POVREDA PRIVATNOSTI

Fotografije gole Scarlett Johansson hakera vode u zatvor

Christopher Chaney (35), haker odgovoran za curenje u javnost fotografija gole Scarlett Johansson (27), koje je lijepa glumica namijenila bivšem suprugu Ryanu Reynoldsu, suočen je s mogućim zatvorom u trajanju od 71 mjeseca te novčanom kaznom u iznosu od ukupno 150 000 dolara. Optužen je po devet točaka, koje uključuju neovlašteni pristup privatnom računalu, provalu u e-mail račun te praćenje i prisluškivanje, a hoće li prijedlog tužitelja o iznosu kazni biti prihvaćen znat će se 23. srpnja.

Uz Johansson, Chaney je u razdoblju od studenog 2010. do listopada 2011. provalio i u račune pedesetak drugih protagonista industrije zabave, uključujući Christinu Aguileru i Milu Kunis čije su golišave fotografije također dospijele na internet. Tužiteljstvo traži da se Chaneyja prisili platiti 66 000 dolara Scarlett Johansson, 7 500 Aguileri, 76 000 Olstead te 10 000 zakladi AFTRA.

Chaney je prošloga listopada medijima progovorio o svojoj motivaciji.

– Počelo je kao znatiželja, ali je postalo zarazno. Duboko se ispričavam. Znam da je ono što sam učinio najgori oblik najezde na privatnost koji je netko mogao iskusiti. Ne bježim od onoga što sam učinio. Bilo je pogrešno. Moram se s time suočiti i nastaviti dalje – pokorno je zborio haker.

Zamjenici državnog tužitelja Lisa Feldman i Wesley Hsu Chaneyja su tijekom sudskog procesa uspješno prikazali mnogo gorim, istaknuvši da je nastavio provaljivati u račune poznatih i nakon što mu je FBI, u akciji prigodno nazvanoj “Operation Hackerazzi”, pretražio dom i oduzeo računalo.

– Ako ste glumac pod svjetlima pozornice to ne znači da nemate pravo na privatnost. Bez obzira o kojem se kontekstu radi, kršenje toga je nepravedno i pogrešno – rekla je Scarlett Johansson za CNN prošle jeseni, neposredno nakon objave fotografija koje je sama uslikala u svom domu, a posredno njima pokrenula i mali trend imitiranja poza u kojima se tada nalazila.

Linker
20. travanj 2024 12:06