KERUMOVA MLADA

Fani Horvat: Pustite me na miru

Dan nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum na TV Dalmaciji objavio da napušta suprugu Ankicu radi trudne ljubavnice Fani Horvat, 25-godišnja studentica postala je najtraženija osoba u Splitu. No, ona je odlučila sakriti se od medija i javnosti te je samo poslala kratku poruku novinaru Slobodne Dalmacije.

– Molim Vas da me više ne kontaktirate. Nisam javna osoba niti bih to željela postati. Hvala – napisala je Fani Horvat, koja je u kratkoj poduzetničkoj karijeri postala vlasnica najmanje četiri tvrtke i 11 trgovina u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Vinkovcima, Dubrovniku, Makarskoj i Šibeniku..

I dok ona šuti, mnogi nagađaju s kolikom imovinom će Ankica Kerum izaći iz braka. Prema imovinskoj kartici predanoj Saboru prije nekoliko mjeseci, Željko Kerum je “težak” 130 milijuna kuna: na vlastito ime prijavio je šest kuća, hotel, dva vrijedna zemljišta i oko 60 milijuna kuna ušteđevine. Dionice i udjeli u njegovim brojnim tvrtkama imaju temeljnu vrijednost od deset milijuna kuna, no on sam nekoliko je puta svoje poslovno carstvo procijenio na pola milijarde eura tržišne vrijednosti.

Zanimljivo je da je tvrtka “Joker” i istoimeni trgovački centar, zajedno s godišnjim najmom od oko 12 milijuna kuna, već danas u formalnom vlasništvu supruge Ankice. Zajedno su vlasnici i obiteljske kuće na Trsteniku, a supruga ima još 350 tisuća kuna ušteđevine.

Predbračni ugovor obitelj Kerum definitivno nije sklopila, budući da 1990. godine takva mogućnost nije bila zakonom predviđena, no pravnici upozoravaju da postoje još dvije mogućnosti: bračni ugovor, kojim se tijekom braka unaprijed definira podjela imovine, te naknadni sporazum o podjeli bračne stečevine. Ako nijedna opcija nije iskorištena, pokreće se sudski spor u kojemu sudska praksa imovinu najčešće podijeli u omjeru pola-pola, no ovakve parnice pred hrvatskim sudovima u pravilu traju između 5 i 15 godina.

– Stečevina se dijeli za razdoblje od početka do kraja bračne zajednice, a nikako ne za period u kojemu partneri, recimo, nisu živjeli zajedno. Obiteljski zakon predviđa da se imovina dijeli na jednake dijelove i potpuno je beznačajno koliko je koji supružnik radio. Nasljedstvo i imovina unesena u brak ne dijele se – pojašnjava odvjetnica Dafinka Večerina.

– Svojim strankama uvijek savjetujem da naprave sporazum o podjeli bračne stečevine i time izbjegnu dugotrajni proces – dodaje Večerina za Slobodnu Dalmaciju.

Splitski odvjetnik Goran Katura također naglašava da se ne želi miješati u konkretan slučaj, no pristao je načelno protumačiti Obiteljski zakon.

– Sva stečena imovina po njemu se dijeli u jednakim omjerima, osim ako je već potpisan izvanbračni ili bračni ugovor. No, za imovinu stečenu do izmjene zakona 1. srpnja 1999. zakonski bi se trebalo procijeniti tko je dao koliki doprinos, pa je tako i podijeliti – kaže Katura.

PROČITAJTE VIŠE: Željko Kerum napušta suprugu zbog trudne ljubavnice Ankica Kerum: Prva dama Splita

Više o bračnom brodolomu Željka Keruma možete pročitati i u Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu.

Linker
12. travanj 2024 02:15