ISTOCK
EKSPERTIZA

Ortodoncija - trajno rješenje u svakoj životnoj dobi

Aparatići za zube već dugo nisu rezervirani samo za djecu i tinejdžere. Najbolji dokaz je dugačka lista slavnih koji su se na ovaj korak odlučili kao odrasli.

Što je zajedničko glumici Angelini Jolie, supermodelu Gisele Bundchen te bivšoj tenisačici Mariji Sharapovoj - osim što su uspješne i jedne od najzavodljivijih žena na svijetu? Sve su nosile aparatiće za zube, zbog čega imaju savršen osmijeh. Ovu listu objavio je modni magazin Harper's Bazaar, a sastavili su je ponajbolji američki ortodonti koji se često pozivaju na Angelinu i ostale dame s popisa kad žele naglasiti besprijekorne rezultate ortodontske terapije.

Sudeći prema sve većoj potražnji za uslugama ortodonata izvjesno je da su rijetki sretnici koji se mogu podičiti prirodno lijepim zubima. Pri tome ne mislimo samo na estetiku zubi, nego i na njihov pravilan i skladan položaj, a upravo je to područje kojim se bavi ortodoncija.

image
Supermodel Gisele Bundchen zbog nošenja aparatića za zube ima savršen osmijeh.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naši sugovornici jedni su od vodećih u Hrvatskoj za ortodontsku terapiju kojom se uz estetske promjene rješavaju i brojni funkcionalni problemi zuba te neravnomjeran odnos čeljusti. O čemu se radi? Zacijelo ste već puna puta čuli da netko nosi aparatić jer ima "nepravilan zagriz". Naime, zbog neispravnog položaja zuba i čeljusti može se narušiti ukupan žvačni sustav koji inače omogućuje nesmetano žvakanje, gutanje i govor. Niz je i drugih poteškoća poput otežanog održavanja higijene što uzrokuje zubni kamenac, a time i pojavu karijesa. U zagrebačkoj stomatološkoj poliklinici Apolonija naglašavaju da se sve anomalije mogu ispraviti ortodontnom terapijom.

- Pravilni zubi lakše se održavaju čistima, nego jako zbijeni i nepravilni. Pravilan zagriz znači i pravilan prijenos žvačnih sila, što sprečava prekomjerno trošenje zuba i preopterećenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Ortodontska terapija ponekad je i trajno rješenje za bolove u mišićima lica, od kojih pati sve više pacijenata - pojašnjava ravnatelj Apolonije i specijalist ortodoncije Tomislav Lauc, dodajući da je ortodontska terapija i u funkciji umjetnih nadogradnji kao što su implantanti ili mostovi kod kojih se javlja problem pomicanja zubi u prazan (bezubi) prostor kao posljedica dugogodišnjeg nedostatka zuba.

Zadatak ortodoncije je vratiti zube na svoje mjesto i omogućiti ugradnju implantata ili izradu zubnih mostova.

image
Trajanje fiksne ortodontske terapije ovisi o kompleksnosti i izraženosti anomalije. Većina terapija traje između godine i pol do dvije godine.
ISTOCK

Ortodontska priprema savjetuje se i kod stavljanja ljuskica, a u tom slučaju zubi se smještaju u poziciju koja zahtijeva minimalno brušenje zuba. Kad, pak, u djece dođe do preranog gubitka mliječnog zuba, cilj ortodontske terapije je zadržati na mjestu postojeće trajne zube.

Aparatići za zube već dugo nisu rezervirani samo za djecu i tinejdžere. Najbolji dokaz je dugačka lista slavnih koji su se na ovaj korak odlučili kao odrasli. Glumica Eva Longoria aparatić je stavila u 36. godini, njezin kolega Tom Cruise već je debelo prešao četrdesetu kad je postao vlasnikom osmijeha od milijun dolara, kako mu mnogi komplimentiraju, a vojvotkinja Kate Middleton osmijeh je ispravila prije udaje za britanskog princa Williama.

U dobi odrastanja ortodoncija ima funkciju čeljusne ortopedije te stimulira i usklađuje rast čeljusti, dok u kasnijim fazama života rješava postojeće anomalije te znatno podiže njegovu kvalitetu. Za prvi posjet ortodontu preporučuje se sedma godina života, a gornja dobna granica - ne postoji.

