Getty Images
kad ne ljubi ljepotice...

Više od 20 godina bori se za važne ciljeve! Leonardo DiCaprio spašava prirodu Bosne i Hercegovine

Holivudska filmska zvijezda Leonardo DiCaprio pridružio se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju mini hidroelektrana u toj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.

"Neka rijeke BiH teku slobodno", napisao je glumac Leonardo DiCaprio na svom Twitter profilu ističući kako gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od tisuću kilometara riječnih vodotokova u toj zemlji. Holivudski glumac ovime je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u Bosni i Hercegovini.


Zaklada za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojega je trebao provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz lipnja ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u tom entitetu.

PARIS, FRANCE - DECEMBER 04:  US actor Leonardo DiCaprio attends a Summit of Local elected for Climate at the Paris city hall on December 04, 2015 in Paris, France. Thousand mayors from different cities gather at the Paris city hall during the COP21, Paris Climate Conference.  (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)
Getty Images
Leo je jako angažiran tako da često drži govore o klimatskim promjenama na raznim summitima...

"Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom tisuću kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi", stoji u pozivu.

Parlament Republike Srpske ranije je odbio podržati ovakvu inicijativu.

Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda.

Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju.

Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi.

69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri tisuće brana, a ako se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto europskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.

DiCaprio je već godinama angažiran u brojnim akcijama za zaštitu okoliša, a prije nekoliko godina UN ga je proglasio glasnikom mira s posebnim naglaskom na klimatske promjene. Slavni glumac je još 1998. godine pokrenuo i fondaciju The Leonardo DiCaprio Foundation koja se različitim kampanjama, medijskim projektima i skupljanjem sredstava bavi humanitarnim i ekološkim pitanjima. Producirao je i dokumentarni film "Posljednji sati" o stanju planete, a kroz svoju fondaciju je i jedan od važnijih donatora World Wildlife Funda, svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Čitajte i:

Rijetko ga viđamo ovakvog: Veliki zavodnik u krugu obitelji pretvara se u 'ujaka za zabavu'

Leonardo DiCaprio protiv ilegalnih radnji: ''Moramo im pružiti potporu da se spriječi širenje zaraze''

Ljubavni trokut Oscara: Svi zavide djevojci Leonarda DiCaprija: 'Bog stvarno ima svoje miljenike'

Linker
19. travanj 2024 09:42