PAMETNE FORMULE

DOBRO, BOLJE, NAJBOLJE: Što je to što matične stanice čini toliko posebnima u njezi kože

Kako kozmetički brendovi za njegu kože nastavljaju s ludim znanstvenim napretkom, proizvodi na bazi matičnih stanica sve više iskaču s polica ljekarni, parfumerija, dermatoloških poliklinika... Čemu tolika strka?
 Foto: Profimedia

Ljudi već stoljećima koriste kozmetiku kako bi bili ljepši, njegovaniji i zdraviji. Prije modernog doba sadržavala je mirisna ulja, masti, pčelinji vosak, minerale i prirodne boje, poput kane. Mirisi i kozmetika odigrali su važnu ulogu u oblikovanju naše socijalne kulture, a počeli su se koristiti još u egipatsko doba. Danas su kozmetički proizvodi mnogo sofisticiraniji, a tehnološki napredak učinio ih je dostupnijim masama.

Nije iznenađujuće da je kozmetika uvelike evoluirala i da sadrži mnoštvo različitih sastojaka. No postoji trend povratka prirodnim i održivim sastojcima. Možda smo pristrani, ali u industriji vezanoj uz njegu kože tehnološki je napredak jedan od najuzbudljivijih. Od različitih lasera do čudno dizajniranih napravica za kućnu upotrebu, sfera pomlađivanja neprekidno evoluira, zajedno s novim tretmanima i zahvatima koji se pojavljuju na dnevnoj bazi. Prije samo nešto više od deset godina nitko nije ni pomišljao da bi neki vizažist mogao početi koristiti izraz konturiranje. Hoće li onda za deset godina bore, tamne mrlje i obješena koža postati stvar prošlosti?

Uloga beauty industrije je biti na vrhu i stalno tragati za sastojcima koji će kožu održati mlađom i čvršćom.

Danas je ona podlegla trendu koji se činio posve neočekivanim, čak i u usporedbi s lososovom spermom. Riječ je o matičnim stanicama.


ŠTO SU MATIČNE STANICE?

Svatko od nas ima neku predodžbu o tome što su matične stanice, ali možda je bolje ako vam to plastično objasnimo. Pojam matične stanice odnosi se na prilično široku kategoriju stanica koje sudjeluju u stvaranju i obnavljanju tkiva. Drugim riječima, to su stanice koje pomažu vama, vašem psu i rajčicama u vrtu da se izliječe. Ljudi, životinje i biljke imaju tu vrstu stanica. I to je ono što ih čini posebnim - one su nediferencirane i imaju neprocjenjiva svojstva samoobnavljanja i diferencijacije. Laički rečeno, to znači da imaju mogućnost dijeljenja kako bi stvorile još više novih stanica.

Ljudske matične stanice podijeljene su u tri glavne kategorije.

Embrionalne stanice, koje kontroliraju djetetov razvoj, odrasle matične stanice, koje se nalaze u djece i odraslih osoba i odgovorne su za popravak i obnovu vezivnog tkiva, te tkivne matične stanice, koje samo popravljaju i pomlađuju posebna tkiva poput kože.


BILJNE MATIČNE STANICE

U svijetu kozmetičke industrije biljne matične stanice vrlo su popularne. Široko su prihvaćene zbog svojih mogućnosti regeneracije kože. Ako matična stanica pomaže cvijetu da procvjeta pri niskim temperaturama, onda i vašoj koži može pomoći da ostane svježa i sjajna. No je li takva logika uopće smislena? Prema mišljenju nekih stručnjaka, baš i ne. Dirigirajući obnovu biljnih stanica staničnim signalima primaju naredbe koje ljudske stanice možda neće prepoznati. Tvari biljnih stanica ne mogu oponašati aktivnosti naših matičnih stanica u organizmu na primarni način. Postoje genetske granice koje nije moguće prijeći. Samo zato što ružine matične stanice mogu pomoći u rastu i cvjetanju ruže ne znači da isto mogu učiniti za našu kožu. No neke biljne matične stanice doista mogu osigurati nutrijente i metabolite (kemijske jedinke koje su međuprodukti ili produkti metabolizma) koji stimuliraju stvaranje epidermalnih matičnih stanica na sekundarni način. Pri kupnji proizvoda koji sadrže biljne matične stanice treba obratiti pozornost na to je li potkrijepljen znanstvenim istraživanjima i kliničkim testiranjem.


