Bračni par Douglas na dodjeli Zlatnih globusa u siječnju 2019.
 WireImage
pokucale i 50-te

Zeta-Jones rođendan slavi na isti dan kao i suprug Michael Douglas: 'Kod kuće sam drukčija Catherine'

Holivudska glumica, koja slavi 50. rođendan, odiše zadovoljstvom: ima uspješnu karijeru, bračna kriza je daleko iza nje, a za nedavno priznanje - postala je počasna građanka u rodnom Swanseaju u Walesu - kaže da joj je draže od Oscara.

Tijekom bogate karijere glumica Catherine Zeta-Jones osvojila je niz priznanja, među kojima su Tony i BAFTA, Oscar za sporednu ulogu u filmskom mjuziklu "Chicago", kao i viteški red kojim ju je odlikovao princ Charles. Nema sumnje da joj svako priznanje mnogo znači, ali ništa je nije tako razveselilo kao titula slobodne građanke kojom su je krajem srpnja ovjenčali u njezinu rodnom gradu Swanseaju u Walesu. Ta se počast tradicionalno dodjeljuje onima koji su najviše pridonijeli boljitku grada, a Catherine, za koju je gradonačelnik izjavio da je "najbolja ambasadorica Swanseaja", tek je druga žena u povijesti grada koja je primila to priznanje, ali prva u posljednjih 100 godina, i to uoči okruglog, 50. rođendana, koji slavi danas, 25. rujna. Na svečanosti glumica, elegantna u ružičastoj haljini, nije skrivala emocije.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - NOVEMBER 06: Catherine Zeta-Jones attends the Hollywood Walk of Fame Ceremony Honoring Michael Douglas on Hollywood Boulevard on November 06, 2018 in Hollywood, California. (Photo by Charley Gallay/Getty Images for Netflix)
Getty Images for Netflix

- Kod kuće sam drukčija Catherine - priznala je te naglasila da se, kao i svi iz njezine profesije, u javnosti skriva iza svojevrsne maske, ali kad dođe u Swansea među obitelj, postaje ona prava. - I mislim da je to ono što me drži s obje noge na zemlji. Kako god divan bio filmski svijet, sreća nije potpuna bez obitelji i bližnjih i osjećaja pripadnosti i podrijetla - rekla je Catherine. A u tom času mogla je biti potpuno sretna jer uz nju su stajali ne samo muž Michael Douglas i sin Dylan nego i njezini roditelji, David i Patricia, koji i dalje žive u Swanseaju. Nedostajala je samo kći Carys, koja je imala školske obveze.

- Mama me razmazi put svaki kad sam kod kuće, kuha mi čaj, nudi mi velške kolačiće, a čim sam došla, večerala sam prženu ribu i krumpiriće - veselo je glumica nabrajala običaje i lokalne specijalitete koje pamti od djetinjstva; zbog sklonosti prema dobrom zalogaju Catherine, koja tvrdi da nikad nije držala dijetu, vjerojatno ima i pomalo figuru iz prošlih vremena, vitkog struka, ali naglašenih oblina. Ima nečeg starinskog i u načinu odijevanja, u elegantne kreacije radije nego u traperice, kao da sluša majčine savjete, među kojima je i onaj da uvijek bude dotjerana, “jer nikad se ne zna koga ćeš sresti”.

Ljepotu je naslijedila od majke Patricije

Swansea joj je odredio život jer se upravo ondje Catherine počela pripremati za glumačku karijeru, uz podršku roditelja, ali i uz malo sreće: mama krojačica i otac proizvođač slatkiša možda ne bi mogli nadarenoj kćeri priuštiti potrebno školovanje da nisu na lutriji osvojili lijep iznos od 100 tisuća funti. Tako je Catherine počela učiti ples i pjevanje sa samo četiri godine, s 11 su je roditelji vozili da nastupa u mjuziklima u Londonu, a s 15 joj dopustili da se onamo i preseli - uz stroga pravila, naravno.

