MALI, ALI PALI

Carski tretman za goste u srcu Dioklecijanove palače

U obilazak Vestibula, spomenika kulture u srcu Dioklecijanove palače, više se ne ide samo zbog stoljetnog kamena koji svjedoči o bogatoj splitskoj povijesti. U nekadašnjim carskim odajama danas se nalazi butik-hotel, Vestibul Palace, u ko­­jem svaki gost dobiva carski tretman – i to je zasi­gurno glavni razlog za brojna međunarodna i do­­ma­ća stručna priznanja što ih je dobio posljednje dvije godine. Baš nedavno Vestibul Palace osvojio je nagradu Adrian, koju dodjeljuje Slo­bodna Dalmacija, te zajedničku nagradu Hrvatske gospodarske komore i HTV-a na Danima hrvatskog turizma.

Viziju i trud Vestibulova vlasnika Nenada Nizi­ća (51) prepoznala je i svjetska hotelijerska elita tako da je lani – u jednoj od najtežih recesijskih godina – dobio dva važna inozemna priznanja: britanski list The Sunday Times uvrstio ga je među 100 najboljih malih hotela na svijetu (u izboru je sudjelovalo 28 eminentnih novinara), a potom je postao član najmoćnije hotelske grupacije za male i luksuzne hotele, SLH.

No, o popularnosti splitskog hotelčića najbolje govori lista gostiju koji su u njemu boravili – od Jarna Trullija, bivšeg vozača Formule 1 i vodstva njemačke modne kuće Hugo Boss, do holivudskog glumca Leonarda Simona Nimoya, slavnog Mr. Spocka iz televizijskog serijala “Zvjezdane staze”…

Neki od njih bili su imp­resionirani hotelskim interijerom – kombinacijom modernog minimalizma i starorimskog kamena, drugi činjenicom da su spavali u sobi s originalnom Dioklecijanovom nišom, treće je oduševila ljubaznost i efikasnost osoblja. Iako je u Vestibulu samo dvanaest zaposlenih, sve savršeno funkcionira, a osobit je doživljaj kad goste vode na krstarenje jedanaestmetarskom jahtom.

– U ovaj sam biznis ušao bez ikakvog iskustva u hotelijerstvu, no s puno rada, malo sreće i dovoljno hrabrosti sve se brzo nauči – objašnjava Nenad Nizić svoju formulu uspjeha, zahvaljujući kojoj je danas drugima primjer kako plivati u teškim vremenima.

Ovaj diplomirani ekonomist priznaje da njegov hotel – sa samo sedam soba – zarađuje više nego dvostruko veći hoteli s četiri zvjezdice. Kad se, naime, nakon petnaestak godina provedenih na rukovodećim mjestima u nekoliko velikih splitskih tvrtki i nekoliko godina u građevinskom poslu odlučio okušati kao hotelijer, točno je znao što želi: ekskluzivan hotelčić s uslugom dostojnom careva. Zbog koje se Mr. Spock toliko opustio za svog tajnog boravka u Splitu da se na kraju za uspomenu fotografirao s osobljem.

– U isto vrijeme – tumači Nenad Nizić – kad mi je propala kupnja jednog malog hotela u Jelsi, raspisan je natječaj za prostore Urbanističkog zavoda Dal­ma­­cije u kojima se danas nalazi Vestibul. Prvi gost u hotelu je prespavao u srpnju 2005., nakon dvogodišnjih opsežnih radova u kojima su korišteni samo najbolji materijali i dizajnerski brendovi poput Philippea Starcka. Sav namještaj izrađen je prema zajedničkim zamislima mene i dviju arhitektica, Sa­­še Bui i Katje Dešković, koje su vodile računa o poš­­tovanju propisa o zaštiti spomeničke baštine. Zbog toga hotel nema dizalo, garažu, bazen, noćni bar – i iz tog razloga je u kategorizaciji s četiri, a ne s pet zvjezdica – no s druge strane, gosti piju kavu u vrtu s izlazom na Peristil i spavaju na svilenim plahtama u sobi s ciglom iz trećeg stoljeća. U budućnosti bih volio napraviti wellness po uzoru na one kakve imaju Bvlgarijevi hoteli te vlastiti vinski pod­rum. To je u svijetu luksuznih hotela šlag na torti.

Prije četiri godine Nenad Nizić postao je vlasnikom još jednog butik-hotela u središtu Splita, Ville Dobrić, sa samo četiri sobe i malim caffeom. I u vođenju tog hotelčića pomaže mu supruga Erminija (50), diplomirana ekonomistica zaposlena u banci, te njihovo dvoje djece – 22-godišnji Bruno, student turističkog smjera na Ekonomskom fakultetu u Splitu, te pet godina mlađa Lea, gimnazijalka, koja namjerava studirati turizam u Švicarskoj i jednog dana zajedno s bratom nastaviti obiteljski biznis.

U visoko hotelijersko društvo Lea će ući već u siječnju, kad oca bude pratila u New York: njih dvoje bit će gosti na godišnjoj večeri u Rockefellerovom centru, koju organizira zaklada Heart &Soul. Na listi hotela kao što su čuveni Ritz Carlton i Da Vinci, koji svoje skupe sobe besplatno ustupaju uglednim gostima u zamjenu za dobrotvorni prilog – namijenjen članovima zajednice kojima je potrebna pomoć – već je drugu godinu zaredom i splitski Vestibul Palace.

Dolores Tolić

Linker
14. travanj 2024 05:24