19.IZDANJE

Cro A Porter otvorile iskusne dame modne scene

Devetnaesti po redu Cro A Porter započeo je jučer, 21. ožujka, u Kući za umjetnost i ljude Lauba koja je ove godine rezervirana za revije alternativnih modnih dizajnera. Prve večeri svoje najnovije kolekcije prikazali su dizajneri avangardne i alternativne modne scene: XD Xenia Design, Jelena Aleksić, Dioralop, Madame Demode i Tamara Bombardelli te Tomislav Bahorić.

Novo izdanje ove modne manifestacije otvorile su iskusne dame domaće modne scene, Tihana Harapin Zalepugin i Livija Butuči , nekad omiljeni modeli u bivšoj Jugoslaviji, a danas ponosne vlasnice vlastitih modnih agencija. Imale su čast nositi reviju za Kseniju Vrbanić , dizajnericu i vlasnicu brenda XD Xenia Design, poznatog po zavodljivoj asimetriji i geometrijskim linijama. Kolekcija ‘Born in the 60’s’ inspiraciju je pronašla u šezdesetim godinama prošlog stoljeća pa suradnja s iskusnim manekenkama ni ne čudi.

Prošlogodišnja pobjednica Fashion Incubatora, Jelena Aleksić , prethodne je sezone debitirala na Cro A Porteru svojom muškom kolekcijom, a jučer je očarala publiku ženskim i muškim pomalo futurističkim modelima, s dominantnim V-izrezima i jarkim bojama.

Osvježavajuću podliniju pod nazivom Dioralop prikazale su udružene mlade snage, Andreja Bistričić, jedina hrvatska dizajnerica sa diplomom prestižnog Central Saint Martins College of Art, te Maja Merlić čija se inspiracija kolorističkim printevima polaroida savršeno stapala s londonsko-pankerskim izričajem njene suradnice.

Kraljica hrvatske avangarde, kako mnogi nazivaju Viktoriju Vržesnevskaju koja stvara pod imenom Madame Demode, udružila je snage s mladom dizajnericom nakita Tamarom Bombardelli te su zajedno pripremile kolekciju „113 kilograma laštika, 56 dekagrama svile i nekoliko ružnih boja“. Neobičan dizajn zasigurno će oduševiti probrane zaljubljenike u modu.

Androginim stilom ovoga puta poigrao se Tomislav Bahorić u svojoj muškoj kolekciji kojom su dominirale noćno plava boja, minimalizam i suprotstavljanje materijala i krojeva. Jedan od rijetkih dizajnera na hrvatskoj modnoj sceni koji stvara isključivo za muškarce zasigurno će se pronaći u garderobi zaljubljenika u avangardu.

Drugi dan Cro A Portera nastavlja se i danas u kući Lauba gdje publika od 15:00 sati može uživati u izložbama dizajnera i neposredno se upoznati s akterima na modnoj sceni, dok redovni program počinje od 20 sati u Westgateu.

Linker
25. travanj 2024 02:03