Na izboru za najljepšu djevojčicu u rodnom gradu Swanseaju osvojila je drugo mjesto

- Posebno su mi naglašavali da se klonim droge, ali zapravo mi nisu morali ništa zabranjivati. Bila sam disciplinirana jer mi je bilo važno uspjeti - rekla je jednom Catherine, koja je svoje srednje ime, Zeta, koje je dobila po baki, pretvorila u dio prezimena. - U školi su me uvijek zvali Zeta, jer je u Walesu Catherine vrlo često ime, kao i Jones prezime, pa mi je to bilo prirodno - objasnila je jednom. Prvu veliku kazališnu ulogu dobila je sa 17 godina, opet uz malo sreće, kad su se u gotovo filmskom obratu razboljele i glavna glumica i njezina zamjena te je na red došla i druga zamjena - Catherine. Ali pravi uspjeh stigao je 1991. s ulogom Mariette u seriji “Ljupki pupoljci svibanjski”, u kojoj su joj dobroćudne roditelje glumili omiljena Pam Harris i još draži David Jason, Delboy iz “Mućki”.

THE DARLING BUDS OF MAY (TV)
CATHERINE ZETA-JONES, PHILIP FRANKS
DBOM 006
CATHERINE ZETA-JONES, PHILIP FRANKS

Credit: Cover Images

**Editorial Use Only**
Cover Images
U seriji ‘Dražesni pupoljci svibanjski’ s Philipom Franksom, 1970.

Silno gledana serija mladoj je glumici donijela slavu, kao i one manje ugodne strane popularnosti - radoznale tabloide koji se nisu mogli nasititi Catherineina privatnog ži­vota, tim više što se dramatično razlikovao od onog čedne seoske djevojke u seriji s kojom su je gledatelji poistovjećivali.

Catherinein ljubavni život bio je prilično buran: nakon veze s TV prezenterom Johnom Lesliejem upustila se u aferu s oženjenim kolegom Paulom McGannom, potom se zaručila s glumcem Angusom Macfadyenom (ona je tvrdila da je našla ljubav života, ali on je zaruke raskinuo nakon 15 mjeseci), pa je hodala s producentom Jonom Petersom, onda s Mickom Hucknallom, pjevačem grupe Simply Red, sve to na užas obožavatelja.

- Bojim se da je slika o meni u javnosti potpuno pogrešna. Nisam ja čistunka kao Mariette. Pijem, psujem, volim seks. Ali, eto, čim se malo opustim, ispada da sam počinila teški grijeh - požalila se tad Catherine. Pokušala je promijeniti imidž pa je snimila neke smjelije uloge, ali time se samo srozala u očima javnosti i nakon nekoliko promašaja činilo se da joj je karijera završila prije tridesete. Ali nije se dala.

- Krvavo sam se naradila i ne mislim pustiti da mi ime padne u zaborav - rekla je Catherine i 1996. sjela na avion za Hollywood. Iste godine dobila je malu ulogu u mini seriji "Titanic" i tako zapela za oko Stevenu Spielbergu koji ju je preporučio za glavni ženski lik u filmu "Zorro" koji je tad producirao. Uz partnere Antonija Banderasa i Anthonyja Hopkinsa, u radnji s mnogo mačevanja i strasti, Catherine je kao tamnokosa ljepotica s vrelim velškim temperamentom zasjala kao vatrena Meksikanka Elena i odjednom postala zvijezda. Slijedile su uloge u vrlo uspješnim filmovima kao što su "Klopka", gdje joj je partner bio Sean Connery, ili "Haunting", s Liamom Neesonom, ali i velika promjena u osobnom životu. Michael Douglas zapazio je Catherine još u "Zorrou", a kad su se 1998. upoznali na filmskom festivalu u Deauvilleu, glumac, koji je nedugo prije toga izišao iz klinike gdje se liječio od ovisnosti o seksu, navodno joj je prišao s nezaboravnom rečenicom: - Htio bih biti otac tvoje djece. Ulet je, očito, upalio, unatoč tome što je Douglas točno 25 godina stariji od Catherine: u kolovozu 2000. rodilo im se prvo dijete, sin Dylan, a u proljeće 2003. kći Carys.

Par se nakon rođenja sina iste godine i vjenčao, uz raskošnu svadbu u hotelu Plaza u New Yorku, u dvorani okićenoj s 20 tisuća ruža. Među 350 uzvanika bili su Jack Nicholson, Meg Ryan i Goldie Hawn, kao i ravno 175 članova obitelji s obje strane, a svi su zajedno uživali u torti visokoj gotovo dva metra. Catherine je nosila bijelu vjenčanicu od satena s velom od čipke koju je dizajnirao Christian Lacroix, a prvi ples mladenci su otplesali na pjesmu Gladys Knight, "Your’re the Best Thing That Ever Happened to Me".

