Instagram
MARINA MAMIĆ

Žena koja stoji iza TLZP transformacija: Petrekovića smo morali i vezati

Pitate se tko stoji iza nevjerojatnih transformacija natjecatelja u showu Nove TV 'Tvoje lice zvuči poznato'? Tu je tim vrijednih vizažista i make up artista, majstora maske, a među njima je i Marina Mamić koja je za Gloria.hr opisala kako izgleda njezin posao odnosno kako teče jedna transformacija, koliko je vremena potrebno da se napravi, tko od natjecatelja ima najviše, a tko najmanje strpljenja za šminkanje... Otkrila nam je i tko je Marina Mamić privatno te u čemu bi se još voljela ostvariti.

Pitate se tko stoji iza nevjerojatnih transformacija natjecatelja u showu Nove TV 'Tvoje lice zvuči poznato'? Tu je tim vrijednih vizažista i make up artista, majstora maske, a među njima je i Marina Mamić koja je za Gloria.hr opisala kako izgleda njezin posao odnosno kako teče jedna transformacija, koliko je vremena potrebno da se napravi, tko od natjecatelja ima najviše, a tko najmanje strpljenja za šminkanje... Otkrila nam je i tko je Marina Mamić privatno te u čemu bi se još voljela ostvariti.

Koju ste školu završili, a gdje ste sve stjecali iskustvo?

'Moram priznati da u vrijeme kada sam upisivala srednju školu nisam planirala da ću postati make-up artistica pa sam upisala trgovačku školu, ali kad sam shvatila koliko me zanima make-up, upisala sam i tečaj u Arimedu. Iskustvo sam u počecima vježbala šminkajući sestre, sestrične, mamu i, naravno, sebe. Kasnije sam se usavršila radeći na raznim revijama, eventima i slično. No, moram priznati da sam najviše iskustva stekla tijekom zahtjevnog rada na emisiji 'Tvoje lice zvuči poznato'.

Svojim transformacijama, malo je reći, oduševljavate - imate 113 tisuća pratitelja na Instagramu, na Facebook stranici Marina Make-Up gotovo 274 tisuće, na svom YouTube kanalu vaši video uradci premašuju milijun pregleda… Koji je vaš rad najprepoznatiji?

Najgledaniji video na mom YouTube kanalu je moja transformacija u Hurem koja ima preko milijun pregleda, a zatim ona u Michael Jacksona koja ima 820.000 pregleda. Već godinama sve tri društvene mreže vodim sama. Trudim se uvijek biti aktivna, redovito izbacivati nove transformacije i videa, odgovarati na komentare i ostati povezana s ljudima koji me prate. T

U koga ste se sve do sada transformirali?

Bilo je tu mnogo zvijezda, previše da bi ih sve nabrojala, ali neki od najzanimljivijih celebrityja su Julia Roberts, Michael Jackson, Johnny Depp, Angelina Jolie, Al Pacino, Zayn Malik, Sarah Jessica Parker, Celine Dion, mnogi likovi iz meni omiljene serije 'The Walking Dead', a tu su i zvijezde iz regije kao što su Severina, Zdravko Mamić, Željko Joksimović, Mustafa Nadarević.

Svojim umijećem uvijek oduševite natjecatelje, no je li vam se netko opirao?

Moram priznat da nikada do sada nisam imala neugodna iskustva s kandidatima. Sa svima sam se uvijek dobro slagala. Bilo je tu situacija kad su kandidati davali i svoje sugestije oko transformacija, ali meni to čak i odgovara. Ipak oni svoje lice poznaju najbolje.

Bude li uvijek smijeha u vašem kutku za transformacije? Kako to izgleda tijekom procesa?

Ja se uvijek trudim da se kandidati kod mene osjećaju opušteno pa se ponekad dogodi da se i malo previše opustimo. Tako da je u mom kutku svakako veselo jer se volim šaliti, a na sreću i gotovo svi kandidati. Sjećam se kako smo u prvoj sezoni Marija Petrekovića, koji je bio malo previše veseo, morali zavezati za stolicu – izolir trakom.

Instagram

Koliko najmanje traje proces jedne transformacije?

Minimalno za neku transformaciju treba oko sat vremena šminkanja, a zahtjevnije transformacije, u kojima ima puno protetike, ćelava glava itd… znaju trajati i po šest, pa čak i osam sati.

Što vam je sve od materijala potrebno za jednu mušku, odnosno žensku transformaciju?

Više-manje sve što je potrebno jednom vizažistu za profesionalno šminkanje. Razne nijanse tekućih pudera, pudera u kamenu, sjenila, rumenila, trepavica, maskara, olovaka za oči odnosno usne, naravno i kistova, no meni osobno su najbitniji setovi za konturiranje jer s njima sjenčam i tako stvaram svoje transformacije.

Možete li nam opisati kako teče jedna transformacija od početka do kraja?

