EKSKLUZIVNO: ELIE SAAB

Cilj mi je lijepe žene učiniti ljepšima

Dok sjedimo s libanonskim modnim dizajnerom Eliejem Saabom (44) nakon njegove posljednje pariške revije, očito je koliko izgled može varati. Tko bi pomislio da je ovaj sitan muškarac u dosadnoj odjeći u proteklom desetljeću dizajnirao neke od najljepših haljina holivudskih zvijezda! I da svoju raskošnu osjećajnost nikad ne odaje riječima, ali je pušta da isijava iz svake kreacije, razotkrivajući njegovu opijenost ljepotom, slobodom i mi rom. Elie Saab proslavio se prije šest godina kada je kreirao haljinu koju je Halle Berry nosila na dodjeli Oscara i otada je omiljeni dizajner holivudskih glumica i pop-zvijezda. “Nose” ga i Catherine Zeta Jones, Christina Aguilera i Beyonce, ali i jordanska kraljica Rania te glumice Marcia Cross, Charlize Theron i Teri Hatcher.

Dovoljno je reći samo ES pa da čeznutljivo uzdahnu i žene koje si, možda, nikad neće moći priuštiti njegove glamurozne kreacije. A o raskošnim haljinama počeo je maštati kao šestogodišnji klinac, kad su ga više zanimale škare i krpice nego dječačke igre po ulicama Beiruta. U 16. godini uputio se na školovanje u Pariz, ali se, nestrpljiv da ostvari svoj san, već nakon go dinu dana vratio kući i 1982. otvorio prvi dućan u Beirutu. Odmah je počeo njegovati karakterističan i danas svima prepoznatljiv autorski potpis ne samo što se tiče glamuroznih krojeva nego i korištenja najraskošnijih tkanina, čipke, veza i svila ukrašenih perlicama i kristalima.

Danas radi u Beirutu, Milanu i Parizu, uvijek rado ističe koliko je ponosan na svoju domovinu te nikad ne skriva da je predan glamuru samo kad se radi o njegovim haljinama. Inače se voli držati daleko od svjetla reflektora pa preskače zabave nakon modnih revija i odlazi svo joj djeci i supruzi Claudine, koja mu je najveća inspiracija, ali i najbolja savjetnica. I u Parizu je pokazao da ga ni tenkovi na ulicama njegova grada, kao ni svjetska ekonomska kriza, ne mogu odvratiti od traganja za ljepotom, pa je predstavio prelijepe crne, tirkizne, smaragdne, ljubi časte i nježnožute haljine koje mogu pomoći da se zaboravi siva svakodnevica.

I prije dvije godine prikazali ste u Parizu koloristički raskošnu kolekciju, iako je nedaleko od vašeg bejrutskog studija zveckalo oružje. Kako ste uspjeli kreirati u takvom okružju? – Uvijek nastojim raditi nešto dobro upravo stoga što predstavljam svoju zemlju – Libanon. Zato sam mislio da ću, pokažem li u teška vremena kolekciju lijepe odjeće, pridonijeti dobrom imidžu svoje zemlje. Dobro je kad se o Libanonu govori ne samo zbog Hezbolaha i eksplozija. Moj je studio nedaleko od premijerove kuće, a njegova supruga je jedna od mojih vjernih klijentica. Kako mogu razočarati nju, ali i mnoge druge mušterije?

Svoju modnu kuću pokrenuli ste 1982., u doba kada je Izrael okupirao dio vaše domovine. Kako ste u takvim vremenima mogli misliti o modi? – Bio je to izazov iako me je tada, jednako kao i sada, najviše zanimala glamurozna strana mode. Mislim da je ljudima u ovom dijelu svijeta po trebno mnogo više glamura upravo zbog svega onoga što se događa oko njih. U takvim situacijama svatko djeluje onako kako najbolje zna. A kako sam najbolji u modi, počeo sam se baviti njome. Mi Libanonci volimo takve izazove, vrlo smo ponosni i važno nam je da ustrajemo, usprkos svim teškoćama.

Mnoge od vaših haljina su vrlo izazovne pa pretpostavljam da nisu namijenjene klijenticama arapskoga podrijetla… – Pa, dobro je poznato kakav je arapski svijet… Nije istina da Arap kinje ne nose seksi i lijepu odjeću, nego samo da u takvoj ne izlaze u javnost. Zato je rado nose u posebnim prigodama u svojim kućama i izgledaju čarobno.

Nakon što ste dizajnirali haljinu u boji burgundca za Halle Berry, u kojoj je 2002. dobila Oscara, postali ste miljenikom holivudskih zvijezda. Koliko je ta haljina promijenila vaš život? – Ne bi se moglo reći da mi je promijenila život. Zaista! No, priznajem da sam postao poznat u Hol lywoodu, što je bilo vrlo važno za mene. Volim odijevati lijepe žene i pomoći im da izgledaju još ljepše.

Težite li i vi savršenstvu? – Uvijek.

Kad je riječ o američkim predsjedničkim izborima, zanimljivo je iz modnog rakursa pogledati žene koje su zbog njih bile u središtu pozornosti, od Cindy McCain, Michelle Obame i Sarah Palin do Hillary Clinton. Za koju mislite da se odijeva u skladu sa svojom ulogom? – Moji su interesi daleko od američke politike, ali mislim da je prva dama, ima li stila i elegancije, važna kao simbol. Uvelike može pomoći suprugu, a nosi li dobru odjeću i ima li dobar imidž, može biti odlična ambasadorica i predsjednika i svoje zemlje. Sve to, dakako, počinje, ali ne završava modom.

Smatrate li da Cindy McCain ima stila? – Ona izgleda kao prava prva dama.

A Michelle Obama? – Njezin je stil potpuno drukčiji ili, preciznije, ona izgleda kao da još traga za svojim stilom. Ne znam tko je savjetuje, no mogla bi izgledati prelijepo.

Mnogi tvrde da je Carla Bruni promijenila stil prve dame Francuske. Kako vi ocjenjujete njezin imidž? – Ona je pravo osvježenje kao prva dama. Vrlo je pametna pa, uz to što je supruga francuskog predsjednika, nastavlja pjevati i nastupati. Volim je slušati. Carla Bruni shvaća da uloga prve dame nije vječna i da postoji drugi život nakon nje. Zato je prihvatila tu ulogu, ali je zadržala svoju osobnost.

Dakle, ocjenjujete je vrlo praktičnom! – Razumljivo, kad uspijeva zadržati svoju glazbenu karijeru i biti prva dama. Prikladno se odijeva i ponaša, i odlična je ambasadorica svoje zemlje.

Dok mi razgovaramo, diljem svijeta propadaju banke i financijske institucije… Namjeravate li prilagoditi poslovanje svoje modne kuće novoj financijskoj stvarnosti, kao što su to već učinili Stella McCartney i Roberto Cavalli? – Ne. Mnogi mi predlažu da snizim cijene svoje odjeće, ali ja to ne želim.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom? Je li to, možda, haljina koju ste kreirali za Halle Berry? – Sama haljina je, zapravo, rezultat dugog procesa. Ni kuću ne možete sagraditi samo s jednom opekom, nego nižući mnogo njih jednu do druge. Bilo je mnogo uzbudljivih trenutaka u mojoj karijeri i to smatram svojim najvećim dostignućem.

Vraćate li se iz Pariza u svoju kuću u Libanonu? – Ne živim cijelo vrijeme u Libanonu, iako kao svaki ponosan Libanonac, ondje imam kuću. No, najviše vreme na provodim sa suprugom i djecom u našem domu u Ženevi.

Daphne Barak

Linker
19. travanj 2024 05:49