- Znam da nisam baš zet kakvog su Catherineini roditelji zamišljali pa mi nema dražeg nego njezina oca zvati ‘tata’ - izjavio je tad Douglas, vršnjak svojeg punca, dok je njegov otac, slavni Kirk Douglas, izjavio kako bi se najradije on oženio s Catherine, ali mu žena ne dopušta: Kirku je tad bilo 83, a njegovoj supruzi 80 godina.

Catherine Zeta Jones releases a photo on Instagram with the following caption:
Profimedia, ddp USA
Sa slavnim svekrom Kirkom Douglasom na njegov 101. rođendan

Nova pripadnica hollywoodske dinastije Douglas nastavila je raditi već između rođenja djece: u filmu "Traffic" trebala je glumiti majku, ali kako je bila u drugom stanju s Dylanom, uvjerila je redatelja Stevena Soderbergha da lik bude trudnica i ostvarila izvrsnu ulogu, a Oscara za ulogu pjevačice Velme Kelly u mjuziklu "Chicago" primila je samo devet dana prije rođenja kćeri.

Best actress Oscar winner Nicole Kidman (L) and best supporting actress
Oscar winner Catherine Zeta-Jones show off their statuettes after the
75th annual Academy Awards at the Kodak Theatre in Hollywood,
California, March 23, 2003. Kidman won for her role in
REUTERS
S Nicole Kidman na dodjeli Oscara 2003.

Uloge u filmovima koji su dobro zaradili na blagajni donijele su glumici i pozamašne honorare pa se njezino trenutačno financijsko stanje procjenjuje na 45 milijuna dolara, znatno manje od muževih tristotinjak, ali ipak prilično ili, kako je jednom sama rekla: - Milijun dolara nije velik iznos za ljude kao što smo mi.

392452 01: Actress Catherine Zeta-Jones and Actor John Cusack perform in the film
Getty Images
S Johnom Cusackom u ‘Ljubimici Amerike’, 2001.

INTOLERABLE CRUELTY, George Clooney, Catherine Zeta-Jones, 2003, (c) Universal/courtesy Everett Collection
©Universal/Courtesy Everett Col
S Georgeom Clooneyjem u ‘Razvedi me, zavedi me’, 2003.

NO RESERVATIONS, Aaron Eckhart, Catherine Zeta-Jones, 2007. ©Warner Bros./courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett C
U filmu ‘Nema rezervacija’ s Aaronom Eckhartom, 2007.

THE TERMINAL, Director Steven Spielberg, Catherine Zeta-Jones, 2004, (c) DreamWorks/courtesy Everett Collection
©DreamWorks/Courtesy Everett Col
Na setu filma ‘Terminal’ s redateljem Stevenom Spielbergom, 2004.

Obitelj si je tako mogla priuštiti da živi daleko od svjetla Hollywooda, u raskošnoj kući od oko 900 četvornih metara s voćnjakom, bazenom i teniskim terenom na Bermudima, gdje su djeca mogla imati spokojno djetinjstvo bez nasrtljivih paparazza, a opet na samo sat i pol leta od New Yorka. Naravno, uz to posjeduju i brojne druge nekretnine, kao što su stan u Pacific Palisades u Kaliforniji, kuća u Aspenu u Coloradu kamo odlaze na skijanje i stan u blizini Central Parka u New Yorku, kamo su se preselili 2010. Ali onda sreća kao da se okrenula: prvo je Cameron, Michaelov sin iz prvog braka, završio u zatvoru zbog preprodaje droge, zatim je Douglasu dijagnosticiran rak grla, i to u uznapredovalom stadiju, da bi tijekom liječenja zračenjem i kemoterapijom sa svojih 177 cm visine spao na jedva 60 kg, a na kraju je i Catherine, koja je održala čudnovato nesuvisli govor primajući 2010. nagradu Tony, završila u sanatoriju Silber Hill u Connecticutu. Slom živaca, šaputalo se u javnosti, a tračevi su postali još zlobniji kad je Douglas izjavio kako smatra da je rak dobio zbog zaraze HPV virusom tijekom oralnog seksa, a da li s Catherine ili s nekom drugom nije precizirao.

