EKSKLUZIVNI INTERVJU

Heather Mills: Nadahnjuje me Ivica Kostelić

Nikad se ne brinite što će drugi misliti ili reći o vama – moto je kojim se vodi Heather Mills , 43-godišnja humanitarna aktivistica, bivša manekenka i majka osmogodišnje Beatrice Milly iz braka s glazbenikom Paulom McCartneyem . Svoj način prehrane koji se temelji na namirnicama isključivo biljnog podrijetla (vegani ne koriste ni jaja, sir ili mlijeko) pretvorila je i u unosan posao.

Prije tri godine otvorila je prvi veganski restoran VBites u Hoveu pokraj Brightona i kupila tvornicu za proizvodnju veganske hrane The Redwood Wholefood Company u gradiću Corbyju u Northamptonu. Organski proizvodi Redwood u potpunosti su napravljeni od biljnih sastojaka, a u Hrvatskoj će se, zasad, ekskluzivno prodavati u prodavaonicama trgovačkog lanca Mercator. Tom prigodom je u petak, 14. listopada, Heather Mills posjetila Zagreb i podržala Festival zdravog življenja, ali i pokazala kako se pripravljaju veganska jela iz njezine nove kuharice “LoveBites”.

Kada ste postali veganka? – Kad me 1993. udario policijski motocikl, teško sam stradala: imala sam probijena pluća, slomljenu zdjelicu i amputirana mi je noga ispod koljena. Tada mi je prijatelj otkrio dijetu na biljnoj bazi, bogatu vitaminima, mineralima i proteinima, zahvaljujući kojoj sam spriječila daljnju infekciju i sačuvala koljeno od amputacije. Shvatila sam koliko je bitno čuvati naš planet i brinuti se o životinjama i biljkama. Stoga sam sretna što ne škodim životinjskom svijetu svaki put kad dajem kćeri veganski obrok.

Što joj najčešće pripremate? – Njeno omiljeno jelo je veganska zapečena puretina, u kojoj naravno, povrće “glumi” meso: slatki krumpir, cvjetača prelivena sirom, mrkva u umaku od senfa i pečene šparoge s crnim paprom, a sve to “pliva” u slasnom Redwoodovom veganskom umaku.

Što napravite ako vaša kći, poput svojih vršnjaka, poželi pojesti kolač, hamburger ili komad pizze? – Riješila sam to vrlo jednostavno: ponudila sam joj zdravu opciju tih jela. I mi u našoj tvornici, naime, proizvodimo hamburgere, kobasice, hrenovke i slatkiše biljnog podrijetla. Tako ću joj ponuditi veganski kolač bez jaja, a prava čokolada ionako ne sadrži mlijeko. A ako poželi hamburger ili čips, to će i dobiti, ali zamjenski. Jednako je ukusan hamburger bez mesa, na što se Beatrice naviknula, jer je cijeli život veganka.

Kako je došlo do toga da se za vrijeme Domovinskog rata angažirate oko pomoći Hrvatskoj? – Zatekla sam se u Sloveniji kad je počeo rat u Hrvatskoj i nakon razgovora s hrvatskim prijateljima, nisam razmišljala ni sekunde. Počela sam s donacijama medicinske opreme i lijekova, a kad sam shvatila koliko ima unesrećenih u Hrvatskoj, kojima su prijeko potrebne proteze, angažirala sam se oko toga. Prvi konvoj s protezama stigao je u Zagreb 1994., a do sada je 400.000 proteza pomoglo stradalima od mina u cijelom svijetu.

Najavili ste sudjelovanje u skijaškom timu na Paraolimpijskim igrama 2014. u Rusiji. Kako se pripremate? – Pripremam se na glečeru Molltaler u Austriji, na kojem sam upoznala i hrvatskog skijaša Ivicu Kostelića , koji je nadahnuo cijeli moj tim. Naporno vježbamo, čak 15 dana mjesečno, i sanjamo medalju. Uvijek sam voljela sport, tako da danas i plivam, ronim, kližem i vozim bicikl…

Marijana Marinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Heather Mills pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.875) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
25. travanj 2024 20:14