NOVE PJESME

Gibonni dobio zaslužen aplauz u Londonu

Dok ispija kavu u svome novom susjedstvu, Zlatan Stipišić Gibonni (44) djeluje vrlo opušteno. Ovdje se nalazi sve što treba jednom glazbeniku – vrhunsko opremljen glazbeni studio, jazz-bar, nekoliko šarmantnih restorana i kafić s terasom. Tu je i frizerski salon u kojem se Talijan Fabrizio hvali da mu je klijent – najpoznatiji hrvatski pjevač. Mjesto na kojem se nalazimo je Battersea Square u jugozapadnom dijelu britanske prijestolnice.

– Ovdje sam doma, ovo je za mene nešto kao Trogir usred Londona – smije se Gibonni. Zbog prometnog kaosa uzrokovanog helikopterskom nesrećom koja se to jutro dogodila uz Temzu, njegova londonska ekipa kasni, stoga prije odlaska u studio uživa u zubatom suncu i govori da je London za njega posebno mjesto. Zadivljen je ulicom Abbey Road, čiji su divovski glazbeni studiji u znaku Beatlesa i Rolling Stonesa, te energijom grada u kojem su, kako kaže, nastali i rock i pop i punk. Možda je zato svoj nastup večer prije doživio s toliko emocija.

Naime, u londonskom jazz-klubu Nolias 11 Gibonni se prije dva tjedna pridružio nekolicini vrsnih britanskih glazbenika na humanitarnom koncertu za pomoć djeci iz sudanske regije Darfur, a u klubu u čijem su sastavu i umjetnička galerija i restoran, te je večeri održana i humanitarna aukcija slika. Publici od dvjestotinjak pripadnika glazbene industrije Gibonni se predstavio dirljivom skromnošću, a pjevao je s jednakom strašću s kojom nastupa i pred publikom u prepunim dvoranama.

– Naprosto uživam u muzici i nikad ne kalkuliram radi li se o velikom ili malom koncertu – kaže splitski kantautor.

Matija Dedić, Marko Ramljak, Miro Lesić i Gibonni na Battersea Squareu Foto: Danny Clifford

Londonski ljubitelji glazbe nisu skrivali oduševljenje nastupom Gibonnija i njegovog vrsnog tima – pijanista Matije Dedića , violinista Marka Ramljaka i gitarista Mire Lesića, a set od četiri pjesme izveden je na engleskom jeziku. Tri su posve nove, nikad svirane u Hrvatskoj, a “Žeđam” je hit s njegovog posljednjeg albuma. Svoje pjesme na engleskom, kaže, piše sam, nakon čega se konzultira sa svojim producentom Andyjem Wrightom (51) koji se brine da ostanu u du hu jezika. Ipak, zadnju riječ ima Gibonni. Kada mu se nešto ne čini kako je to zamislio, odustaje od pjesme.

Ana Muhar

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Gibonniju u Londonu pronađite u tiskanom izdanju tjednika Gloria (br. 942) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
25. travanj 2024 17:25