ISPROBAJTE

EKSPERIMENT Okusi Brazila na vašem stolu

Morski, mesni ili vege rodizio (roštilj) koji na sabljama – uz mnogo priloga i egzotičnih salata – poslužuju vješti konobari (pasadores) tek je djelić slasne priče iz prvog brazilskog restorana u Hrvatskoj Rodizio do Brasil.

Cijena obroka (predjelo, roštilj i desert) je 198 kn, a specijaliteti stižu na stol dok se ne zasitite. Uz slane deserte, poput ananasa sa žara, isplati se kušati bezalkoholno piće guranu, pivo brahmu, liker od šećerne trske cachaça te nacionalni koktel caipirihna. Petkom i subotom atmosferu podižu plesačice sambe i izvorni brazilski zvukovi.

Odresci u umaku od ananasa Sastojci (za 4 osobe): 8 svinjskih odrezaka (kare), 1 ananas, 6 žlica smeeg šecera, 4 žlice octa, 2 žlice kukuruznog škroba Priprava: Odreske pecite na gril-tavi 2,5 minute sa svake strane. Za umak ananas ogulite, narežite na kockice te ubacite u tavicu sa smeđim šecerom, octom i kukuruznim škrobom. Maknite s vatre netom prije no što zavri. Umakom prelijte odreske.

Feijoada Sastojci (za 4 osobe): 1 kg crnog graha, 10 dag suhih svinjskih rebrica, 21 dag svinjskih ostataka (noge, uši, rep), 10 dag dimljenih kobasica, 15 dag ljutih kobasica, 2 velika luka, 1 svežanj vlasca, 3 lovorova lista, 6 režnjeva češnjaka, sol, crni papar

Priprava: Sušeno meso namačite 36 sati u hladnoj vodi, koju promijenite tri do pet puta. Preko noći namačite grah, skuhajte ga bez začina te ostavite u vodi. Meso skuhajte do dvije trećine, potom izvadite ono koje je omekšalo. Na masnoci popržite krupno nasjeckani luk, dodajte iskosani češnjak i vlasac te još kratko ostavite na vatri. Dodajte krupnije komade kobasice i ostatak mesa, kojem prema želji uklonite kosti. Kratko pržite pa spojite s grahom te dolijte vode u kojoj se kuhalo meso. Ubacite lovorov list, popaprite i posolite (pripazite, sušeno meso je slano). Kuhajte još sat-sat i pol. Uz grah poslužite kuhanu rižu i kriške naranče.

Caipirinha Sastojci: 1 limeta, 3 žlicice smeđeg šećera, 0,5 dl likera cachaça, led * International Bartender Association uvrstio ju je među pedeset najboljih pića Priprava: Limetu narežite na komadiće. Stavite u čašu, pospite šećerom te energično promiješajte da limeta pusti sok. Čašu napunite drobljenim ledom i ulijte cachaçu.

Pripremila Vesna Gregl, fotografije Željko Grgić, recepti: chef Marcelo Antonio Donazzoloi

Linker
25. travanj 2024 09:26