U ZVJEZDANOM DRUŠTVU

Goran Višnjić: Danielu Craigu sam pričao o ljepotama Hrvatske

U hrvatskim kinima započelo je prikazivanje filma “Muškarci koji mrze žene” Davida Finchera, američke adaptacije prve knjige švedske trilogije “Millennium” Stiega Larssona, u kojem Goran Višnjić (39) igra ulogu Dragana Armanskog – vlasnika tvrtke u kojoj je zaposlena glavna junakinja Lisbeth Salander. U svom novom holivudskom nastupu Višnjić glumi uz Rooney Maru i Daniela Craiga , a u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju otkriva i kako mu je bilo raditi s perfekcionistom Fincherom te što je sve učinio kako bi dobio ulogu.

Kako se Goran Višnjić uopće priprema za lik? Ima li neke posebne metode? – Svaka uloga inzistira na nečemu posebnom. Nakon što smo Fincher i ja razgovarali i on se složio da budem u filmu, studio i glavni producent rekli su da sam im premlad za ulogu na prvoj audiciji. Pustio sam sijedu kosu, nabacio par kilograma, postarao sam se dosta. Radio sam i na akcentu, a najviše sam, zapravo, mogao “izvući” lik iz čitanja knjige.

Stječe se dojam da ste se guštali sakriti iza ostarjelog lika. Je li vas ljepota koji put koštala uloge? – Profesorica na Akademiji Neva Rošić rekla je jednu sjajnu stvar: nešto što imate sa sobom uvijek imate i ne morate igrati na tu kartu. Prema tome, morate se opustiti i raditi uloge koje mislite da biste trebali. Sad sam u “Početnicima” glumio homoseksualca koji stavlja umetke za kosu. U “Muškarcima koji mrze žene” imao sam sijedu kosu i postarao se, dobio desetak kila. U najnovijem filmu “K-11” moj lik završi u zatvoru, a bio je i narkoman. Pokušavam raditi drukčije uloge, onakve kakve nisam prije igrao.

­

Kako vam je bilo raditi s Fincherom? Bije ga glas velikog perfekcionista koji ponavlja kadrove do iznemoglosti, svoje i glumaca… – Meni se to sviđa, ja sam isto takav. Na snimanju “Hitne službe” nekad sam išao na živce kolegama kad bi rekao “Možemo li još jedanput, možemo li još jedanput…?”. Dolazeći iz kazališta, uvijek imam taj nekakav presing da je to što sam snimio sad to i da više nikad ne mogu popraviti. Imam malog crva koji govori “Možda možeš bolje, drukčije…”. U teatru smo navikli da kad predstava nije bila fenomenalna nema veze, jer možemo probati ponovno sutra. U filmu kad jednom nešto snimite, to je to, tako da je bilo zapravo fenomenalno što je Fincher cijelo vrijeme inzistirao “Ajmo još jednom!”. Kad je Fincher u pitanju, ono što završi u kinu, znate da je savršeno. Svaki kadar je snimljen do u detalje i Fincher zalužuje reputaciju perfekcionista koja ga prati.

Kako vam je bilo sa Salandericom – Rooney Marom? – Imao sam jedan dan snimanja i jednu scenu s njom. Bila je sjajna, profesionalna. Napravila je ulogu fenomenalno, izvukla nešto totalno različito od same sebe i od onoga što bi publika mogla očekivati. Skidam joj kapu što se toga tiče.

A s Danielom Craigom, s kojim ste se na filmu sreli oči u oči? Jeste li možda razgovarali o Jamesu Bondu s obzirom da ste i vi konkurirali za ulogu tajnog agenta u “Casinu Royale”? – Ne, Daniel je jedan pristojan čovjek, jako fin, pravi Englez u pozitivnom smislu riječi. Obojica smo se pravili da Bond ni ne postoji. Pričali smo o ljepotama Hrvatske, o tome kako bi on htio doći kod nas na more. Pitao me je gdje je najbolje mjesto za odmor. Proveli smo cijeli dan pričajući o svemu samo ne o Bondu.

Je li postojala opcija da nazočite premijeri filma u Hrvatskoj? – Pitali su me da dođem. Iskreno, ja sam ipak u tom filmu u samo dvije scene. Ako se pojavim i napravi se halabuka, ljudi će se pitati “Šta je Višnjić ipak glavna uloga u filmu?!” (smijeh). Mislim da bi to bilo malo “too much”. Na premijeru drugog i trećeg filma volio bih se pojaviti u Hrvatskoj, i to ću i napraviti ako bude interesa, ali da dođem na račun ovog filma u kojem imam dvije scene… Bio bi to, što Ameri kažu, apsolutni “overkill”.

Marko Njegić

Cijeli intervju s Goranom Višnjićem povodom početka prikazivanja filma “Muškarci koji mrze žene” pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Linker
13. travanj 2024 20:57