STARENJE I MATIČNE STANICE

Naša koža obiluje matičnim stanicama. Starenjem ih počinjemo gubiti, a do 50. godine izgubimo oko 98 posto. U mlađoj dobi prosječna obnova stanica kože traje između 25 i 30 dana, a starenjem se usporava i može trajati i do 60 dana. Kada je izložena brojnim utjecajima, gubi svoj vibrantni mladenački izgled. Matične stanice nisu posve bez kontroverzi. Korištenje embrionalnih stanica za znanstvene potrebe vrlo je vruće pitanje jer se tijekom procesa skupljanja matičnih stanica embrij uništava. I dok neke kozmetičke tvrtke koriste ljudske matične stanice, one potječu od odraslih stanica, a ne embrionalnih, a većina proizvoda ionako sadrži biljne matične stanice. Proizvodi za njegu kože na bazi matičnih stanica često ne sadrže same matične stanice, nego proteine i aminokiseline koje luče mladenačke stanice. To je ono što tijelo prepoznaje i može iskoristiti za pomlađivanje i obnavljanje stanica.

Foto: Profimedia

Koktel proteina i aminokiselina koji se dobivaju iz matičnih stanica signalizira našim stanicama da stvaraju više kolagena i elastina i tako potaknu proces pomlađivanja. Biljne matične stanice koriste se u tim proizvodima kako bi se izbjegle kontroverze vezane uz metode izvlačenja povezane sa životinjskim i ljudskim izvedenicama matičnih stanica. Grožđe, kupine, jorgovan, ruža i bazga najčešći su biljni izvori. Važno je naglasiti da je znanost o matičnim stanicama i dalje u povojima, pa iako nisu svi dermatolozi uvjereni u to da su one čarobni borci protiv starenja, slažu se da su ti proizvodi puni blagotvornih sastojaka. Vjeruje se da su vrijedni korištenja prije svega zbog visoke koncentracije antioksidansa, koji čuvaju kožu od vanjskih oštećenja, i zbog poticanja obnove stanica. Stručnjaci preporučuju da se proizvodi na bazi matičnih stanica kombiniraju s onima koji sadrže retinol kao dio anti-age njege. Ljudska se koža stalno obnavlja uz pomoć ugrađenih mehanizama koji je štite od oksidativnih i oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

EKSTRAKTI!?

Mnoge su studije pokazale da ekstrakti biljaka mogu utjecati na regenerativnu moć kože i podići sadržaj kolagena, čineći kožu mekom i prozračnom. Biljke mogu jako dugo živjeti i bogate su antioksidansima, a biljni ekstrakti dio su dermatoloških istraživanja. Mnoge kozmetičke tvrtke stavljaju na tržište proizvode za koje tvrde da su rezultat korištenja tehnologije matičnih stanica. Ali, kao što smo već spomenuli, to su ekstrakti matičnih stanica. Industrija biljnih matičnih stanica uvelike ovisi o istraživačkom radu. Znanstveni dokazi podržavaju antioksidativne i protuupalne spojeve pronađene u grožđu, jorgovanu i švicarskim jabukama i zato kozmetička industrija sadrži takve sastojke koji imaju mogućnost fotozaštitnog djelovanja protiv oštećenja izazvanih UV zrakama. Antioksidansi iz voća, poput antocijanina, pronađeni su u grožđu, dok su matične stanice jabuka bogate fitonutrijentima. Trenutačno se u kozmetičkoj industriji koriste još rajčice, đumbir, močvarne jagode, bazga, ružičasti zimzelen i šafranike. Najnoviji trendovi u anti-age kremama uključuju derivate iz indijskog ogrozda, peruanskog noćurka i tropoelastina dobivenog iz embrionalnih matičnih stanica, dok neke tvrtke kombiniraju biljne i ljudske matične stanice. Proizvodi za kosu na bazi metvice izvedeni su iz biljnih matičnih stanica i razvijeni za njegu kose.

Očigledno je da budućnost kozmetičkih proizvoda leži upravo u tehnologiji biljnih matičnih stanica.

Daljnjim razvijanjem ove tehnologije, s ciljem dobivanja većih količina aktivnih sastojaka, kada za to postoji potreba, neće biti ograničenja u korištenju biljnih ekstrakata u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:00