Foto: PR

Hrvatskom filmu "Zvir" posebna nagrada u Cannesu

Kratkometražni igrani film “Zvir” redatelja Miroslava Sikavice nagrađen je posebnim priznanjem nagrade Illy (Illy Prize – special mention) u programu Directors’ Fortnight (franc. Quinzaine des réalisateurs / hrv. 15 dana autora).

“Zvir” je premijerno prikazan u četvrtak, 19. svibnja u spomenutom programu, koji se još od 1969. odvija paralelno uz program Filmskog festivala u Cannesu, predstavljajući publici nova redateljska imena i autore snažnih i jedinstvenih poetika. Film kroz realističnu priču tematizira kompleksnu problematiku divlje, bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini, no čineći to pritom narativno suptilno i sažeto.

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani “Oblak” (2011.), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu. “Zvir” je njegov drugi kratkometražni igrani film, a u kratkometražnu selekciju programa Directors’ Fortnight uvršten je zajedno s deset drugih filmova. Uz posebno priznanje filmu “Zvir” koji je nastao u produkciji kuće Propeler Film, peteročlani međunarodni žiri glavnu nagradu kratkometražne sekcije (nagradu Illy) dodijelio je filmu Chasse Royale u režiji Lise Akoka i Romane Gueret.

Autori scenarija filma “Zvir” su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma.

Linker
19. travanj 2024 09:08