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 06:  Catherine Zeta-Jones;Michael Douglas arrives at the 76th Annual Golden Globe Awardsat The Beverly Hilton Hotel on January 6, 2019 in Beverly Hills, California.  (Photo by Steve Granitz/WireImage)
WireImage
Bračni par Douglas na dodjeli Zlatnih globusa u siječnju 2019.

No potom je Catherine ponovno, uz malo sreće, okrenula situaciju u svoju korist: javno je priznala da boluje od bipolarnog poremećaja II, zbog kojeg doživljava nagle promjene raspoloženja, od depresije do euforije, i katkad ne misli jasno, te da će bolest pokušati držati pod kontrolom redovitim boravcima u klinici. I javnost je složno stala na njezinu stranu, hvaleći je zbog iskrenosti i hrabrosti da otvoreno progovori o vlastitoj borbi s duševnom bolesti i tako pomogne drugima sa sličnim tegobama.

U jednom trenutku učinilo se da su Douglas i Catherine prezauzeti svatko svojim problemima i da brak to neće izdržati pa su se čak na neko vrijeme razišli, premda je glumica, koja u nekim stvarima kao da nikad nije otišla iz rodnog Swanseaja, jednom oštro izjavila: - Nikad se neću razvesti. Gnušam se razvoda. Odrasla sam u malom, izrazito katoličkom ribarskom mjestu gdje se prema braku odnose bitno drukčije nego u Hollywoodu.

I možda je upravo zbog takvog stava par uspio prevladati sve prepreke pa su krajem 2013. objavili kako su ponovno zajedno i jači nego ikad.

- To je dug put, a mislim da ljudi danas prebrzo odustaju od braka. Moraš dati sve od sebe, a ne se predati na prvom problemu - rekla je tad Catherine. I nije se predala, čak ni kad joj je muž lani, u jeku #MeToo pokreta, optužen za seksualno napastovanje. Catherine je čvrsto stala uz Douglasa, tvrdeći da je nevin, što se poslije i dokazalo. Sad kad su bolesti pod kontrolom, a karijere nisu tako zahuktale, par uživa u putovanjima i djeci. Sina Dylana nedavno su, uz mnogo veselja, ispratili na studij na sveučilište Brown, dok se Carys, koju već nazivaju majčinom dvojnicom, sve češće pojavljuje u medijima kao poznavateljica mode i manekenka. Tako su majka i kći zajedno u kolovozu izišle na naslovnici španjolskog izdanja Vanity Faira, obje u istom Fendi sakou, a lani su na naslovnici časopisa Town&Country nosile slične crno-crvene haljine Michaela Korsa.

NEW YORK, NY - MARCH 01:  Dylan Michael Douglas,  Catherine Zeta-Jones and Carys Zeta Douglas attend The Royal Welsh College of Music & Drama 2019 Gala at The Rainbow Room on March 1, 2019 in New York City.  (Photo by Bonnie Biess/Getty Images)
Getty Images
U New Yorku sa sinom Dylanom i kćeri Carys.

Catherine i dalje snima - nedavno je utjelovila hollywoodsku divu Oliviju De Havilland u seriji "Feud" - ali na prvome mjestu joj je ipak obitelj i udoban dom kamo se može povući među svoja četiri zida. Ljubav prema vlastitom intimnom prostoru nedavno je pretočila u kolekciju proizvoda za dom pod imenom Casa Zeta-Jones, dok se s obitelji redovito sastaje, kako pokazuje vesela slika dinastije Douglas koju je objavio 40-godišnji Cameron na svojem Instagramu: na slici su Catherine i Michael Douglas, njihova djeca, Cameron, njegova djevojka Viviane Thibes i njihova jednogodišnja kćerkica Lua, kao i slavni Kirk Douglas, kojem su sad 102 godine, i njegova supruga, 100-godišnjakinja Anne, te Kirkovi sinovi Joel (72) i Peter (63) sa suprugom Lisom i djecom Kelsey i Jasonom. Potpuna sreća.

Obitelj Douglas na okupu: s Kirkom, Jasonom, Anne, Dylanom, Michaelom, Kelsey, Carys, Peterom, Lisom, Joelom, Cameronom, Vivienne i Luom

Linker
25. travanj 2024 11:43