Getty Images for Universal Pictu
MICHELLE YEOH

Zvijezda filma 'Last Christmas': 'Treba srušiti stereotip da azijski glumci mogu igrati samo majstore borilačkih vještina'

Zvijezda filmova 'Tigar i zmaj' i 'Sjećanja jedne gejše' objašnjava zašto u komediji 'Las Christmas' glumi Djeda Mraza i priznaje da nije baš duhovita osoba, a za svog zaručnika Jeana Todta kaže da je - nepopravljivo romantičan.

Tijekom nekoliko desetljeća karijere, glumica Michelle Yeoh (57) nikada nije zazirala od izazova. Dokazala se u raznim žanrovima: bila je majstorica borilačkih vještina u epskom filmu “Tigar i zmaj”, zlobna punica u komediji “Ludi bogati Azijati”, Bondova djevojka Wai Lin u filmu “Sutra nikad ne umire”, a u našim kinima sada je možemo gledati u romantičnoj komediji “Last Christmas” u kojoj - prvi put - glumi muškarca, i to Djeda Mraza.

U filmu ‘Last Christmas’ s Emilijom Clarke

Michelle Yeoh je rođena u Maleziji, ali je odrasla u Velikoj Britaniji, gdje je pohađala Kraljevsku plesnu akademiju, a na filmu se probila nakon što je 1983. pobijedila na izboru za Miss Malezije i snimila reklamu s Jackiejem Chanom. Bilo je to dovoljno da privuče pozornost hongkonških producenata te je angažirana u nekoliko akcijskih filmova u kojima je sama izvodila opasne scene, a onda se 1987. udala za šefa producentske tvrtke i prekinula karijeru. Nastavila je glumiti nakon što se razvela - najprije u Hong Kongu, potom u Velikoj Britaniji i na kraju u Americi, i ubrzo postala jedna od najtraženijih azijskih glumica u Hollywoodu. A uz uspješnu karijeru, zadovoljna je i privatnim životom: više od 15 godina je u skladnoj vezi s predsjednikom Međunarodne automobilističke federacije Jeanom Todtom, s kojim živi u Genevi.

Jean Todd and wife Michelle Yeoh attending the Monaco F1 Grand Prix on May 26, 2019 in Monaco, Monte Carlo.//03HAEDRICHJM_291JMH/1905271404/Credit:J.M. HAEDRICH/SIPA/1905271407, Image: 437884985, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: J.M. HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia
J.M. HAEDRICH / Sipa Press / Pro
Od 2004. je u vezi s Jeanom Todtom

Što vas je privuklo filmu “Last Christmas”?

- Za sve je kriv glumac Henry Golding. Slučajno smo se sreli u Torontu, gdje je on s redateljem Paulom Feigom snimao film “Slatka mala tajna”. Sve troje smo otišli na večeru i tako se dobro proveli da je pao dogovor: moramo zajedno nešto napraviti. Nisam poslije o tome razmišljala sve dok me Paul jedan dan nije nazvao i rekao mi da moram glumiti Djeda Mraza u njegovom filmu “Last Christmas”. “Gledaj, jesam za ravnopravnost spolova, ali mislim da nisam prava osoba za Djeda Mraza”, odgovorila sam mu. Na kraju sam ipak prihvatila ulogu jer sam je shvatila kao veliki izazov. Osim toga, dosad nisam glumila vrckave, zabavne likove, i ne smatram se duhovitom osobom, a kad sam pročitala scenarij, shvatila sam da mi nudi priliku da se okušam i u tome. Priznajem, bilo je pomalo zastrašujuće probati nešto novo, u čemu se nisam osjećala sigurno, ali na kraju je to bilo predivno iskustvo.

Glumica Emma Thompson, koja je napisala scenarij za film, te je bila i producentica, vaš je lik isprva zamišljala drukčije. Jeste li zajedno našle kompromis?

- Emma nije samo fenomenalna glumica, nego i scenaristica, redateljica i producentica. Ona je uvijek bila na setu, pratila što se događa i savjetovala nas kad je zatrebalo. Za lik Djeda nadahnula ju je njezina snaha, Kineskinja koja je prošla težak životni put. Bila je siromašna imigrantica koja nije znala engleski, a poslije je postala doktorica znanosti na prestižnom engleskom sveučilištu. Ja sam pak htjela da moj Djed bude vrckastiji i zabavniji. Mislim da smo pronašle idealnu sredinu.

U najviše scena u filmu ste s Emilijom Clarke. Kako ste s njom surađivali?

- Poznavala sam je samo kroz “Igru prijestolja”, u kojoj glumi ozbiljnu i jaku ženu, tako da je bilo pravo osvježenje kad smo se srele na snimanju. Ona je vesela i šarmantna djevojka, odmah smo kliknule. Cijela ekipa dobro se zabavljala, pa je bilo zadovoljstvo svak dan doći na set. Emilia je iznimno talentirana i jako dobro pjeva, što dotad nisam znala.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 27:  Michelle Yeoh attends the 25th Annual Screen Actors Guild Awards at The Shrine Auditorium on January 27, 2019 in Los Angeles, California. 480543  (Photo by Mike Coppola/Getty Images for Turner)
Getty Images for Turner

U ovom filmu nemate akcijskih scena s kakvima ste se probili kao glumica. Jesu li vam nedostajale?

- Istina, no imala sam nekoliko romantičnih prizora. Peter Mygind, koji glumi mojeg udvarača, bio je toliko šarmantan i drag da je sve bilo vrlo zabavno. Svi smo se na setu smijali kad bih ga zvala “moj dečko”.

Znači li to da ste odustali od akcijskih filmova?

- Nikako! Upravo sam završila snimanje trilera “Gunpowder Milkshake” s odličnom ženskom ekipom predvođenom Angelom Bassett i Lenom Headey, a uskoro ću glumiti u dva nastavka filma “Avatar” Jamesa Camerona. Bit će tu jako puno akcije.

Mislite li da će nakon uspjeha komedije “Ludi bogati Azijati” glumci azijskih korijena u Hollywoodu dobivati više uloga?

- U svakom slučaju, treba srušiti stereotip da azijski glumci mogu igrati samo majstore borilačkih vještina. Zato je snimanje “Ludih bogatih Azijata” bio veliki rizik - naime, da film nije uspio, to bi nas vratilo unatrag. Ovako je otvorio vrata mnogim mladim glumcima, kao što su Henry Golding, Gemma Chan i Awkwafina, koji sada dobivaju glavne role u visokobudžetnim projektima uz bok holivudskim zvijezdama. Možda se nekima čini presporo, ali svijet se ipak mijenja.

Često ste na snimanjima, pa kako vi i vaš zaručnik Jean Todt podnosite razdvojenost?

- Nije to lako, prije nekog vremena sam gotovo cijelu godinu radila u Europi, Aziji i Novom Zelandu. Jean bi dolazio na set kad god bi imao nekoliko slobodnih dana. Osim toga, kad nismo zajedno, barem nekoliko puta dnevno razgovaramo telefonom. I, moram reći, on je nepopravljivo romantičan. Jednom mi je donio dar i rekao mi - slavimo to što smo pet tisuća dana u vezi. “Zar brojiš dane”, pitala sam ga. “Ne samo dane, nego i minute”, odgovorio mi je.

Linker
20. travanj 2024 08:45