Prvo dobro proučim lice kandidata i osobe u koju tog kandidata trebam transformirati. Zatim počinjem s pripremom lica za šminkanje – najprije stavim primer kako bih zaštitila lice od teške šminke. Tek potom nanosim puder. Ako radim ženski lik, prvo rekreiram make-up sa spota ili nastupa koji radimo pa tek onda krećem sa sjenčanjem nosa, jagodica, povećavanjem ili smanjivanjem usana.... Ako je lik muški, tada odmah nakon nanošenja pudera krećem sa konturiranjem.

Instagram

Koga (i u koga) vam je bilo najteže transformirati?

Teško mi je reći, no transformirati nekog u, primjerice, Michaela Jacksona je uvijek teško, osobito kad istu transformaciju morate raditi na potpuno različitim licima.

Slušaju li vas novi natjecatelji, tko je najstrpljiviji, a tko strpljenja baš i nema?

Moram priznati da su nam kandidati ove sezone super. Moram pohvaliti Dreleta koji me zaista oduševio svojim strpljenjem. Jako je profesionalan, a rekla bih da od svih kandidata Matko ima najmanje strpljenja za šminkanje, haha. Ali simpatičan je i zabavan pa mu ne zamjeram to previše.

Strepite li pred eventualnim kritikama na račun transformacija? Ima li ih?

Kad sam tek počela raditi na show-u, moram priznat da sam osjećala strah i pitala se hoću li ja to moći, kako će izgledati transformacije kada ih budem radila na nekom drugom (jer do tada sam same transformacije radila samo na sebi) te kako će kandidati reagirati. No, kad sam vidjela prve reakcije oduševljenja i ja sam se opustila te se sa svakom novom sezonom trudim raditi još bolje. Slušam i sugestije kandidata jer mi je najbitnije da se oni osjećaju dobro i da su u liku.

Što kad niste zadovoljni s maskom? Jeste li, prema vašem mišljenju, nekoga baš 'promašili'?

Samokritična sam osoba tako da ako se mene pita sve sam maske mogla napraviti 'još bolje'. Tek nakon što vidim pozitivne reakcije kandidata, kolega na setu te na kraju krajeva i gledatelja, shvatim da je 'maska' ipak bila uspješna. Mislim da nikoga nisam sasvim promašila, ali je bilo situacija kad netko nije baš sasvim sličio na tu osobu. Događa se, no to naravno ovisi i o fizionomiji lica naših kandidata te koliko sličnosti imaju s osobom u koju ih transformiramo. Kad netko ima prirodne sličnosti s osobom u koju ga transformiramo, maska je uvijek uvjerljivija.

Na koju ste transformaciju, kad se zbroje sve sezona showa, najviše ponosni?

Teško mi se sada prisjetiti svih transformacija no sjećam se nekih iz prijašnjih sezona kao npr. Luke Bulića kao Kemala Montena, Marija Petrekovića kao Dine Dvornika, Renate Sabljak kao Toše Proeskog, a u novijim sezonama više sjenčam po protetici tako da to nije samo mojih ruku djelo, tu je jedan cijeli tim ljudi koji radi na tim maskama kako bi one sto bolje izgledale.

Može li svatko raditi ovaj posao, ili tu treba imati i bar malu umjetničku crtu?

Mislim da za ovo ipak treba imati neku umjetničku crtu i oko za detalje. Gotovo svatko može naučiti neke osnove i tehnike šminkanja no ovo što mi radimo na show-u je ipak kompliciranije. Treba znati što osjenčati, a što posvijetliti da bi se primjerice postigao uži ili širi nos, da bi se dobile tanje ili veće usne, spušteni kapci ili pak otvorenije oko, šire ili uže lice, ukratko, crte lica osobe u koju radimo transformaciju. Mogu reći da je to jako slično crtanju portreta samo što je u ovom slučaju platno ljudsko lice i umjesto praznog papira imamo već skicu (lice) po kojoj moramo raditi.

Tko je Marina Mamić privatno?

Privatno sam otkačena, no takva sam zapravo i na setu, možda u malo manjoj mjeri. Volim svoj posao, ljude koji me okružuju, pozitivna sam i vesele prirode. Osim transformacija volim raditi i make-up inspiriran horor filmovima ili igricama koje ujedno volim i gledati i igrati, a također maštam o tome da jednog dana putujem po svijetu i ronim s morskim psima što mi je velika želja još od malih nogu.

Postoji li nešto u vašem poslu što niste, a voljeli biste ostvariti, možda neka zahtjevnija transformacija?

Zadovoljna sam zaista svime što sam postigla, jer, krenula sam od nule. No, jedna od mojih neostvarenih želja je da radim na filmskom setu. Voljela bih naučiti raditi neke zahtjevnije maske te možda u budućnosti raditi na nekom horor filmu.

Linker
25. travanj 2024 23:44