Mezoterapija

Blagodati koktela vitamina i hijalurona za svježu i sjajnu kožu

Mezoterapija ima trostruki učinak jer se višestrukim ubodima igle ostvaruje mehanička stimulacija kože.
 Getty Images/iStockphoto

Potiče i sagorijevanje masnoća, oslobađanje suvišne vode i toksina, stimulirajući limfnu drenažu kada se koristi za konturiranje tijela.

Infuziju za kožu, kako još nazivaju popularnu mezoterapiju, još sredinom 50-ih godina u Francuskoj osmislio je dr. Michel Pistor za liječenje vaskularnih poremećaja. Tada nije ni slutio da je zapravo otkrio beauty tretman koji osigurava svježu i sjajnu kožu.

Blagodati koktela vitamina i hijalurona za suhu kožu prepoznati su diljem svijeta, a poznata je stvar da holivudske glumice prije važnog eventa skoknu na tretman mezoterapije kako bi dobile onaj poznati glamurozni sjaj i zategnutost kože. Isto je i s mladenkama, kojima je mezoterapija prije velikog dana postala obavezan tretman, poput odlaska na frizuru i šminkanje.


Osnovni mezoterapijski postulat

Pistorov osnovni mezoterapijski postulat, koji se poštuje i danas, glasi: "Mali volumen nekoliko puta na pravome mjestu".

Zato se u kožu u mikroskopskim količinama injektiraju različite bioaktivne supstance poput vitamina, aminokiselina i farmaceutika, a poznato je da estetska mezoterapija ima brojne učinke.

- Najbolji dokazi za djelotvornost mezoterapije postoje za liječenje celulita, lipolizu i rejuvenaciju kože, a potom za uklanjanje strija i pigmentacija te liječenje opadanja kose i androgenetske alopecije - navodi dermatologinja, doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler.

Mezoterapija zapravo ima trostruki učinak jer se višestrukim ubodima igle ostvaruje mehanička stimulacija kože, kokteli aktivnih tvari ostvaruju farmakološki učinak, a primjena otopine aktivnih tvari u mikrodozama aktivira veći broj receptora u koži.

young woman gets botox injection in her lips. Woman in beauty salon. plastic surgery clinic.
Getty Images/iStockphoto
Osim na licu, mezoterapija se može koristiti i na drugim dijelovima tijela.

Rezultati na licu

Kada se izvodi na licu, mezoterapija pospješuje hidrataciju kože, poboljšava konture lice, sprječava njenu opuštenost, a k tome se i ublažavaju bore i smanjuju pigmentacije. Mezoterapija može poticati i sagorijevanje masnoća, oslobađanje suvišne vode i toksina, stimulirajući limfnu drenažu kada se koristi za konturiranje tijela.

- Glavne tvari za rejuvenaciju su hijaluronska kiselina, organski silicij, dimetilaminoetanol, vitamini A i C, kojična i azelaična kiselina. Za lipolizu i redukciju celulita se, pak, koriste fosfatidilkolin, deoksikolična kiselina, L-karnitin, aminofilin, dimitilaminoetanol, artičoka, a za liječenje opadanja kose biotin, pantenol, dutasterid i minoksidil - objašnjava dr. Lazić Mosler.


Recept za učinkovitost

Dermatologinja također dodaje da mezoterapijski koktel mora sadržavati najmanje dvije ili tri glavne tvari kako bi bio učinkovit.

U koktele se uz glavne tvari dodaju i različite dodatne tvari kao što su antioksidansi, aminokiseline, multivitamini, minerali u tragovima, heksapeptid-3 te faktori rasta.

- Mesoestetic Mesohyal portfolio nudi devet dvokomponentnih koktela koji sadrže hijaluronsku kiselinu te po još jednu od glavnih mezoterapijskih aktivnih tvari, potom koktel NCTC 109 za biorevitalitaziciju i mezoterapijski koktel s osobito visokom koncentracijom neumrežene hijaluronske kiseline Mesohyal Hyaluronic. Tek međusobnim kombinacijama 2-3 različita koktela u različitim omjerima postižemo individualizirano i ciljano rješavanje problema u pojedinim regijama lica i tijela - rekla je dr. Lazić Mosler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:13