Arsen Dedić: Gabi i ja prošli smo sve oblike nasilja

Nikada se nije trudio biti svima omiljen, kaže da mu nije stalo do slave i da nema živaca za pretjerano medijsko eksponiranje. Neki ga smatraju cinikom, neki zadnjim romantikom, ali svi se slažu da je Šibenčanin Arsen Dedić, koji je nedavno proslavio 75. rođendan, jedan od naših najvećih živućih kantautora i pjesnika. Tijekom svoje više od pola stoljeća duge karijere skladao je glazbu za oko 70 filmova, 150 kazališnih predstava, objavio 40-ak ploča i CD-a, napisao 32 knjige, dobio bezbroj nagrada i priznanja…

Iste mu, kaže, previše ne znače, a za 75. rođendan želi si samo mir i zdravlje, za koje se već 40 godina, koliko su u braku, brine njegova supruga, pjevačica Gabi Novak (77). Ona je kamen temeljac njegovog života, a najveća radost su mu unuke: Lu (10), kći njegovog sina, jazz-glazbenika Matije Dedića (40), i uskoro dvogodišnja Ema, unučica koju mu je podarila kći iz prvog braka, dizajnerica tekstila Sandra Dedić Slavica (51).

Čija vam je čestitka najdraža? – Najdraža mi je telefonska čestitka moje Lu, koja slavi rođendan dva dana nakon mene, 30. srpnja. Inače, nju zovem unuka A, a Emanuelu unuka B. I unuka B je lavica, rođena je 4. kolovoza, a obje obožavam. Do darova uopće ne držim, ali me Lu uvijek oduševi kad mi pokloni crtež. Izvrsno crta, a zna da dida voli žabe, jer je u mom dvorištu u rodnoj kući u Šibeniku uvijek poslije kiše bilo žaba. Zato mi ih često crta. Materijalno mi zaista ništa ne znači, stalo mi je do pristojnosti, stila, inteligencije, dobrote… To je ono što mi je bitno.

Koje razdoblje svog života smatrate najboljim i zašto? – Pa eto, s Gabi sam toliko dugo, prošli smo 40 godina zajedno. Da nije bilo dobro, ne bi trajalo toliko dugo. Sve oblike nasilja nas dvoje smo prošli zajedno: i požar u kući, i gubitak prvog djeteta, i što su njoj radili, i što su meni radili… U Gabi sam našao podršku. Baš mi je ovih dana govorila: “Kad gledam što si prolazio i što prolaziš, ja ću te do kraja svom snagom štititi”. To je lijepo čuti od žene koja ima toliko godina.

Pročitali ste skraćeni tekst o Arsenu Dediću. Cijeli intervju potražite u tiskanom izdanju časopisa Gloria (br. 969). Ovdje se možete pretplatiti na PDF izdanje Glorije– u elektronskom obliku možete preuzeti samo jedan broj, no najviše štedite ako se pretplatite na 24 mjeseca.

Linker
26. travanj 2024 02:04