Getty Images for PRADA
BIRKAN SOKULLU

Zgodni Turčin otrov je za žene, a fizički izgled zahvaljuje bosanskim genima

Iako tih i povučen, glumac iz serije ‘Djevojka sa sela’ BIRKAN SOKULLU otrov je za žene, koje ‘padaju’ na njegovu košarkašku prošlost, glumačku budućnost i na fizički izgled, koji zahvaljuje - bosanskim genima

Iako tih i povučen, glumac iz serije ‘Djevojka sa sela’ BIRKAN SOKULLU otrov je za žene, koje ‘padaju’ na njegovu košarkašku prošlost, glumačku budućnost i na fizički izgled, koji zahvaljuje - bosanskim genima

Iz aviona se vidi da turski glumac Birkan Sokullu (32) ima bosanske korijene, a osim uskog lica, odaje ga i visina od 188 cm - po čemu odskače od većine stanovnika iz područja Anatolije. Prezime Sokullu turska je inačica bosanskog Sokolović, i Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih povijesnih ličnosti Osmanskoga Carstva, velikim vezirom Mehmet pašom Sokolovićem. Njegov djed po ocu doselio se još 50-ih godina prošlog stoljeća iz Bosne u Tursku, možda baš iz slavnog sela Sokolovići u okolici Višegrada, a u istome doseljeničkom valu stigla je i majčina obitelj. Kako su u turskom show businessu na cijeni upravo oni koji se razlikuju od većine, tako je Birkan Sokullu dobio šansu - i dobro je iskoristio u TV serijalu “Djevojka sa sela”.

#hayatşarkısı #setkafası

A post shared by Birkan Sokullu (@birkansokullu1) on

Zajedno s partnericom Burcu Biricik (32), koja je, pak, sjevernjački tip plavuše. Kao Kerim i Hulija prošle su godine osvojili prestižnu televizijsku nagradu “Altin Kelebek” za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost. - Upoznali smo se netom prije početka snimanja, ali odmah smo se prepoznali kao srodne duše i sprijateljili. Naše razumijevanje je rezultiralo dobro obavljenim poslom pa stoga i nagradom - kaže Birkan, koji trenutačno radi na jednom “vampirskom” projektu. Popularnost vampira i zombija nije zaobišla ni Tursku i trenutačno se snima TV serija “Yaşamayanlar” (“Oni koji ne žive”), u kojoj on glumi seksi krvopiju Numela.

U posljednje vrijeme poslovne ponude pljušte sa svih strana, a jednu je nedavno odbio - jer mu je njegova djevojka, glumica Berrak Tüzünataç (33), trebala biti partnerica. - Ljubav je jedno, a posao drugo. Serija je dugoročni projekt i mislim da bi to utjecalo na našu vezu. Ali rado bih s Berrak glumio u filmu – prokomentirao je svoju odluku. Birkan i Berrak u vezi su dvije i pol godine, a prvih zajedničkih mjeseci punili su “sočnim sadržajem” sve turske trač-rubrike. Dvoje mladih, nesputani i strastveni, nisu se sustezali ni na javnim mjestima pa su paparazzi s njima imali puno posla. Ljepoticu Berrak turski mediji već godinama prozivaju zbog “nedoličnoga” ponašanja, a hrvatskim je gledateljima poznata po ulozi Mihrinise, ljubavnice princa Mustafe u seriji “Sulejman Veličanstveni“.

ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 16: (L-R) Birkan Sokullu and Berrak Tuzunatac attend the screening of 'Past Forward', a movie by David O. Russell presented by Prada on November 16, 2016 in Istanbul, Turkey.  (Photo by S. Alemdar/Getty Images for PRADA)
Getty Images
Birkan Sokullu i Berrak Tuzunatac

- Sviđaju mi se dinamične, zabavne i lijepe žene jakog karaktera. Vjerojatno zato što sam ja potpuno drukčiji: staložen, povučen i pomalo sramežljivi boem - kaže Birkan Sokullu, iza kojeg je već jedan bračni krah. Naime, u ranim dvadesetima zaljubio se u glumicu Asli Enver (koja u seriji “Istanbulska nevjesta” tumači lik Sureje) kojom se - nakon dvije godine hodanja - oženio 2012. Djelovali su kao skladan i zaljubljeni par te je vijest da se nakon tri godine braka razvode došla kao grom iz vedra neba. Zahtjev je podnijela Asli Enver zbog “nepremostivih razlika u karakteru i dubokog nerazumijevanja”.

Na mali ekran ušao je s manjom ulogom u seriji “Melekler korusun” (2008.), a prekretnica u karijeri bila je serija “Küçük sırlar” (2010.), nakon koje je uslijedile uspješne uloge u serijama “Uçurum” (2012.) i “Kurt Seyit ve Şura” (2014), i odjednom je postao poznat. “Za mene je gluma samo posao, nije način života, ali donosi teret slave. Svjestan sam da slava neće trajati zauvijek, namjeravam upisati studij režije i jednoga bih dana želio sjesti u redateljski stolac.“ Birkan je djetinjstvo proveo igrajući košarku i sanjajući o dugoj kosi - što je uz oca, kvartovskog bricu, bilo nezamislivo. Kao tinejdžer je obožavao košarku, trenirao je punih deset godina, igrao za prvoligaški klub Tekelspor i bio na pragu profesionalne karijere. - Posljednje sezone moja je minutaža u igri bila jako mala i bio sam nezadovoljan. Trener mi je predložio da odigram dvije sezone u drugoj ligi pa da se vratim. Uspjeh u košarci zahtijeva spartanski način života, a ja na to nisam bio spreman. Ne mogu reći da mi je žao što sam odustao od košarke, danas sam mnogo zadovoljniji ovim životom - kaže Birkan, koji je poput mnogih svojih slavnih kolega karijeru u show businessu počeo kao maneken. Još 2003. je sudjelovao na natjecanju Best Model of Turkey, na kojem je osvojio treće mjesto. Tada je prekinuo sa sportom i upisao se u televizijsku školu u sklopu Sveučilištu Maltepe, a uzdržavao se radeći kao radijski spiker, maneken i fotomodel. U tom razdoblju ostao je bez majke, koja je umrla iznenada, nakon moždanog udara. - Bila mi je 21 godina, i to mi je najteže iskustvo u životu. Osjećaj odgovornosti prema ocu i mlađoj sestri Burcu, koja je danas trenerica pilatesa, učinio me jačim. Studirao sam i radio, to mi je dalo snage da prebolim smrt majke. Shvatio sam da nam se svima može nešto desiti u bilo kojem trenutku i počeo sam lakše prihvaćati sve što mi život donosi - govori markantni glumac.

Premda više ne igra košarku, ovoga je mjeseca zaštitno lice u reklamnoj kampanji sportskog brenda Nike i jedne platforme za sport i kreativnost. “Volim sportove u prirodi, kajaking, trekking, i sve vezano uz boravak u prirodi. Zamijenio sam dvoranu s aktivnostima na otvorenom, iako i dalje rekreativno igram košarku - kaže Birkin. Druga strast su mu putovanja, obožava Europu i između snimanja serija posjećuje europske gradove. Ostavlja dojam zadovoljnog čovjeka, koji ne skriva koliko uživa u poslu i koliko voli svoju djevojku. A to je uistinu sve što bi, kaže, mogao poželjeti.

Linker
05. svibanj 2024 00:17