Zahvaljujući stalnom tehnološkom razvoju današnji aparatići nisu samo funkcionalni već su i osvajaju dizajnom. Njihov odabir ovisi o stručnoj procjeni ortodonta, a razlikuju se mobilni, fiksni te aligneri (prozirne udlage za ispravljanje zubi) koji su zbog inovativnog pristupa i drugačijeg načina ispravljanja zubi postali apsolutni hit, kako kod pacijenata tako i kod stomatologa.

image
Aligneri ili prozirne udlage za ispravljanje zubi su, zbog inovativnog pristupa i drugačijeg načina ispravljanja zubi, postali apsolutni hit.
ISTOCK

- Mobilni aparatići poznati su još i kao noćni. Sastoje se od akrilatnog dijela i čeličnih elemenata kojima se drže za zube, a nose se od 14 do 16 sati na dan. Uglavnom je to tijekom noći, dok spavamo, ali potrebno ih je nositi minimalno 4 sata i po danu. Koriste se kod mlađih pacijenata zato što je kod njih još uvijek prisutan potencijal rasta. Korigiraju položaj zuba te poboljšavaju mekotkivne i skeletne odnose kako bi se stvorila harmonija lica. Ako pacijent ne postavlja pravilno noćni aparatić na zube i ne nosi ga dovoljno dugo, terapija neće biti uspješna te će se odužiti. Mora se skidati prije jela i za vrijeme slobodnih aktivnosti, dok fiksni aparatić ostaje na zubima do samog kraja terapije, a sastoji se od bravica, žica i ortodontskog luka. Bravice su nalijepljene na zube, dok žičani ortodontski luk vrši silu na zube i tako ih pomiče - tumače u zagrebačkoj stomatološkoj poklinici TIM DENT Miličić.

Prednost fiksnog aparatića u odnosu na mobilni su i konstantne blage sile koje preciznije pomiču zube.

Mobilni je aparatić pogodan za ispravljanje manjih i srednje teških anomalija, no za teške anomalije rješenje mogu biti fiksni aparatić ili Invisalign aligneri - koji su zbog svog dizajna postali svojevrsni modni dodatak.

Invisalign ortodontska terapija kompjuterski je navođena terapija koja pomoću seta prozirnih udlaga (alignera) radi točno određene, unaprijed isplanirane pomake zuba, a većinu anomalija ispravlja jednako učinkovito kao i fiksni aparatić. Za razliku od "klasičnog" fiksnog aparatića može se skidati prije jela i pranja zubi, što znatno olakšava održavanje oralne higijene. Nošenje udlaga je ugodno, a s obzirom na to da su aligneri prozirni i gotovo nevidljivi ne narušavaju izgled pacijenata tijekom same terapije.

image
Život s ortodontskim aparatićem, ma kakve on vrste bio, ne mijenja se značajno - osim što zubi postaju ljepši, a osmijeh atraktivniji.
ISTOCK

Život s ortodontskim aparatićem, ma kakve on vrste bio, ne mijenja se značajno - osim što zubi postaju ljepši, a osmijeh atraktivniji. Specijalistica ortodoncije Ivana Rupić iz poklinike Apolonija ističe da je prilikom nošenja aparatića važno paziti na prehrambene navike te pojačano održavati oralnu higijenu.

- Kad je riječ o fiksnom aparatu postoji vrijeme prilagodbe na same bravice, a ono traje nekoliko dana. Tijekom ortodontske terapije potrebno je izbjegavati odgrizanje i žvakanje jako krute hrane. To u praksi naravno ne znači da je dozvoljeno jesti isključivo tekuću i kašastu hranu, samo treba pripaziti s baš tvrdim namirnicama. Žvakanje se preporučuje jer ono povećava cirkulaciju na vrhu korijena zuba što ubrzava sam pomak zuba. Prije ulaska u ortodontsku terapiju pacijenti prolaze kroz program edukacije o oralnoj higijeni. Smatramo to veoma važnim i neophodnim. Održavanje oralne higijene tijekom trajanja fiksne ortodontske terapije zahtijeva vrijeme i minimalnu pacijentovu manualnu vještinu. Adekvatnom edukacijom o primjeni pomagala za oralnu higijenu sprječava se moguće pojačano nakupljanje zubnog plaka i posljedice koje ono donosi objašnjava dr. Rupić.

image
Aparatići za zube već dugo nisu rezervirani samo za djecu i tinejdžere. Međutim, bilo bi sjajno da se problem krene riješavati već u djetinjstvu.
ISTOCK

Trajanje fiksne ortodontske terapije ovisi o kompleksnosti i izraženosti anomalije. Većina terapija traje između godine i pol do dvije, a nakon što se skine aparatić, pacijent još neko vrijeme mora nositi takozvani retainer.

- Zubi imaju tendenciju vraćati se u svoj početni položaj, stoga je retencija vrlo važan dio ortodontske terapije i ne smije se zanemariti. Nošenjem plastičnog retainera i stavljanjem tanke žice na unutarnju stranu zuba sprečava se pojava recidiva, odnosno vraćanja zubi u početni položaj kakvi su bili prije ortodontske terapije, a zadržavaju se postignuti rezultati. U kojoj mjeri će se nositi retainer procjenjuje ortodont te je na kontrole potrebno dolaziti i u fazi retencije, samo puno rjeđe - napominje specijalistica ortodoncije Katarina Krajačić iz zagrebačke stomatološke klinike Dentum.

Linker
22. prosinac 2020 13:34