Matej Dokić
VIŠESTRUKO TALENTIRAN

Aljoša Jurinić - pijanistička zvijezda koja igra i nogomet

Nakon finala Chopinova natjecanja u Varšavi, u kojem je pokazao da je jedan od najboljih pijanista na svijetu, 26-godišnjaku sa zagrebačke Trešnjevke bukirana je cijela koncertna sezona, koja počinje nastupom u dvorani Lisinski.

Aljoši Juriniću u proteklih je nekoliko tjedana stiglo toliko koncertnih ponuda koliko bi ih, obično, skupio tijekom cijele godine, a na ulici ga prepoznaju i oni koji inače ne prate klasičnu glazbu. To ne čudi, jer on je jedan od deset najboljih pijanista na svijetu, što je vrijedno svakog divljenja. U Hrvatskoj to, dosad, nije ostvario nitko – čak ni najpoznatiji domaći klavirski majstor Ivo Pogorelić.

A prvi veliki recital nakon vrhunskog plas mana u Poljskoj 26-godišnji Zagrepčanin održat će 10. prosinca u dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje nastupa uz prat nju Simfonijskog orkestra HRT-a.

Aljoša je uspješan i u svemu drugome čega se dotakne. Tako svojoj strasti od djetinjstva – nogometu – također pristupa na seriozan i gotovo znanstveni način.

– Kao klinca više me palila estetika – lijepi gol ili dribling – ali danas je to taktika igre – kaže Aljo­ša koji je rekreativno i igrao nogomet, ali je prestao zbog ozljede prsta. Danas kondiciju održava u teretani, a nogomet prati gotovo profesionalno: po nekoliko puta gleda istu utakmicu i analizira poteze igrača kao dijelove homogene skupine.

Dora Ivanović

Priču o ovom nadasve zanimljivom i višestruko talentiranom mladom čovjeku čitajte u novoj Gloriji.

Linker
25. travanj 2024 18:52