Marija Gašparović
DOMAĆE JE DOMAĆE

Ira Payer: Svakome bih preporučila da nosi odjeću ili oprema dom proizvodima domaćih dizajnera

Ira Payer (43), zagrebačka dizajnerica vizualnih komunikacija 10. srpnja u zadarskom Narodnom muzeju lansirati će projekt Croatian Design Superstore:Showcase & Pop-up Shops, izložbeno – prodajni projekt na kojem će okupiti oko 150 najboljih hrvatskih dizajnere iz područja produkt dizajna, namještaja, mode, enologije i gastronomije.

Prodajna izložba ostati će otvorean tri mjeseca nakon čega seli u Zagreb.

Što želite postići sa Croatian Design Superstoreom?

Ideja je jednostavna: Croatian Design Superstore turistima će pružiti kvalitetan i atraktivan sadržaj, poboljšati će kulturnu ponudu grada, a zbog svog prodajnog karaktera unaprijediti će ponudu originalnih hrvatskih proizvoda i suvenira kakvi u našoj zemlji nedostaju.

Po kojem ste principu birali dizajnere i njihove radove?

Najjednostavnije rečeno prema principu dizajnerske izvrsnosti, jer on u sebi sadrži sve one kriterije koji su za dizajn važni. Od inovativnosti i funkcionalnosti preko estetike do odgovornosti. Nastojala sam obuhvatiti širok raspon disciplina, estetika i pristupa, tako da se Superstoreu mogu pronaci i komercijalni proizvidi namijenjeni masovnom tržištu, ali i ekskluzivni konceptualni radovi, za koje će imati afiniteta samo rijetki.

Zašto ste odabrali baš grad Zadar?

Grad Zadar, turistička zajednica i Narodni muzej podržali su naš projekt jer im je cilj uvrstiti dizajn u svoju turističku ponudu. Osim toga željeli smo da premijerno izdanje i lansiranje cijelog projekta bude u lijepom ambijentu, baš kakve su izložbene krletke u Kneževoj palači.

Koje je vaše mišljenje o hrvatskom dizajnu?

Zaista vjerujem u hrvatski dizajn, inače ovo ne bih radila. Svakome bih preporučila da nosi odjeću ili oprema dom proizvodima domaćih dizajnera. Hrvatski dizajn, osobito produkt dizajn, upravo doživljava svoj procvat, no predstoji mu još dug put do svjetske relevantnosti i produkcije koja bi postala standard.

Ines Stipetić

Linker
23. travanj 2024 23:38