PRVA MEDALJA

Hrvatski četverac na pariće srebrni na Olimpijskim igrama

Nakon što je odrađen zadnji zavesljaj u finalu Olimpijskih igara u Londonu, hrvatski četverac na pariće proslavio je prvu medalju za našu zemlju na ovogodišnjem natjecanju – srebrno odličje izboreno je u napetom finišu protiv Australije, dok je Njemačka uvjerljivo slavila. Vrhunsku formu potvrdili su naši dečki već i prvim mjestom u polufinalu, kada su najavili veliku mogućnost osvajanja odličja.

– Svi za jednoga, jedan za sve – moto je kojim se vode braća Valent (23) i Martin Sinković (22), David Šain (24) te Damir Martin (23), naši “mušketiri” u četvercu na pariće. Bez zajedništva, kažu, ne bi ni mogli ostvarivati vrhunske rezultate, među kojima je i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu na Bledu lani u rujnu, što im je već tada donijelo kvalifikaciju za Olimpijadu u Londonu.

Dosad su osvojili dvadesetak medalja, od kojih su im najvažnije – zlato na Svjetskom prvenstvu na Novom Zelandu, osvajanje Svjetskog kupa (regate su bile u Munchenu, Bledu i Luzernu) prije dvije godine, te nedavne dvije pobjede Svjetskoga kupa u Beogradu i Luzernu. Veslanjem se bave desetak godina, kao četverac nastupaju tri godine, a pripadaju različitim klubovima. Zagrepčani Valent i Martin Sinković su članovi Mladosti, Damir Martin, rođeni Vukovarac, zagrebačke Trešnjevke, dok je matični klub Osječanina Davida Šaina Iktus, koji se nalazi u njegovom rodnom gradu.

Treniraju dvaput dnevno pa imaju malo slobodnog vremena, a najradije ga provode sa svojim djevojkama: Martin Sinković sa studenticom prava Manuelom Kanaet (21), David Šain s Marijom Mihaljević (24), asistenticom na Odjelu za kulturologiju u Osijeku, Valent Sinković sa studenticom kroatistike i fonetike Helenom Pavković (21), a Damir Martin sa studenticom veterine Karlom Milošević (19). Posljednje dvije djevojke također su veslačice – Karla u dvojcu, a Helena u samcu.

Linker
18. travanj 2024 17:35