EKSPERTIZA DR. MED. JADRANKE SOKOL

Veliki povratak kemijskog pilinga kao ultimativnog beauty tretmana

Baš kao što su se u modu vratili trendovi iz 90-ih, poput satenskih slip haljina, crop topova, traperica visokog struka, naočala mačkastih okvira i bob frizura, "comeback" trend zavladao je među beauty tretmanima. SVe o tome objašnjava ugledna zagrebačka dermatovenerologinja.
 Getty Images/iStockphoto

Novi procvat trenutačno proživljavaju kemijski pilinzi za kojima, prema podacima Američkog udruženja plastičnih kirurga, još od prošle godine kontinuirano raste potražnja.

Taj klasični beauty tretman porijeklo vuče iz drevnog Egipta i doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku i tretirala lice fermentiranim kožicama grožđa, kako bi zadržala kožu lijepom i svježom.

No, potražnja za kemijskim pilinzima zamrla je početkom 2000-ih i usponom popularnosti lasera, u usporedbi sa 90-ima, kad su bili apsolutni beauty hit, posebno 1997. godine kad su na listi neinvazivnih kozmetičkih tretmana zauzeli prvo mjesto.


Traženiji od mikrodermoabrazije

Iako se na prvom mjestu te ljestvice potom ustoličio - botoks, potražnja za kemijskim pilinzima danas rapidno raste i ukupno gledano, veća je nego slavne 1997. s obzirom na to da danas neinvazivni tretmani imaju mnogo više poklonika. Zanimljivo je da su kemijski pilinzi prošle godine nadmašili čak i tretman mikrodermoabrazije. Popularnost kemijskih pilinga nimalo ne čudi dr. med. Jadranku Sokol, stručnjakinju na području dermatologije i venerologije.

- Kemijski piling jedan je od najčešćih tretmana u korektivnoj dermatologiji kojim se mogu uspješno tretirati različita stanja kože, s relativno malim rizikom od mogućih nuspojava. Pojavom novih načina resurfacinga laserima kemijski piling nakratko je pao u sjenu, ali je iskustvo pokazalo da se dobri rezultati uvijek postižu kombinacijom različitih tretmana i zato raste njegova popularnost - rekla je dr. Sokol.

Tretmani glikolnom kiselinom bili su najpopularniji 90-ih, a dr. Sokol kaže da su i danas vrlo prihvaćeni, iako joj se čini da su raširenije standardizirane kombinacije različitih kiselina te piling retinolom.


Što se nalazi u tim pilinzima

- U kemijskim pilinzima koriste se alfa-hidroksi kiseline, među kojima su glikolna, mliječna kiselina i mandelična te beta-hidroksi kiseline, poput salicilne, piruvične kiseline, triklor octene kiseline, retinol te fenola koje se mogu kombinirati u različitim formulama kojima se potenciraju željeni efekti. Tretiraju se različita oštećenja kože prouzročena UV zračenjem, kao što su aktiničke keratoze, solarni lentigo, dermatohelioza, solarna elastoza te promjene u pigmentaciji, a mogu se tretirati i plitki ožiljci, poput onih od akni te znakovi starenja, tanke linije i bore, gruba tekstura kože te koža beživotnog izgleda - objašnjava dr. Sokol.

Mogu se tretirati lice, vrat, šake, ali i ostali dijelovi tijela na kojima se želi postići određeni terapijski učinak, a upravo na temelju željene dubine djelovanja kemijski pilinzi dijele se na površinske, srednje duboke i duboke pilinge.

Ovisno o vrsti i agensima varira i cijena, od 300 do 2000 kuna po tretmanu. Iako svaka vrsta kemijskog pilinga ima protokol kojeg se treba pridržavati da bi se postigli željeni rezultati, kod svakog je potrebna jedna vrsta pripreme kože odgovarajućim pripravcima za kućnu njegu najmanje 2 do 6 tjedana prije početka profesionalnog tretmana.

Zagreb,060616.
Poliklinika Sokol.
U poliklinici za njegu lica i tijela Sokol radi se tretman njege lica kozmetickim preparatima Skeyndor.
Na fotografiji: lijecnica Jadranka Sokol.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić/CROPIX
dr. med. Jadranka Sokol ističe kako je kemijska pilinge preporučljivo provoditi u hladnije doba godine.

- Pri izvođenju pilinga područje na koje se nanosi kemijski agens treba očistiti od šminke i nečistoća, zatim se nanosi sredstvo za odmašćivanje kože, a nakon toga se zaštite sva osjetljiva područja, kao što su oči, područje oko nosnica i uglovi usnica. Tada počinje proces nanošenja kemijskog agensa, a tijekom izvođenja postupka nužno je pažljivo nadzirati izgled kože kako bismo bili sigurni koliki je stupanj prodiranja agensa u dubinu. Nakon završetka procesa nanošenja kemikalije provodi se neutralizacija, iako za neke vrste pilinga nije potrebna, a koža se može hladiti lepezom i mogu se primijeniti posebne maske za hlađenje. Na kraju se obavezno nanose kreme za reepitelizaciju i zaštitu od sunca - opisala je dr. Sokol, dodavši da tretman površinskih i srednje dubokih pilinga traje pola sata, a mogu se ponavljati u razmacima od dva tjedna.


Kada na tretman

Rezultati su vidljivi najčešće već nakon četiri tretmana. Kemijske pilinge preporučljivo je provoditi u hladnom razdoblju godine kad nema mnogo sunčanih dana, odnosno u jesen, zimi i u rano proljeće jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja.

Posebno intenzivan, pak, duboki je fenolni piling, za čije je izvođenje potrebna primjena anestezije, EKG monitoriranje i infuzija pa se on provodi u hospitalnim uvjetima i traje dulje. Potpuna rekonstrukcija dermalnog vezivnog tkiva uobičajeno završava šest mjeseci nakon tretmana. Uobičajene reakcije nakon kemijskih pilinga su blage i prolazne nuspojave, kao što je crvenilo, ljuštenje, osjećaj peckanja, svrbeža, zategnutost te manje naticanje površinskog sloja kože, kaže dr. Sokol, ističući da su kemijski pilinzi učinkoviti u gotovo svakoj dobi, od puberteta do starosti.

- Ponavljanom primjenom kemijskih pilinga možemo se pomladiti - istaknula je dermatologinja.

PRIREDILA A.A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:44