61. BERLINALE

Braća Coen: Klinci danas ne znaju tko je John Wayne

Iako 61. filmski festival u Berlinu službeno počinje tek večeras sa svečanim otvaranjem i projekcijom filma “Čovjek zvan Hrabrost”, Potsdamer Platz već vrvi brojnim novinarima, filmskim distributerima i gledateljima, a ukazale su se i prve filmske zvijezde – Jeff Bridges, Josh Brolin, Hailee Steinfeld te redatelji braća Ethan i Joel Coen.

– Oni su sjajni, najbolji filmaši s kojima sam surađivao. Ljudi tek sada počinju shvaćati koliko su dobri – nahvalio je Jeff Bridges braću Coen i to s razlogom. Naime, u filmu “Čovjek zvan Hrabrost” dali su mu ulogu s kojom je ove godine dobio nominaciju za Oscara, ali i prije trinaest godina ga uzeli za film “Veliki Lebowski” u kojem je ostvario ulogu po kojoj ga se možda i najviše pamti – čudesnog Dudea.

Zanimljivo je su braća Coen u Berlinu bili i 1998. s “Velikim Lebowskim, Jeff Bridges tada nije došao, a tada je film primljen vrlo mlako. Tek kasnije je dobio svoj kultni status diljem svijeta.

– U Europi smo još i imali dobrih kritika, ali u Americi su ga pokopali. Tek kada su ga počeli gledati na videu, film je dobio taj čudni kult status – prisjetio se Joel Coen.

S novim filmom “Čovjek zvan Hrabrost” braća nemaju takvih problema, jer se radi o njihovom financijski najuspješnijem filmu, a ujedno su dobili i velikih 10 nominacija za Oscara, među kojima i onu najvrjedniju za najbolji film godine.

Film o 14-godišnjakinji koja u vrijeme Divljega zapada kreće u lov na ubojicu svojega oca, braća Coen su adaptirali iz knjige Charlesa Potisa, ali filmoljupcima je prva poveznica istoimeni film, također snimljen po knjizi, iz 1969. godine u kojemu je briljirao John Wayne.

– Film smo gledali kao klinci, ali nijednom poslije, tako da ne mogu kazati da je on dio naših uspomena. Mi zapravo nikada nismo ni htjeli napraviti preradu filma, već smo od početka krenuli u adaptaciju romana. Zato ovo ni ne smatramo preradom – kazao je Ethan Coen. Jeff Bridges je, pak, bio zahvalan zbog toga stava, jer tako nije trebao ući u cipele Johna Waynea, već je mogao stvoriti svoj lik koji je pronašao u romanu. Iako su novinari ustrajali na usporedbi s Johnom Wayneom, po mišljenju Joela Coena, to nije toliko bitno za film.

– John Wayne više ne znači puno klincima. Imam 16-godišnjeg sina, koji je čuo za Johna Waynea, ali zapravo ne zna tko je on – kazao je Joel Coen.

Da je to doista tako priznala je i 14-godišnja Haille Steinfeld, koja u filmu glumi glavnu junakinju Mattie Ross, kazavši da prije filma nije imala pojma tko je John Wayne. No, to simpatičnu djevojku iz Los Angelesa nije spriječilo da ostvari odličnu ulogu, zbog koje je i nominirana za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice. Ta je nominacija i jedna od najsumnjivijih na ovogodišnjim Oscarima, ali ne zato što ju Haille nije zaslužila već zato što je ona u filmu zapravo – glavna glumica.

A šefica je, izgleda, bila i na snimanju. Kako je priznao Jeff Bridges, mala je Haille imala šalicu za psovke, u koju je svaki član ekipe trebao ubaciti 5 dolara ako bi slučajno opsovao u njezinom prisutstvu.

– Od te šalice zaradila je više nego što dobila honorar za ulogu – šaljivo je prokomentirao Josh Brolin činjenicu da je upravo on bio osoba koja je trebala najviše novca staviti u šalicu.

Na novinarskoj konferenciji, upravo se Brolin najbolje zafrkavao, pa je tako jednu novinarku, na njezino pitanje upućeno Haille kako se osjećala sama između toliko muškaraca, upitao je li to ona možda ta koja želi biti među muškarcima. A na pitanje njemačkoga novinara koja im je bila omiljena hrana na snimanju, prvo je reagirao kao da želi baciti bocu vode na novinara, a zatim i odgovorio – zmija čegrtuša.

Berlinski filmski festival traje do 20. veljače, a na Potsdamer Platzu ove će godine doći manje holivudskih zvijezda nego inače, ali još se očekuju Liam Neeson, Gerard Butler, Diane Kruger, Kevin Spacey

Josip Jurčić

Linker
20. travanj 2024 06:40