HIT SASTOJAK

POTENTNI VITAMIN C: Ključni igrač u postizanju mladolike kože i ujednačenog tena

Najtraženiji je među sastojcima beauty proizvoda, a njegova popularnost na društvenim mrežama gotovo je nevjerojatna. Razlog tomu su rezultati koji su vrlo brzo vidljivi.
 Foto: Shutterstock

Glavni saveznik u borbi protiv prehlada i viroza koji potiče rad našeg imunosnog sustava i ubija bakterije nanovo je otkriven kao eliksir mladosti: zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala te sprečavanja razvoja hiperpigmentacija, vitamin C postao je obvezan saveznik u beauty rutini te ključni sastojak seruma, ulja i hidratantnih krema. Iako su njegove brojne blagodati odavno poznate, vitamin C tek je zadnjih godina postao jedan od ključnih igrača u njezi, a ta, u kozmetičkom svijetu dosad neviđena pomama za nekim sastojkom vrhunac je doživjela lani.

Vitamin C bio je najtraženiji sastojak kozmetičkih proizvoda, na dugačko i široko hvale ga svi stručnjaci za njegu kože, ali i vizažisti i celebrityji. Popularnosti tog vitamina svjedočio je i Pinterest na kojem je "pinanje" proizvoda s vitaminom C poraslo za nevjerojatnih 3379 posto u odnosu na prethodne godine.

Upravo sada, s dolaskom toplog i sunčanog vremena, potražnja za idealnom formulom s vitaminom C doseže vrhunac.

Uz njegovu pomoć riješit ćemo se umornog, sivkastog tena koji je rezultat višemjesečnog boravka u zatvorenim i grijanim prostorima, on je izvor antioksidacijske zaštite te je zaslužan i za poticanje sinteze kolagena koji hidratizira, umiruje i zacjeljuje kožu te poboljšava njenu teksturu. Kožu će učiniti glatkom, otpornijom, ujednačit će ten i posvijetliti hiperpigmentacije, a k tome je i snažan borac protiv znakova starenja. Brzo i vidljivo smanjuje već nastale bore i sprečava nastanak novih. Uz sve to, vitamin C pružit će i dodatnu zaštitu od sunca tako što će "podebljati" dermis te mu pomoći da se bori protiv štetnog UV zračenja, no treba biti oprezan.

Kako se koristi

Proizvode s tim potentnim vitaminom trebalo bi na kožu nanijeti barem dvadeset minuta prije izlaganja suncu (što uključuje i šetnju do dućana), a uz njega obvezno valja koristiti i proizvod sa zaštitnim faktorom. U suprotnom, fototoksični vitamin prouzročit će upravo ono protiv čega nam se pomaže boriti - hiperpigmentacije. Onima, pak, koje ni visok SPF neće uvjeriti da je lice sigurno od eventualnih kontraindikacija savjetuje se da vitamin C uključe u svoju noćnu njegu.

U kozmetičkim proizvodima koristi se nekoliko vrsta vitamina C, najčešće L-askorbinska kiselina.

Prema mnogim kliničkim ispitivanjima, u najveće prednosti L-askorbinske kiseline svrstava se poticanje proizvodnje kolagena, zaglađivanje i učvršćivanje kože te istodobno sprečavanje fotostarenja uzrokovanog štetnim djelovanjem UV-zraka.

Foto: Shutterstock

Koji odabrati

Među omiljenim proizvodima s vitaminom C prvi je Triple C Lightning Liquid Limited Edition, nastao kao rezultat ekskluzivne suradnje popularnog korejskog kozmetičkog brenda Cosrx i Charlotte Cho, južnokorejske kozmetologinje, spisateljice i poduzetnice koja je najpoznatija kao suosnivačica Soko Glama, tvrtke specijalizirane za korejske kozmetičke proizvode što je najviše pridonijela trenutnoj pomami za korejskim beauty proizvodima u SAD-u. Kada je serum lansiran, rasprodan je za samo sat vremena, a isto se dogodilo i sa svakom sljedećom pošiljkom. Trenutačno za Cosrxov Triple C Lightning Liquid postoji lista čekanja na kojoj je upisano 18.000 ljudi.

Amazonov je hit proizvod, pak, TruSkin Naturals Vitamin C Serum koji je viralan zahvaljujući feedbacku zadovoljnih korisnika koji su ostavili čak 9000 osvrta, a čak ih je 75 posto proizvod ocijenilo s pet zvjezdica. I na našem tržištu pojavili su se mnogi beauty proizvodi s vitaminom C, a među posljednjima je svoju inovaciju predstavio Kiehl's. Njihov Powerful-Strength Line-Reducing koncentrat sa 12,5 posto vitamina C brzo je postao omiljen, a među hvaljenim je proizvodima i The Ordinary Vitamin C Suspension 30% in Silicone. On donosi najčišću formu vitamina C koja ostaje kompletno stabilna zahvaljujući izostanku vode u formuli. Niz je proizvoda za koje se čini da imaju čarobni efekt, no naravno nitko ne obećava čuda. Proizvodi s vitaminom C dat će koži zaglađeniji izgled već nakon prvog nanošenja, a pravi će se rezultati vidjeti nakon dva do četiri tjedna. Većina se proizvoda pokazala odličnima za sve tipove kože, za muškarce i za žene, bez obzira na godine.

Preporučene doze vitamina C

Uvriježeno je mišljenje da vitamina C najviše ima u agrumima, no zapravo je paprika babura najbogatiji izvor tog višestruko korisnog vitamina. Naime, jedna svježa paprika zadrži 200-300 mg vitamina C, što je 100 mg više od čaše svježe iscijeđenog narančina soka. Preporučena doza za žene je 75 mg na dan, a za muškarce 15 mg više. No, nažalost, vrlo malo vitamina C unesenog prehranom dospije do kože, tvrdi dermatologinja Laurel Naversen Geraghty s privatnog i istraživački orijentiranog Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Zato je, kaže, toliko važno da se proizvodi na bazi vitamina C primjenjuju površinski, lagano tapkajući dok ih koža ne upije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 21:33