dobrodošli osim onih u kojima se nekog vrijeđa i prijeti. Bilo je i prijetnji kako bi mi bliske članove obitelji trebalo silovati pa bih drukčije razmišljao, kao i fizičkih prijetnji. Molim vas da ne ostavljate takve komentare", apelira Stanković.

Od svih reakcija, Jelenu Veljaču najviše su šokirale prijetnje Stankoviću i njegovoj obitelji. ­"Znala sam za to i prije objave na Facebooku, Aco mi je to napisao u poruci. Prilično sam se uzrujala, jer i osobno sam doživjela slične prijetnje, pa mi se vratila trauma. Apsolutno to osuđujem. Mislim da je to neljudski i neprihvatljivo, prijetnje takve vrste moraju biti sankcionirane", rekla je za Gloriju i naglasila da je ponosna što je dio velike promjene za koju je shvatila da se dogodila nakon što je u bliskom krugu imala "slučaj gdje je žena zahvaljujući #metoo pokretu shvatila da je bila silovana u braku. Dotad nije znala da je to silovanje, ali je znala da je to nešto protiv njezine volje".

22.10.2019. zagreb
jelena veljača - snimljno u hotelu esplanade
snimila- matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

Progovorila je i o tome treba li Stankovića nakon ove emisije smijeniti, kao što neki misle, te rekla da bi netko u ime HRT-a, javnog servisa koji mora imati i ulogu stvaranja javnog mijenja, trebao reći da apsolutno osuđuje svaku vrstu diskriminatornog govora i nasilja nad ženama te da bi to za nju bilo dovoljno jer intimno smatra da je gospodin Stanković puno osvješteniji nego što se moglo vidjeti u emisiji. Ipak, zamjera mu što se "nije dovoljno pripremio za tu emisiju te da je bilo neprimjereno njegovo upadanje u riječ kad se govori o ovakvoj temi".

Rekla je i da osobno nije doživjela nikakav oblik spolnog nasilja, a sa žrtvama spolnog nasilja ne razgovara osobno već ih upućuje stručnjakinja, na broj telefona Ženske sobe 01 6119 444 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Nije krila ni kako svojoj kćeri Leni, koju je dovela na subotnji prosvjed, objašnjava o čemu je tu riječ: "Ne mislim da je trebam opterećivati time. Lena ima tri godine i deset mjeseci i mislim da bi svako forsiranje te tematike bilo zbunjivanje. Ako Lena gleda svoju mamu na prosvjedu pred pet,šest tisuća ljudi, to nju osnažuje, jer to doživljava kao nešto prirodno. Jednog dana će imati potpuno prirodan i autentičan osjećaj prava na javni govor. To je važnija poruka nego da joj sad govorim neke komplicirane termine".

Prosvjed Pravda za djevojcice / Trg kralja Tomislava / Zagreb 19.10.2019. / foto: Davor Matota / Jelena Veljaca i kcer Lena i Ivan Gale
Davor Matota

Iznijela je potom i mišljenje kako bi trebalo djecu educirati o seksualnom nasilju. "U vrtićima, primjerice, ne bi trebalo dopustiti da se izgovara “Tko se tuče, taj se voli”, jer to je poruka da ljubav boli i da ti je šamar zviznuo ljubomorni tip zato što mu je jako stalo do tebe. Kad dođemo do osnovne škole, to može biti već ozbiljniji sadržaj, ali tu moramo govoriti o reformi školstva od koje nema još ništa. kao majka vrtičkog djeteta u velikoj sam dvojbi hoću li dopustiti da lena bude izložena klasičnom školstvu kakvo je sada", rekla je između ostalog.

Otkrila je i da njezinom novom partneru Ivanu Gali nije teško živjeti s feministkinjom, ali i da je uvijek izazov živjeti s nekim tko je medijski jako eksponiran. "Nikad ne bih ušla u vezu s nekim tko nema feminističku crtu u karakteru i ponašanju. A Ivan očito ima slične stavove o životu kao i ja, inače se ne bismo uspjeli zaljubiti", izjavila je.

Taj joj angažman, ispričala je, otkida puno od privatnog i profesionalnog života: "Sve smo potpuno razorene organizacijom svega toga, sve ovisi isključivo o nama. To nije naš posao za koji primamo plaću, nemamo svoj prostor, privatni životi nam pate, ali kad zajedno uđemo u krizu, prirodno se dogodi neka regeneracija. Uvijek uspijevamo naći neki novi motiv".

Na opasku da je na prosvjed došla s novom frizurom odgovorila je da je ona potpuno nevažna, ali da garderoba, frizura i šminka podižu samopouzdanje i tako se osjeća bolje kad izađe pred nekoliko tisuća ljudi.

Linker
20. travanj 2024 02:19